2013-05-11 11:55:00
BMW M3 DTM
BMW M3 DTM z roku 1989 a 2012 si to rozdali spoločne na okruhu Hockenheim.
Zdroj: BMW

Majstrovské autá BMW M3 kategórie DTM, ktoré delí 23 rokov, si zmerali sily

Ročník 1989 proti 2012 – dva špičkové automobily prestížnych automobilových pretekov súťažili proti sebe.

Keby išlo o archívne ročníky vína – ktovie, kto by bol víťazom. Ale v tomto prípade mal byť výsledok vopred jasný. Posledný model, ktorý získal titul nemeckého šampionátu cestovných vozidiel (Deutschen Tourenwagen Meisterschaft - DTM) v minulom roku sa stretol na štarte s autom, ktoré ho vyhralo ako prvé. Bolo to veru už dávno, v roku 1989.

Bude výsledok jednoznačný? Aby to bolo zaujímavejšie, autá si vymenili aj svojich jazdcov. Teda za volant víťazného BMW M3 DTM (E30) z roku 1989 sa posadil minuloročný šampión pretekov DTM Bruno Sprengler. No a jeho víťazný stroj (E92) osedlal víťaz šampionátu spred 23 rokov, Roberto Ravaglia.

BMW kontra BMW

BMW by privítalo, keby sa tieto autá vnímali ako rovnocenné, ale nie je to tak. Kým totiž prvé BMW M3 vniklo v prvom rade ako pretekárska verzia, ktorú ponúkli v cestnej verzii z dôvodov homologácie, posledný model je v prvom rade produkčný model, z ktorého vyšperkovali pretekársku verziu. To nič nemení na fakte, že ide v obidvoch prípadoch o výnimočné autá na pretekanie a bežnú premávku.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

Teraz sa pozrime na tú športovejšiu stránku ich života. BMW vyhralo DTM v minulom roku, to isté sa mu podarilo aj v roku 1989. Autá z oboch rokoch postavili vedľa seba na okruhu v Hockenheime. Aby boli vzájomné preteky predsa len vyrovnanejšie, dostala pôvodná M3 náskok 23 sekúnd, teda toľko, rokov koľko autá od seba.

Bude to ale stačiť?  Na relatívne krátkom okruhu, akým Hockenheim je, to bolo celkom dosť. Nebudeme vás napínať – nestačilo to. Zmietla ju najnovšia verzia, čo je napokon logické. Veď ako by to vyzeralo, keby ich špeciál s motorom, ktorý má oproti pôvodnému dvojnásobný objem, neurobil za vyše dvadsať rokov výrazný krok vpred! Súčasťou videa sú aj ďalšie zaujímavé momenty, najmä keď si jazdci vymieňali skúsenosti z jazdy vo vymenených autách. No, nebudeme zdržiavať, BMW M3 sú na štarte, tak si to vychutnajte...

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo