2013-11-28 04:50:00
Čo máte mať už
Zimné v zime, letné v lete - čo je na tom čudné?
Zdroj: GoodYear

Čo máte mať už na aute? Letné pneumatiky? Nie, zimné! Video dokazuje prečo

Čím ďalej, tým menej motoristov rieši otázku, či je naozaj potrebné mať v zime zimné pneumatiky.

Nie je to iba masáž pneumatikárskej loby, ako by si mnohí mysleli. Veď ani vy teraz nechodíte v šortkách. Dôkazy jednoznačne hovoria, že v prvom rade, ale aj v tých ďalších ide predovšetkým o bezpečnosť. Vašu, aj ostatných okolo.

Prečo riskovať so zlými pneumatikami? Ak klesne priemerná teplota pod 7° Celzia a cesty sa dokonca neskôr začínajú pokrývať ľadom, či poľadovicou, bežné letné pneumatiky jednoducho nie sú optimalizované pre takéto podmienky.

Jazda s letnými pneumatikami v chladnom a vlhkom počasí znamená, že sa znižuje vaša celková trakcia a vedie to k zlej ovládateľnosti auta. Najväčším problémom je však brzdná dráha.

Získajte priľnavosť na zimu

Dve identické autá Honda CR-V brzdili z rýchlosti 70 km/h. Kým auto so zimnými pneumatikami stálo, auto na letných ešte pokračovalo rýchlosťou 30 km/h! Zastavilo o celú jednu dĺžku auta ďalej a to môže byť v prípade potreby rozhodujúci rozdiel. Napríklad zastaviť pred chodcom a nezraziť ho!

Treba k tomu ešte nejaký komentár? Vari už len pozrieť video, ktoré dokumentuje, prečo treba mať obuté zimné pneumatiky. Použitie správnych pneumatík za správnych okolností vám prinesie pokoj a každá cesta na zimných pneumatikách v tomto období je bezpečnejšia.

Osobitne navrhnuté pneumatiky

Zimné pneumatiky sú vyrobené zo špeciálne upravených komponentov, ktoré zostávajú mäkšie pri nízkych teplotách , čo umožňuje väčšiu priľnavosť k vozovke. To v kombinácii so zvýšenou priľnavosťou vyvolávajúce dezénu , pomáha viesť k zlepšeniu výkonnosti počas chladných, vlhkých a nebezpečných podmienkach.

Zimné pneumatiky sú múdra investícia

Neničte ich ale tým, že ich budete používať počas letných mesiacov. Ideálny čas na zimné pneumatiky je od októbra do marca, keď teploty klesajú na 7° C a nižšiu. Ale keď sa zimné (alebo aj letné) pneumatiky nepoužívajú, ideálne miesto pre ich uloženie je na suchom, chladnom a tmavom mieste, mimo dosahu slnečného žiarenia. Inak sa ich v vlastnosti môžu zhoršiť.

 

A teraz sa presuňme rovno na sneh. Dve rovnaké autá - a také rozdielne výsledky! Dôvod je jasný: letné pneumatiky proti zimným:

Neuveríte, ale rozdiel v dráhach do zastavenia na snehu bol 22 metrov pri rovnakej rýchlosti:

Toto by vás teda naozaj malo presvedčiť, že amť v zime na aute zimné pneumatiky nie je výmysel, ale nutnosť.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo