2013-04-21 06:21:38
Veľký úspech Štefana Rosinu
Prvé miesto v kvalifikácii, druhé v kvalifikačných pretekoch a čo hlavné nedeľné preteky?
Zdroj: VIMAGES/Fabre;

Veľký úspech Štefana Rosinu na pretekoch FIA GT Series v Belgicku!

Slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina vyhral v sobotu v kvalifikácii FIA GT Series na okruhu Zolder.

To však nebolo jeho posledné slovo a v kvalifikačných pretekoch seriálu FIA GT Series, ktorý je nástupníckym seriálom Majstrovstiev sveta FIA GT1, sa mu spoločne s tímovým kolegom Petrom Koxom (NL) tiež darilo.

Rosina navyše zajazdil aj doteraz najrýchlejšie kolo víkendu, ktoré je zároveň historickým rekordom tejto trate v kategórii GT3. Do sobotňajších hodinových kvalifikačných pretekov odštartovali na vozidle Lamborghini Gallardo GT3 FL II tímu Lamborghini Blancpain Reiter na pole position pred dvojicou Nikolaus Mayr-Melnhof/René Rast (Belgian Audi Club Team,Audi R8 LMS) a tretím Sébastienom Loebom/Alvarom Parentem (Sébastien Loeb Racing, McLaren MP4-12C). Rosina tak dokázal poraziť aj hviezdy ako Loeb, alebo bývalého jazdca Formuly 1 Ricarda Zontu, či ďalšie hviezdy svetového motoršportu.

Štefan po kvalifikácii neskrýval radosť, ale tvrdil, že v pretekoch to bude ťažké, pretože tím nemal na tejto trati takmer nič natrénované.

Skvelý štart pre Štefana Rosinu

Slovenský pretekár si po štarte udržal vedúce miesto až do dvadsiatej minúty, kedy postupne prišiel najskôr o prvé a neskôr aj o druhé miesto. Po výmene v boxoch jeho tímový kolega Peter Kox získal späť druhú priečku v peknom súboji s Nickym Mayrom-Melnhofom na Audi. Pre tím Lamborghini Blancpain Reiter je to prvé pódiové umiestnenie v premiérových pretekoch v tohtoročnom šprintovom seriáli vozidiel GT.

Zdroj: VIMAGES/Fabre;
Zdroj: VIMAGES/Fabre;

„Nanešťastie, nebolo možné sa udržať na 1. mieste, hoci som sa veľmi snažil, ale zajtra sa môže stať čokoľvek. Budeme potrebovať možno aj trochu šťastia, no budeme bojovať,“ povedal spokojný Štefan Rosina v TV interview po kvalifikačných pretekoch. „Štart prebehol veľmi dobre. Keď som viedol, mal som trošku trému, predsa len mať také zvučné mena za sebou, je pre mňa česť! Ráno som zajazdil najrýchlejšie kolo víkendu, teraz sme druhí! Vynikajúce. Samozrejme, zajtra to môže dopadnúť aj inak, ale už aj tak si myslím, že sme si hanbu nespravili! Zajtra sa budem snažiť upokojiť o niečo svoju jazdu. Veľká vďaka môjmu kolegovi, partnerom, mechanikom a tímu! Ťažko je zažiť niečo lepšie, ako jazdiť v takomto šampionáte na čele poradia.“

Víťazné duo Stéphane Ortelli/Laurens Vanthoor (Belgian Audi Club Team WRT, Audi R8 LMS) bude štartovať v dnešných hlavných pretekoch z pole position, Rosina s Koxom na mieste druhom. Za nimi bude číhať dvojica Nikolaus Mayr-Melnhof/René Rast, ktorá skončila dnešné preteky na 3. mieste.

Populárne okruhové preteky seriálu FIA GT Series uvidíme aj v tomto roku na našom okruhu Slovakia Ring 16.- 18. augusta.

Jozef Vydra
ZDROJ: Race Pro Media

Komentáre k článku


Stream naživo