2014-01-06 13:45:00
Na testy pre strednú
V zime na šmykľavých cestách je výhodou pohon 4x4. Ale nemusí to stačiť.
Zdroj: ADAC

Mýty a fakty: naozaj stačí na zimu auto iba s pohonom 4x4?

Hoci zima na to akosi zatiaľ na väčšine Slovenska nevyzerá, snehu sa môže naváľať v priebehu pár dní.

Jedným z najväčších mýtov v automobilovom svete je, že jediná vec ktorú potrebujete, aby ste mohli zdolať zasnežené a zmrznuté cesty počas studenej zimy, je pohon všetkých kolies. K tomu je najlepšie auto SUV s vysokým podvozkom, oplastovaná karoséria a veľké označenie AWD.

Pomáha však pohon všetkých kolies? Bez ohľadu na technické detaily a v závislosti na stave vozovky a danú situáciu, je pohon všetkých kolies výhodou. Ale to, čo vám väčšina predajcov áut nepovie je, že najdôležitejším faktorom pri bezpečnej jazde na spevnených cestách v zimných mesiacoch je druh pneumatiky namontovaný na kolesách.

Po príklad nemusíme chodiť ďaleko. Všetci už zrejme poznáme naspamäť neustále spomínaný fakt, že keď klesne priemerná teplota pod 7⁰ Celzia, treba vymeniť pneumatiky za zimné. Napríklad Subaru Forester je veľmi schopné auto – aj v snehu. Ak nejde o jazdu na snehu s letnými pneumatikami.

Na druhej strane pohon zadných kolies BMW M3 modelového radu E46 môže znieť ako zlý nápad pre jazdu na snehu. Ale skúste to auto riadiť obuté do štyroch zimných pneumatík a budete možno prekvapení, ako dobre sa dá také auto ovládať. Len nesmiete zabudnúť na to, že nemožno odporovať zákonom fyziky. Takže pojmy ako priľnavosť, koeficient trenia a podobné znamenajú, že ak nepreženiete rýchlosť jazdy, alebo iný z parametrov, jazdiť sa dá dokonca aj na ľade. Skúste sa však rozbehnúť – a potom samozrejme hlavne zabrzdiť na šmykľavej zimnej vozovke s autom obutom do letných pneumatík. Čo na tom, že má pohon 4x4?!

Namiesto ďalších slov sa radšej presvedčte, ako s správa aj poriadne silné auto s pohonom zadnej nápravy, ako je už spomínaná M3-ka na zimných pneumatikách v porovnaní s inými vozidlami obutými do letných.

No a keby ani toto nestačilo, je tu ešte ďsalšie video, ktoré vás vari presvedčí... Je to "súboj", teda porovnanie spomínaného BMW M3 na zimných pneumatikách s inými autami na letných. Jasnejšie dôkazy už vari netreba.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo