2013-05-19 08:55:45
BMW Pininfarina Gran Lusso
BMW Pininfarina Gran Lusso sa zatiaľ predstavilo na troch obrázkoch.
Zdroj: BMW Group

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé naznačuje, ako môže vyzerať nový dvanásťvalec

Vzhľadom na reštrikcie v oblasti emisií sú dnes veľké motory na vymretie, čo sa v prípade BMW môže zmeniť.

Na renomovanej súťaži automobilovej krásy veteránov Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2013 je automobilka BMW pravidelným hosťom. Ako patrón podujatia na brehu jazera Como v severotalianskom mestečku Villa d´Este predstavuje na prehliadkach unikátnych vozidiel svoje koncepty.

Minulý rok to bolo BMW Zagato Coupé. Tentoraz spoja minulosť s budúcnosťou dvaja tradiční tvorcovia automobilov – BMW Group a Pininfarina. Odhalia vôbec prvý produkt vzájomnej spolupráce. Verejnosti sa 24. mája predvedie premiérovo BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Spoločné dielo je stelesnením elegancie, kde spolupráca s tímom Pininfarina viedla k vozidlu, ktoré je pripravené pre vstup do klubu najvyššieho luxusu.

Možný nástupca radu 8

Kupé BMW Pinifarina Gran Lusso Coupé vzniklo ako jediný exemplár, ktorý má typické proporcie BMW – dlhý rázvor, krátke previsy, dozadu posunutú kabínu so splývajúcou líniou strechy a natiahnutú prednú kapotu, pod ktorou má byť 12 valcový vidlicový motor. Aj v interiéri, ktorý sa na oficiálnych fotografiách zatiaľ neobjavil, to má byť splynutie modernej elegancie a luxusu, pri ktorom sa spájajú exkluzivita, komfort a športovosť v štýle BMW s dizajnovým rukopisom Pininfarina.

Zdroj: BMW Group

O výrobe zatiaľ automobilka mlčí, no celková koncepcia auta a dvanásťvalec dávajú tušiť, že by mohlo ísť o (predzvesť?) nástupcu radu 8, ktorý zanikol v roku 1999. Štúdia Gran Lusso má byť ešte väčšia než súčasné kupé radu 6 a vychádzať by mala zo súčasného radu 7, kde vrcholný model 760i poháňa šesťlitrový V12 twin turbomotor s výkonom 400 kW. Je preto viac ako pravdepodobné, že Gran Lusso Coupé použije práve túto pohonnú jednotku.

Produkty BMW vystavené na minulých ročníkoch Concorso d'Eleganza Villa d'Este sa do výroby nedostali. Pravdepodobne tak zostane len konceptom aj Gran Lusso Coupé. No na druhej strane by sa konkurent pre chystaný Mercedes-Benz S Coupé (ako nástupcu dnešnej triedy CL) určite hodil do portfólia BMW. Radi sa necháme prekvapiť, čo z tohto návrhu použijú sériové modely mníchovského výrobcu.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo