2013-07-28 20:00:00
Čmeliak z Očovej
Čmeliak ktorý prevádzkuje Aero Slovakia, sa na letisku v Očovej zúčastnil na pretekoch s Mercedesom.

Preteky medzi lietadlom a autom tak trocha netradične – po slovensky

Pred týždňom sme vám ukázali, ako spolu pretekali najnovší Range Rover Sport a hviezda oblohy z druhej svetovej – Spitfire.

Neverili by ste, ale podobné preteky sa odohrali aj u nás, pod slovenským nebom, na letisku v Očovej. Podmienky boli trocha iné, aj aktéri sa zmenili, idea zostala.

Išlo o to, vyskúšať, či dokáže poraziť kombi Mercedes triedy C práškovacie lietadlo Z-37 Čmelák, ale v dvojmiestnej školiacej úprave.

Dnes sa už nevieme dopátrať, aký motor mal biely Mercedes pod kapotou, vieme len, že hmotnosti oboch mašiniek sú porovnateľné a lietadlo poháňal vzduchom chladený deväťvalcový hviezdicový (preplňovaný) motor Walter M-462RF s výkonom 232 kW s maximálnou rýchlosťou: 270 km/h (cestovná rýchlosť 180 km/h).

Pravidlá boli jasné: pevný štart – a kto bude prvý na konci vzletovej dráhy. Veľa nechýbalo a lietadlo by to skoro dosiahlo, keby ho nezdržal pomalší štart. Nič sa nedá robiť, keď sa vrtuľa začne zarezávať do vzduchu, nemá to taký momentálny efekt, ako keď sa T-Model triedy C oprie o betónový povrch. Ale pozrite si, ako sa to nakoniec skončilo...

Ján Bazovský, Jozef Vydra
ZDROJ: foto: airplane-pictures.net

Komentáre k článku


Stream naživo