2020-03-20 13:10:00
Takto zostanete v bezpečí
Takto zostanete v bezpečí pri cestách autom
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

KORONAVÍRUS Ako dezinfikovať auto, aby ste boli v bezpečí

Proti šíreniu vírusu je potrebné dezinfikovať interiér auta.

Úplne najjednoduchšia rada, ako byť v bezpečí, je zostať doma. Čo však v prípade, že musíte cestovať autom? Hlavným pravidlom je obmedziť kontakt s ostatnými na minimum. Ak je cesta nevyhnutná, chráňte sa.

„Ideálne nikam nejazdite. No ak už musíte niekam ísť, choďte sami, nebuďte s nikým v aute. Ak je nutné s niekým ísť, vyvarujte sa ľudí s akútnymi príznakmi respiračného ochorenia, používajte respirátor, prípadne aspoň rúško. Vezmite si kontakt na všetkých cestujúcich, aby ich bolo možné v prípade nákazy dohľadať a kontaktovať,“ pripomína Jana Parmová, vedúca lekárka Škoda Auto, základné princípy cestovania, ktoré by si mal osvojiť v súčasnosti každý.

Hoci sa osobné auto dá považovať za mobilnú izolačnú jednotku, vďaka ktorej pri nutných cestách (nevyhnutný nákup potravín, drogérie či liekov) výrazne obmedzíte kontakt s ostatnými, dôležité je mať na pamäti, že riziká stále trvajú aj pri ceste autom.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Dezinfikujte čo sa dá

Keď sa už styku s ďalšími osobami nevyhnete a nevyhnutné je aj cestovanie automobilom, venujte sa intenzívne preventívnym hygienickým opatreniam. „Dezinfikujte všetky povrchy, ktorých sa dotknete - pred jazdou aj po jazde. Hlavne vtedy, ak s niekým auto zdieľate, alebo ste niekoho viezli,“ zdôrazňuje lekárka Parmová.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Urobte túto očistu naozaj dôkladne. Zamerajte sa na všetky časti, ktorých sa počas jazdy dotýkate. Na volant, radiacu páku, ručnú brzdu, kľučky, držadlá, alebo ovládacie prvky rádia a infotainmentu asi nezabudnete. No zamerajte sa aj na páčky pod volantom (smerovky a stierače), ovládanie tempomatu, lakťovú opierku, ovládanie nastavenia sedadiel, rám dverí a kľučky zvonka vozidla, ale tiež držadlo batožinového priestoru. Všetky spomínané zásady platia dvojnásobne pre vodičov vozidiel taxi a tých vodičov, ktorí prepravujú pasažierov.

Alkohol je tentoraz nevyhnutný

Čím vozidlo dezinfikovať? Organizácia Consumer Reports radí využiť niektoré prostriedky, ktoré už možno máte doma. Proti koronavírusu zaberá najmenej sedemdesiatpercentný roztok alkoholu. Samozrejme nie na dezinfekciu vodiča „zvnútra“, ale na odstránenie koronavírusu. Napríklad izopropylalkohol neublíži žiadnemu z bežných povrchov v aute. Na čistenie dielcov ho totiž využívajú aj samotní výrobcovia automobilov a ich subdodávatelia. Alkoholom možno pre väčší pokoj v duši podľa Consumer Reports otrieť aj samotné čalúnenie sedadiel a ďalšie „mäkké“ povrchy v aute. Ale pozor, nikdy alkoholom neplytvajte a povrchy nepremočte.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Alkohol by nemal poškodiť ani čalúnenie z kože či umelej kože, ale príliš intenzívne čistenie alkoholom môže poškodiť zafarbenie materiálu: nedrhnite preto sedadlá a ďalšie kožené časti príliš intenzívne. Po čistení sa odporúča ošetriť kožené povrchy ochrannými prostriedkami na kožu.

Peroxid nie!

Zásadne v aute nepoužívajte napríklad peroxid vodíka, ktorý pravdepodobne spôsobí poškodenie povrchov. Na dotykové displeje v autách nepoužívajte čističe obsahujúce čpavok, radí Consumer Reports. Na čistenie všetkých povrchov všetkými metódami sú ideálne handričky z mikrovlákna.

Rúško je ohľaduplnosť, respirátor ochrana

Najmä vtedy, ak cestujete s pasažiermi a u niekoho z posádky existuje riziko, že už mohol prísť s nákazou do styku. Používajte vtedy aj ochranné pomôcky, teda rúško a respirátory. Klasické látkové rúško nositeľa pred vírusom neochráni, ale môže významne znížiť riziko prenosu od svojho nositeľa. Už len základné rúško na tvári je teda ohľaduplným gestom voči spolucestujúcim a môže riziko nakazenia zmierniť. Ku skutočnej ochrane ale slúži respirátory najmenej triedy FFP3.

Mimochodom, možno to motoristi netušia, ale mnohí z nich majú rúšku vo svojej autolekárničke. V niektorých európskych krajinách totiž bola donedávna súčasťou jej povinnej výbavy, niekde ešte stále rúško povinné je. Pozrite sa teda do svojej autolekárničky, či v nej náhodou nemáte rúško.

Po každom čistení vozidla radí doktorka Parmová auto tiež dôkladne vyvetrať. A s vetraním súvisí aj ďalšia rada: vyčistite si klimatizáciu. Nejazdite teraz pre to do autoservisu, na to naozaj nie je momentálne vhodný čas. Ale zaobstarať sa dajú (napríklad on-line alebo na čerpacích staniciach) aj špecializované spreje na domáce čistenie klimatizácie a ventilačného systému auta. Nie sú síce až tak účinné ako profesionálne čistenie, ale opäť môžu pomôcť zmierniť riziko: samotný dezinfekčný sprej nemusí zahubiť koronavírus, ale čistejšie okruh vykurovania a klimatizácie znamená nižšie riziko usadenia zákerného vírusu v ňom.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Načerpajte palivo bezpečne

Ak aj v aktuálnej situácii autom jazdíte a je to naďalej nevyhnutné, je veľmi pravdepodobné, že skôr alebo neskôr budete musieť tiež natankovať. Aj na čerpacích staniciach dbajte na zvýšenú opatrnosť a maximálne sa venujte hygienickým opatreniam. Obmedzte na minimum kontakt s personálom, vyberajte treba samoobslužné čerpacie stanice a po čerpaní hmôt si ihneď umyte ruky alebo si ich aspoň vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom na ruky - ten by ste mali v aute voziť v dostatočnej zásobe.

Pri platení za odobrané pohonné látky ideálne využite niektorú z moderných metód: napríklad bezkontaktnú platobnú kartu či mobilný telefón. Na mnohých čerpacích staniciach sa dajú bezkontaktné spôsoby platenia využiť aj priamo pri stojane. Nie je preto nutné navštevovať priamo interiér čerpacej stanice. A mimochodom, riziko znížite aj tak, že si tentoraz nádrž naplníte celú a k čerpacej stanici nebudete musieť zavítať čoskoro znova.

Hoci sa môžu zdať niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu ako drastické a prehnané, vysoká miera opatrnosti je namieste. Čím viac budeme tieto opatrenia rešpektovať, tým viac znížime riziko prenosu nákazy a tým skôr sa opäť životy nás všetkých budú môcť vrátiť do normálnych koľají. Buďte teda ohľaduplní, obmedzte kontakt s ostatnými. Rovnako tak akékoľvek cesty automobilom obmedzte len na tie najnutnejšie prípady, nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk a používajte dezinfekciu.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo