2019-03-09 07:55:00
Golden Sahara II
Golden Sahara II
Zdroj: Jozef Vydra

Svetová premiéra Golden Sahara II. Má priehľadné pneumatiky

Autonómne vozidlá nie sú výsledkom až súčasného technologického vývoja. Objavili sa už dávno.

Na ženevskom autosalóne International Motor Show 2019 je jedna veľmi zvláštna svetová premiéra. V expozícii Godyear je zreštaurovaná štúdia autonómneho vozidla z 50. rokov.

Spoločnosť Goodyear v spolupráci s múzeom Klairmont Kollections priviezla do Ženevy Ženeve unikátny zreštaurovaný model. Kultové upravené vozidlo päťdesiatych a šesťdesiatych rokov Golden Sahara II predstavovalo jeden z prvých konceptov autonómnych vozidiel. Bolo vybavené žiariacimi priehľadnými pneumatikami, ktoré preň na zákazku vyrobila spoločnosť Goodyear.

Zdroj: Jozef Vydra

"Päťdesiate a šesťdesiate roky boli pre spoločnosť Goodyear obdobím intenzívnej inovácie. Spolupracovali sme s priekopníkmi mobility vo všetkých oblastiach, od prieskumu Mesiaca až po pozemné rýchlostné rekordy," hovorí Henry Dumortier, viceprezident spoločnosti Goodyear Europe pre osobné pneumatiky. "Spolupráca spoločnosti Goodyear na projekte Golden Sahara II bola tiež prvým krokom pri formovaní budúcnosti autonómnej mobility."

Zdroj: Jozef Vydra

Golden Sahara, ktorú vyvinul Jim Street a legendárny dizajnér zákazkových vozidiel George Barris, slúžila aj pre testovanie nových elektronických systémov. Zrýchľovanie, aktivácia bŕzd a riadenie sa v nej ovládalo riadiacim systémom s ovládacou pákou inšpirovanou joystickom lietadla. Bola tiež vybavená automatickým brzdovým systémom, ktorý na detekciu potenciálnych prekážok v dráhe vozidla využíval snímače.

Pneumatiky vozidla vyvinula spoločnosť Goodyear a na ich výrobu využila priesvitný druh syntetického kaučuku s označením Neothane. Vďaka vnútornému osvetleniu sa mohli pneumatiky aj rozsvecovať. To všetko bolo súčasťou širšieho výskumu spoločnosti Goodyear zameraného na možnosti výroby pneumatík, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu viditeľnosti za zhoršených poveternostných podmienok, a prípadne fungovať pri každom zošliapnutí brzdy tiež ako brzdové svetlá.

Zdroj: Jozef Vydra

"Golden Sahara II je jedinečný automobil a dôležitá súčasť americkej motoristickej histórie," povedal Larry Klairmont, zakladateľ a vlastník múzea 300 klasických a zákazkových vozidiel Klairmont Kollections v Chicagu (Illinois). "Ja aj môj tím sme hrdí na to, že sme sa spojili so spoločnosťou Goodyear a vrátili toto kultové vozidlo späť do života."

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V čase svojej najväčšej slávy precestovala Golden Sahara II celé Spojené štáty, objavovala sa v televízii i vo filme. Ďalších päťdesiat rokov potom stála v garáži, než ju múzeum Klairmont Kollections v máji roku 2018 odkúpilo od spoločnosti Mecum Austions. V spolupráci s ďalšou chicagskou spoločnosťou Speakeasy Customs a Classics ju potom zrenovovali a teraz ju predstavuje v Ženeve na štyroch novo vyrobených priehľadných pneumatikách Goodyear.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo