2013-08-22 12:00:00
V6 od Mercedesu
V6 od Mercedesu
Zdroj: Mercedes

Je to Formula 1 alebo mixér? Zvuk motora F1 sa dramaticky mení...

Mercedes pred niekoľkými dňami predstavil zvuk nového šesťvalcového motora, ktorý budeme počúvať počas nasledujúcej sezóny „efjednotky.“

Prinášame vám porovnanie revu novej preplňovanej V6-tky so staršími motormi V8, V10 a V12. Zapnite zvuk, utíšte manželku, zavrite okno, vypeckujte reproduktory a pripravte si bubienky na benzínovú filharmóniu. Začíname!

Predstavte si, že by rocková kapela vyhodila bubeníka a namiesto neho zapojila dídžeja. Možno by to bol moderný krok, ale bola by to ešte rocková kapela? Podobne je to v F1. Z kapely menom V8 odišli dva valce a ich miesto zaujal elektromotor a turbo. Možnože bude motor ekologickejší, bude menej „žrať“ a bude užitočnejší pre vývoj bežných automobilov, ale bude to vlastne Formula 1? Pre nás (a to nie sme žiadni dinosaury) F1 znamená vôňu benzínu, spálených pneumatík a ohlušujúci rev vysokootáčkových motorov spolu so špičkovými pretekármi a krásnymi hosteskami. Zdá sa, že v roku 2014 zostanú už len pretekári a hostesky...

Ale späť k motorom, ako prvý motor vám predstavujeme novú V6-tku od Mercedesu:

Počuli ste to aj vy, alebo iba my máme pocit, že si v Mercedese popri nahrávaní videa nechali zapnutý aj mixér?  

Súčasná atmosférická 2,4 litrová V8 sa vo Formule 1 používa od roku 2006. Nahradila trojlitrový desaťvalec V10, ktorý mal svoje miesto v monopostoch symbolických desať rokov od roku 1995. Aj V8-mička, podobne ako budúca V6-tka bola istým kompromisom medzi silou predchádzajúceho motora, ekológiou a snahou zaujať viac sponzorov a automobiliek. Porovnanie V8 a V10 si môžete vypočuť v nasledujúcom videu:

Znie to tak, že čím väčší je motor, tým nižší je jeho tón. Ak sa vám zdá, že najlepšie znie trojlitrová V10, vypočujte si (a prípadne aj pozrite) božskú V12-tku z monopostu Gerharda Bergera z roku 1989:

PS: A teraz sa vráťte k V6-tke a vypočujte si ju znova... „Vývoj“ nezastavíme, ale čo poviete na ten rozdiel?

Ján Hargaš
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo