2014-10-05 04:45:00
Peugeot Quartz
Peugeot Quartz
Zdroj: carscoops.com

Peugeot Quartz je vízia hybridného 500 koňového SUV. Bude taký Peugeot?

Nuž, keby takto vyzeralo malé SUV od Peugeotu už teraz, pokojne by mohlo priniesť revolúciou akou bol svojho času Nissan Qashqai

Lenže nepriniesie. Je to len koncept, vízia toho, čo by mohlo byť, toho čo v uhľadenejšom meradle vari aj jedného dňa bude. Podobne ako koncept Onyx, či Exalt.

A pritom nejde ani tak o samotný výkon. Veď ten by bol pre väčšinu zákazníkov značky vplyvom náročnej technickej úpravy a vysokých daní prakticky nedostupný. Taká polovica z neho by však...

Ale poďme k faktom. Peugeot Quartz, ako z vyššie uvedeného vyplýva, je vízia budúcich SUV od značky. Paradoxne nové modely Peugeotu pôsobia skôr uhľadene a všetci musíme uznať, že taká 308-čka kombi je skutočne pekné auto. Koncepty a vízie sú obdarené omnoho ostrejšími, živelnejšími a emotivnejšími linkami, hranami.

To v prípade Quartzu platí dvojnásobne. Je neuveriteľne dynamický, evokuje myšlienky na návrat Peugeotu do rally. Vyzerá drsne, a síce by človek z kabíny nemal veľký výhľad, čerta na tom záleží, keď vyzerá takto, či nie? Zákazníkov by si určite našiel, aj keď sa pochopiteľne nemusí páčiť každému.

Ale vzhľad nie je jedinou súčasťou vízie. Vízia hybridného pohonu je tu a blížšie k skutočnosti než si mnohí myslia (nakoniec Peugeot už hybrid má). Konkrétne túto potvorku by mohol poháňať známy prepĺňaný motor s obsahom 1,6 litra označený skratkou THP a s výkonom 198 kW (270 k).

K nemu Peugeot primyslel dva elektromotory s výkonom 169 kW (230 k). Opäť netreba veľmi rátať, aby sme si zrátali krásne okrúhlu sumičku 500 koní (367 kW) a logicky tiež pohon 4x4 (už len vďaka elektromotorom). Očakávať by sme tiež mohli dojazd tak 50 kilometrov iba na elektrinu a... a kopu iných vecí. Ale nechajme sa prekvapiť či a kedy bude slúžiť Qurtz ako ideová predloha skuočného auta.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com, Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo