2013-04-12 05:00:00
Honda ponúkne samočinné zastavenie
Ako bude vyzerať nová Honda Fit, v Európe známa ako Jazz, zatiaľ nevieme.
Zdroj: Honda

Honda ponúkne samočinné zastavenie v meste aj neželaný rozjazd

Už to naozaj asi nebude dlho trvať a autá nás budú voziť autonómne, nezávisle, bezpečne – a bez nášho riadenia.

Existujú prototypy, ktoré vás zavezú, kam si poviete bez toho, aby ste mali ruky na volante. Existujú však aj také autá, ktorým môžete „kecať“ do riadenia a pritom robia pre vašu bezpečnosť maximum. Sú neraz lepšie, ako vodič.

Napríklad vidia aj v tme a hmle. Ak ste sa doteraz báli požičať manželke v meste volant svojho milovaného auta, už nemusíte. Honda vyvinula systém odvodený od CMBS (Collision Mitigation Brake System, teda systému pre zmiernenie následkov nehody), určený pre malé mestské autá. Už teda môžete dať žene auto na nákupy do mesta.  

Systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke (City-Brake Active System) funguje pri jazde rýchlosťou nižšou ako približne 30 km/h. Systém využíva laserový radar, ktorý je  umiestnený v hornej časti čelného skla. Radar rozpozná hroziacu nehodu (pri zhoršených poveternostných podmienkach však nemusí pracovať celkom stopercentne) a upozorní vodiča na nebezpečenstvo zvukovým a vizuálnym signálom. Tým pomôže predísť nehode, prípadne znížiť rozsah vzniknutých škôd. Pokiaľ vodič nereaguje a nespomalí, začne automaticky brzdiť.

Zabrzdí, ale aj „nepustí“

Systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke tiež zahŕňa funkciu zabraňujúcu nežiaducemu rozjazdu vozidla. Pokiaľ vozidlo stojí, alebo pokiaľ sa pohybuje rýchlosťou do 10 km/h a systém zistí, že vodič príliš prudko zašliapol plynový pedál (napríklad keď si poplietol plynový a brzdový pedál) a v priestore približne štyri metre pred vozidlom je prekážka, upozorní vodiča zvukovým a vizuálnym signálom a zároveň upraví výkon motora tak, aby sa vozidlo nemohlo pohnúť vpred.

Systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke po prvý raz predstavia v úplne novom modeli Fit, ktorý sa dostane do predaja v Japonsku v priebehu tohto roka.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo