2020-03-18 07:45:00
Škoda Superb iV
Škoda Superb iV
Zdroj: Škoda auto

KORONAVÍRUS: Stop výrobe áut aj v Španielsku, VW zastavuje ďalšiu výrobu

18. marca – VW Slovensko zastavil výrobu na Slovensku v utorok, chystá zatvoriť ďalšie závody.

      Francúzsky výrobca automobilov Renault v utorok oznámil, že zastavil výrobu v Španielsku po tom, ako tamojšia vláda vyhlásila v krajine stav núdze pre šírenie pandémie nového koronavírusu. Skupina Renault sa rozhodla zastaviť svoju priemyselnú aktivitu v Španielsku počas trvania výnimočného stavu. Toto rozhodnutie oznámil odborový zväz, povedal Renault a dodal, že „vypracoval dočasný plán regulácie zamestnania“. Automobilka očakáva, že po skončení krízy dôjde k rýchlemu obnoveniu výroby.

      Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) dočasne zastaví výrobu počnúc piatkom (20.3.) vo väčšine svojich závodov v reakcii na pandémiu nového koronavírusu. Najväčší výrobca automobilov v Európe zároveň oznámil, že zisk jeho hlavnej značky osobných áut VW v roku 2019 vzrástol, ale varoval, že tento rok bude „veľmi ťažký“.

      „Pandémia koronavírusu predstavuje pre nás neznáme prevádzkové a finančné problémy,“ uviedol Herbert Diess, predseda správnej rady vo vyhlásení po zverejnení výsledkov skupiny za rok 2019. Frank Witter, člen predstavenstva skupiny pre financie a IT dodal, že vzhľadom na stále sa rozvíjajúce trhové prostredie je takmer nemožné urobiť spoľahlivú predpoveď pre rok 2020.
      Skupina Volkswagen v utorok oznámila, že jej prevádzkový zisk za celý minulý rok vzrástol o 22 % na 16,9 miliardy eur vďaka silnému predaju automobilov s vyššou maržou a nižším nákladom na emisný škandál. Volkswagen vlani vzdoroval poklesu v automobilovom priemysle, ktorý znížil príjmy jeho rivalov. Pod vlaňajšie výnosy sa podpísali vyššie príjmy značiek VW, Porsche, SEAT a Škoda a návrat k ziskovosti spoločnosti Bentley.
      Prevádzkový zisk hlavnej značky VW pred očistením od špeciálnych položiek vzrástol na 3,8 miliardy eur z 3,2 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2018. Náklady na položky, ako sú poplatky za právne služby a kompenzácie v súvislosti s emisným škandálom, dosiahli vlani 1,9 miliardy eur. Ich výška sa oproti roku 2018 veľmi nezmenila. Tento rok však hrozí, že stúpne, keďže skupina je v rámci hromadnej žaloby povinná vyplatiť nemeckým spotrebiteľom náhradu škody.
      VW uviedol, že jeho dcérska automobilka Porsche vykázala za rok 2019 nárast prevádzkového zisku o 2,4 % na 4,2 miliardy eur. Aj zisky značiek Škoda, SEAT a Bentley, ako aj výrobcov nákladných vozidiel Scania a MAN, vlani stúpli. Prevádzkový zisk dcérskej spoločnosti Audi však klesol na 4,5 miliardy eur zo 4,7 miliardy eur predvlani. Tržby divízie osobných automobilov Volkswagen v roku 2019 vzrástli o 4,5 % na 88,4 miliardy eur. Tržby Škody pritom stúpli o 14,5 %, ale v prípade Audi klesli.

      Švédsky výrobca nákladných áut Volvo varoval, že mu hrozí značné riziko finančných dôsledkov epidémie od polovice marca, keďže reštrikčné rozhodnutia lokálnych úradov majú okrem potenciálneho vplyvu na dopyt za následok aj nedostatok pracovných síl.
      Výrobca nákladných vozidiel zároveň poznamenal, že v súčasnosti nie je možné predpovedať potenciálny vplyv koronavírusu na spoločnosť.
      „Skupina Volvo a jej dodávatelia neustále pracujú na minimalizovaní akýchkoľvek následkov pre zákazníkov a zmierňovaní vplyvu na skupinu,“ uvádza sa na záver vyhlásenia.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo