2013-12-16 08:35:00
Nová Dacia Duster
Nová Dacia Duster nie je úplne najlacnejšia alternatíva, ako by sa mohlo zdať.
Zdroj: Jozef Vydra

Chcete pohon na všetky štyri? Tu je prehľad najlacnejších áut 4 x 4

Neváhajte vyskúšať, aké to je, keď môžete bez obáv vojsť „po štyroch“ tam, kde by ste sa inak nedali nahovoriť.

Áut s označením 4x4 je pomerne veľa. Aj cenové rozpätie je poriadne rozsiahle. Záleží od vás, čo vlastne chcete. Či dáte prednosť reprezentatívnemu autu s pohonom všetkých kolies, alebo užitočnému „pracantovi“ do terénu. Sú aj také, za ktoré sa nemusíte hanbiť ani vtedy, keď vystúpite pred divadlom.

Rozdiel nie je iba v značke, veľkosti auta, výkone motora. Tiež v technológiách ukrytých  pod kabátom, teda pod karosériou. A tiež záleží, či chcete „pravý offroad“, alebo vám stačí „len také jednoduchšie SUV“, či dokonca „len“ kombi, možno sedan s pohonom na všetky štyri.. V tom prvom prípade radšej ani nečítajte, klasické offroady sa pomaly vytrácajú z ponuky. A keď ešte nejaké sú, klasický rámový podvozok a na ňom upevnené karoséria – to sa v posledných modeloch terénnych áut takmer nevidí. Ak náhodou áno, určite nepatria do kategórie najlacnejších.

To isté možno povedať o trvalom pohone na všetky štyri kolesá. Väčšina dnešných „štvorkoliek“ (česť výnimkám) sú vlastne autá s pohonom jednej nápravy, ku ktorej sa pripája cez rôzne systémy druhá polovica pohonu v nevyhnutných prípadoch. Sú však aj také, kde sa dá pohon 4x4 zvoliť napevno a hor sa (nielen do terénu).

Ak vám záleží na jedinom parametri – cene, výber sa zužuje. No aj tak je výber pomerne bohatý. Na slovenskom trhu je však dostatok lacných a pritom dobre vyzerajúcich a fungujúcich áut, ktoré majú poháňané obe nápravy. Nielen „esúvéčka“, ale nájdete tam aj MPV, kombi, dokonca hatchback. Jednoducho všeličo sa nájde, treba si len vedieť vybrať.

Dnes vám prinášame netradične vo forme fotogalérie výber 17 najlacnejších áut s pohonom oboch náprav s cenovkou do 23 000 eur, ktoré sú v ponuke nových. Rozhodnutie je na vás, či si vyberiete nové, alebo sa poobzeráte po jazdených, kde ceny výrazne klesli. Len pozor, lebo štvorkolky môžu vyzerať dobre, ale ak sa využívali intenzívne, ceny za servis môžu vážne naštrbiť váš rozpočet. Dobrá kúpa sa tak môže zmeniť na nočnú moru...

Ešte poznámka: do prehľadu sme zoradili autá podľa ich cenníkovej ceny, v prípadoch ak ide o akciovú cenu na to upozorňujeme priamo v texte pod obrázkom.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo