2014-03-11 11:49:28
Jednotka tímu, Thierry Neuville
Jednotka tímu, Thierry Neuville skončil na Rally Mexiko na 3. mieste absolútne.
Zdroj: Hyundai Motorsport

Hyundai to zobral pekne zostra - na tretí pokus už na stupni víťazov

Už v prvej súťažnej sezóne WRC Hyundai napreduje. Po neúspechu v prvej súťaži idú rapídne nahor.

Po výpadku oboch posádok pri súťažnom debute na 2014 FIA World Rally Championship (WRC) v Monte Carlo boli všetci z Hyundai Shell World Rally Team sklamaní, aj keď pozitívne naladení.

Veď až do havárie posádky Thierry Neuville a spolujazdec Nicolas Gilsoul v prvej rýchlostnej skúške sa ukazovali ako veľmi rýchli. Až príliš... Rovnako dobre si viedla aj dvojica Dani Sordo a Marc Martí v automobile Hyundai i20 WRC so štartovným číslom 8.

V úvodnej rýchlostnej skúške skončili na treťom mieste v absolútnom poradí a v tretej boli iba 8 sekúnd za víťazom. No pri presune na piatu rýchlostnú skúšku ich na trati zastavila technická porucha elektrického systému.

Na Švédskej rally, ktorá sa jazdila na snehu, pokračovali drobné problémiky. Napriek tomu skončili Juho Hänninen /Tomi Tuominen po jazdeckej chybe a použití pravidla Rally 2 s veľkou časovou penalizáciou v celkovom poradí na 19. mieste. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) po defekte v predposlednej rýchlostnej skúške získali penalizáciu 25 minút, čo ich odsunulo z boja o čelo pretekov a boli klasifikovaní až na 28 mieste.

Zdroj: Hyundai Motorsport
Zdroj: Hyundai Motorsport

Úspech nenechal na seba čakať

Na to, že Hyundai so svojim tímom a špeciálom postaveným na báze sériového modelu i20 súťaží prvú sezónu, by sme očakávali väčšie problémy. No zdá sa, že v oddelení Hyundai Motorsport zaberajú na plné obrátky a tradičné značky súťažiace v seriáli majú konkurenta „nonplusultra.“ Veď už na tretej súťaži, ktorá sa jazdila po zmiešanom povrchu v Monte Carlo a zimných podmienkach vo Švédsku na prašnom a štrkovom povrchu v Mexiku, Hyundai ukázal potenciál.

Dokončil náročnú súťaž Rally Mexico s oboma nasadenými autami a vybojoval dokonca miesto na stupienku víťazov už v treťom podujatí prvej sezóny. O tretie miesto v celkovom hodnotení sa postaral po vyčerpávajúcej súťaži s 22 rýchlostnými skúškami vedúci jazdec tímu Thierry Neuville a jeho spolujazdec Nicolas Gilsoul. Druhá posádka Chris Atkinson/ Stéphane Prévot dokončila svoju prvú súťaž tímu Hyundai Shell WRT na solídnom siedmom mieste v absolútnej klasifikácii.

Ani Rally Mexico nebola prechádzka ružovým sadom

Belgický pilot Thierry Neuville so svojim spolujazdcom Nicolasom Gilsoulom však boli uplynulý víkend vo vynikajúcej forme po tom, ako celý prvý deň súťaže zápasili so štrkovitým terénom a vysokou nadmorskou výškou. Neuville v sobotu dosiahol v rýchlostných skúškach veľmi konkurencieschopné časy. V nedeľu absolvoval záverečné rýchlostné skúšky tiež vo vynikajúcej forme, vďaka čomu získal cenných 15 bodov v hodnotení jazdcov.

Súťaž sa ani tentoraz nezaobišla bez dramatických momentov. Autu Hyundai i20 WRC so štartovným číslom 7 začal v záverečnej rýchlostnej skúške tiecť chladič. Neuville a Gilsoul ho núdzovo utesnili na trati a bezpečne prišli do  servisného parku, čo im umožnilo dosiahnuť zaslúžený výsledok.

Zdroj: Hyundai Motorsport

Pre Chrisa Atkinsona bolo Rally Mexico prvou súťažou v šampionáte WRC po roku a prvým podujatím vo farbách Hyundai Shell World Rally Team. Napriek tomu, že museli so spolujazdcom Stéphane Prévotom prekonať rôzne technické problémy v prvom dni súťaže, do sobotných rýchlostných skúšok nastupovali v prvej desiatke. Austrálčan splnil a aj prekročil očakávania tímu keď doviedol druhý Hyundai i20 WRC do cieľa súťaže na nanajvýš chvályhodnom siedmom mieste, čím získal 6 bodov.

Thierry Neuville povedal: “Praktické skúsenosti z automobilovej súťaže sú pre tím veľmi cenné a dáta, ktoré sme zozbierali tento víkend, budú extrémne užitočné pre ďalší vývoj automobilu Hyundai i20 WRC aj celého tímu. Sme nadšení týmto výsledkom, ktorý prekonal naše očakávania. Je to skutočný úspech tímu a som hrdý na to, čo sme dosiahli, aj keď ešte máme pred sebou ešte veľa práce.”

Posilnenie vývoja a zbieranie údajov

Uvedomuje si to aj tím a preto sa v Hyundai rozhodli, že Hyundai Motorsport bude štartovať v apríli na Rally de Portugal s troma automobilmi. Thierry Neuville a Juho Hänninen budú štartovať (s číslami 7 a 8) aby vybojovali body pre Hyundai Motorsport, španielsky jazdec Dani Sordo sa na podujatí zúčastní s tretím vozidlom (štartovné číslo 20) v rámci zbierania skúseností pre tím. Tím so sídlom v Alzenau, v Nemecku, okrem toho oznámil, že sa zúčastní na tradičnom podujatí Fafe Rally Sprint, ktoré je v predvečer Rally de Portugal. Toto jednodňové podujatie bude v sobotu 29. marca na legendárnej rýchlostnej skúške Fafe-Lameirinha, ktorá je súčasťou klasickej súťaže Rally de Portugal a každý rok pritiahne státisíce divákov.

Hyundai Motorsport vznikol iba pred 15 mesiacmi, takže program WRC je ešte stále vo vývoji a tím musí v zostávajúcich súťažiach šampionátu zbierať ešte mnoho skúseností. Preto si vytýčil ako realistický cieľ sezóny 2014 získavanie skúseností a informácií, pričom každú súťaž by chcel dokončiť s obidvoma vozidlami.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo