2020-01-14 18:00:00
Nissan e-4orce systém 4x4
Nissan e-4orce systém 4x4
Zdroj: Nissan

Toto je Nissan Leaf s pohonom všetkých kolies. Nový systém sa volá e-4orce

Nový systém elektrického pohonu všetkých kolies má v slovenčine trošku kostrbatý názov.

Názov systému je založený na anglickom slove Force – sila. Využíva číslovku štyri na označenie pohonu všetkých štyroch kolies. Takže nečítať eštyriorce, ani ífourorce, ale íforce.

Keď sme teda vyriešili kľúčovú otázku výslovnosti písaného textu, môžeme pokročiť ďalej.

Zdroj: Nissan

Nissan prezentuje nový systém pohonu všetkých kolies na veltrhu CES v Las Vegas na prototype elektromobilu Nissan Leaf. Ide teda o elektrický pohon všetkých kolies, ktorý využíva dvojicu elektromotorov umiestnených samostatne na dvoch nápravách. O spoločný prenos výkonu motorov sa teda stará elektronika a motory nie sú mechanicky prepojené.

Odlišnosťou v porovnaní s konkurenčnými systémami je, že e-4orce nemá za úlohu len udržiavať maximálnu trakciu, no tiež má prispieť k pohodli a pocitu bezpečia posádky.

Zdroj: Nissan

Nissan to chce dosiahnuť ako kontrolou prenosu výkonu na jednotlivé kolesá, tak kontrolou brzdného účinku. Na rozdiel od iných, bude takto vybavený Nissan brzdiť a rekuperovať oboma motormi spoločne. To znamená výhodu najmä pri posúvaní sa v kolónach, no tiež pri ceste terénom. Auto bude môcť byť ovládané jemnejšie a bude sa správať plynulejšie i pri neustálych rozbehoch a následnom brzdení.

Nissan síce elektromotorový pohon všetkých kolies ukazuje na hatchbacku Leaf, no e-4orce je určený predovšetkým pre budúce elektrické modely značky, najmä tie tipu crossover.

Zdroj: Nissan


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo