2013-05-23 06:00:00
Jazdiť ako víchor a
Prísť o vodičský preukaz môžete aj na mieste, potom vám nikto nezaručí "beztrestnosť".
Zdroj: SITA

Jazdiť ako víchor a pritom celkom bez pokút? Ján Bazovský tvrdí: radšej zabudnite!

Dostali ste už aj vy ponuku, že môžete jazdiť beztrestne, teda bez pokút „len“ za mierny ročný paušálny poplatok?

Sadnúť si za volant auta a jazdiť komu sa ako zachce, ignorovať všetky zákazy, príkazy a obmedzenia vyplývajúce z dopravných značiek, či dopravných zariadení, nepozerať sa na ukazovateľ rýchlosti jazdy, arogantne ohrozovať a obmedzovať ostatných účastníkov premávky a to všetko bez pokuty, alebo iného trestu je krásnym snom vari každého cestného piráta.

Premeniť ho aspoň z časti na skutočnosť sa snažia niektorí podnikavci, ktorých aktivity prišli zo zahraničia už aj na Slovensko. Pre vodičov motorových vozidiel ponúkajú služby, ktoré ich „oslobodia od platenia pokút za dopravné priestupky“. V čom stručne spočíva princíp takéhoto „podnikania“? 

- Klient zaplatí poskytovateľovi paušálny ročný poplatok (v ČR je to 1000 korún)

- Pri zistení dopravného priestupku sa vodič k spáchaniu neprizná, čím dosiahne jeho   

  prejednanie v správnom konaní.

- Vodič splnomocní právnickú alebo fyzickú osobu na zastupovanie pri prejednaní priestupku 

  na okresnom dopravnom inšpektoráte.

- Poskytovateľ zabezpečí pre klienta oslobodenie od pokuty alebo inej sankcie.

Pre notorických porušovateľov pravidiel o cestnej premávke je to až príliš lákavá ponuka ale podľa právnych expertov veľké šance na beztrestnosť priestupcov nedáva.

Vysvetlenie:

Podľa § 17, ods. 1 Zákona 71/1967o správnom konaní sa účastníci konania, ich zákonní zástupcovia a opatrovníci môžu dať zastupovať advokátom alebo iným zástupcom, ktorého si zvolia. No a podľa § 20 Zákona o priestupkoch 372/1990 priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky;... A práve na týchto ustanoveniach je založený princíp oslobodenia od pokút. Splnomocnená osoba má totiž sídlo v niektorom z exotických kútov sveta a spolieha sa na to, že písomnosti týkajúce sa prejednania priestupku v správnom konaní na uvedenú adresu sa policajtom nepodarí doručiť a prejednať priestupok do dvoch rokom, čím dôjde k jeho premlčaniu. U menej závažných porušení pravidiel by to aj mohlo fungovať. U tých závažnejších je to už veľký problém. Totiž hneď na začiatku § 70 zákona o cestnej premávke je uvedené:

  1. Policajt je oprávnený zadržať vodičský preukaz vydaný orgánom Slovenskej republiky alebo orgánom iného štátu, ak
  1. možno uložiť trest alebo sankciu zákazu činnosti spočívajúcu v zákaze vedenia motorového vozidla...

     (4) Policajt bezodkladne vydá o zadržaní vodičského preukazu potvrdenie a najneskôr v nasledujúci pracovný deň po zadržaní vodičského preukazu zašle vodičský preukaz orgánu Policajného zboru príslušnému podľa miesta, kde bol vodičský preukaz zadržaný. V potvrdení môže policajt povoliť ďalšiu jazdu s vozidlom najviac na 15 dní  ak takou jazdou nebude ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky; povolenie platí len na území Slovenskej republiky.

Vodič teda aj bez prejednania priestupku môže hneď na mieste prísť o vodičský preukaz v prípade, ak mu môže byť uložený aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo. Tieto priestupky sú uvedené aj v priestupkovom zákone v § 22:

     (1) Priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sa dopustí ten, kto...
g) poruší všeobecne záväzný právny predpis o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikne dopravná nehoda,
h) ako vodič motorového vozidla prekročí rýchlosť ustanovenú v osobitnom predpise alebo prekročí rýchlosť ustanovenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením,
i) použije vozidlo, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla je prekročená,
j) iným spôsobom ako uvedeným v písmenách a) až i) sa dopustí porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom podľa osobitného predpisu...

Osobitným predpisom sa rozumie zákon č. 8/2008 o cestnej premávke, ktorý v § 137 uvádza:

     (2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je...

g) prejazd cez križovatku na signál STOJ! dávaný policajtom alebo inou oprávnenou osobou, alebo vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,

h) prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané,

i) nedanie prednosti v jazde,

j) neuposlúchnutie pokynu, výzvy alebo príkazu policajta v súvislosti s výkonom jeho 

   oprávnení pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky,

k) jazda v protismernej časti cesty, ak si to nevyžaduje situácia v cestnej premávke,

l) neumožnenie bezpečného a plynulého prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy,

m) vedenie vozidla bez tabuľky s evidenčným číslom alebo s tabuľkou s evidenčným číslom,

    ktorá nezodpovedá svojím vyhotovením a umiestnením na vozidle tomuto zákonu,

n) vedenie vozidla vyradeného z cestnej premávky alebo vozidla, ktoré nebolo schválené na 

    prevádzku v cestnej premávke, alebo vozidla vyradeného z evidencie,

o) predchádzanie iného vozidla v mieste, kde je to zakázané,

p) vedenie motorového vozidla bez príslušného vodičského oprávnenia alebo počas zadržania

    vodičského preukazu; to neplatí, ak sa osoba učí viesť motorové vozidlo v autoškole,

    podrobuje sa skúške z vedenia motorového vozidla alebo má povolenú jazdu podľa § 70

    ods. 3 a § 71 ods. 2,

q) porušenie povinnosti podľa § 3 ods. 3, § 4 ods. 3, § 9 ods. 2 alebo § 25 ods. 1 písm. g).

V predchádzajúcich paragrafoch sú vynechané ustanovenia týkajúce sa vedenia vozidiel pod vplyvom alkoholu alebo iných látok, lebo na takéto priestupky poskytovateľ služby „beztrestnosť“ nezaručuje. Napriek tomu však pokrývajú veľmi širokú škálu nezodpovedného správania sa vodičov na cestách a možnosti vyhnúť sa neplateniu pokút výrazne znižujú.

Poznámka:

Na záver sa priam núka otázka, či je pre vodiča, ktorý porušil pravidlá závažným spôsobom,  výhodnejšie vyhnúť sa sankcii, ale mať dva roky zadržaný vodičský preukaz. Ten totiž až do ukončenia prejednania priestupku v správnom konaní policajti vrátiť nemusia. Možno aj z tohto dôvodu je poskytovanie služieb na zabezpečenie beztrestnosti vodičov viac zárobkovým podnikom ako relevantnou skutočnosťou. Len si to zrátajte: už pri počte 2 tisíc klientov a paušálnom poplatku 50 € si podnikavci prídu na slušných 100 tisíc eur za jeden rok. Zaujímavé číslo, čo poviete? Ešte stále máte pocit, že tu ide niekomu len o "dobrú vec?"

Pozrime sa aspoň na niektoré z vážnych porušení pravidiel, pri ktorých vodič môže (a väčšinou aj sa tak stane) prísť o vodičské oprávnenie priamo ne mieste. Porušením pravidiel závažným spôsobom je aj:

1 -  predchádzanie iného vozidla na mieste kde je to zakázané...

 

2 - ak vodič motorového vozidla prekročí rýchlosť ustanovenú dopravnou značkou...

 

3 - jazda v protismernej časti cesty...

 

4 - prejazd cez križovatku na signál STOJ vyplývajúci z dopravného zariadenia.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo