2020-01-06 17:50:00
Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
Zdroj: Yu Nakajima/Kyodo News via AP, Michel Euler/AP

Útek ako z akčného filmu. Toto automobilový priemysel už dlho nezažil

Carlos Ghosn unikol spravodlivosti súkromným lietadlom. Vraj ho skryli do bedne od hudobného nástroja.

Carlos Ghosn sa zapísal do histórie ako záchranca Nissanu, tvrdý krízový manažér i ako japonská ekonomická superhviezda. Viedol trojčlennú alianciu Renault-Nissan-Mitsubishi. Zo superhviezdy a jedného z najváženejších biznismenov v Japonsku sa v priebehu pár dní stal zločincom. Teraz je ešte aj na úteku. Chýba už len šikovný scenárista, veľké meno režiséra, počítačové efekty a megalomanský rozpočet na filmové hviezdy, exkluzívne lokácie a počítačové efekty. K tomu nejaká tá prestrelka, odhalený prsník (nie Carlosov) a blockbuster je na svete.

Že šéf aliancie zamestnávajúcej cez pol milióna ľudí a vyrábajúcej takmer 10 miliónov áut môže byť jednou nohou vo väzení, to je celkom bežné. Stačí si spomenúť na aféru Dieselgate koncernu Volkswagen. Ešte dnes sa Martinovi Winterkornovi štikúta, keď niekto vysloví slovné spojenie clean diesel... A to mal na krku len vyšetrovanie a rýchly odchod do výborne zaplateného dôchodku.

Carlos Ghosn bol v Japonsku obvinený z ekonomickej trestnej činnosti. Japonské úrady ho podozrievali z „ulievania“ vysokých čiastok bokom. Hovorilo sa o udavačovi zvnútra automobilky, no tiež sa hovorilo o vykonštruovaných obvineniach súvisiacich so spojením Nissanu s Mitsubishi a s napätím medzi Carlosom Ghosnom, Nissanom, Renaultom a francúzskou vládou. Respektíve o krivom obvinení hovoril najmä Ghosn a jeho blízky. Ghosn si pobudol v cele, kde ani takú celebritu, akou bol on nijako nešetrili a správali sa k nemu s typickou japonskou tvrdosťou. Taký masový vrah Breivik si v Nórsku sedí v päťhviezdičkovom luxusnom hoteli v porovnaní s tým, čomu čelil daňový podvodník Ghosn (relatívne bežné podmienky pre východoeurópana).

Ghosn však získal možnosť vykúpiť sa na kauciu za niekoľko miliónov. Túto možnosť aj využil a väzenie opustil po 130-tich dňoch. Mohol byť v domácom väzení vo svojej rezidencii so zákazom opustiť krajinu a s obmedzeným pohybom mimo bydliska. Jeho rezidencia bola pod policajným dozorom.

A tu začína veľký útek Carlosa Ghosna. A zároveň končí. V jeden deň bol totiž fuč. A sprvu nikto nevedel ako. Všetci vedeli prečo – lebo mal čakať na proces do roku 2021 a mohol reálne skončiť v base. Neskôr všetci zistili aj kam. Do Libanonu... Vyhlásil, že ušiel pred perzekúciou a politickou šikanou. S Libanonom Japonsko nemá podpísanú dohodu o vydávaní zločincov/obvinených.

Ghosn je svetový občan. Vlastní tri pasy – brazílsky, francúzsky a libanonský. Ghosn je totiž Francúz, ktorý sa narodil v Brazílii, dlhé roky žil v Japonsku, no pôvod má libanonský. Hovorilo sa, že na svoj útek použil štvrtý pas. Japonské úrady však vylučujú, že by pri odchode z krajiny použil pas. Ušiel teda nelegálne. Použil na to súkromné lietadlo. Z Japonska odletel do Turecka a z Turecka do Libanonu. Turecké média potvrdili zadržanie štyroch pilotov, manažéra prepravnej spoločnosti a dvoch pracovníkov letiska. Ghosn vyhlásil, že mu v úteku nikto nepomáhal. Média sa však domnievajú, že celý útek mesiace plánovala jeho manželka. Objavili sa tiež informácie, že zo svojej rezidencie ušiel v škatuli na hudobné nástroje, keďže sa v ten večer uňho konalo akési hudobné matiné... Internet vybuchol pri predstave ako sa tento multimilionár vopchal do nejakej bedne a nechal sa vyniesť zo svojho domu pod nosom japonskej polícii. Vyzerá to skôr tak, že sa len trošku zamaskoval a ušiel pod rúškom noci. V maskovaní už má istú skúsenosť. V rúške a zamaskovaný ako inštalatér sa pokúsil ujsť pred pozornosťou japonských médií. Nevyšlo mu to. 

Interpol a červené oznámenie

Libanonská prokuratúra dostala od Interpolu medzinárodný zatykač na bývalého predsedu predstavenstva automobilky Nissan Carlosa Ghosna. Libanonský minister spravodlivosti Albert Sarhán, ktorého vo štvrtok citovala libanonská štátna tlačová agentúra, oznámil, že "prokuratúra... dostala od Interpolu v prípade Carlosa Ghosna tzv. červené oznámenie".

Agentúra AFP doplnila, že tzv. červené oznámenie Interpolu je žiadosť, aby polícia po celom svete dočasne zatkla osobu až do jej vydania, odovzdania alebo podobného právneho konania.

Šanca, že sa Japonsku podarí postaviť Ghosna pred súd je mizivá. Podľa všetkého Ghosn dožije svoj život v Libanone, kde má solídne zázemie a priazeň politických špičiek.

Každopádne od Ghosnovho zosadenia z pozície lídra Aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi a z vedenia automobilky Nissan sa zdá, že Nissan nevie čo so sebou a firma i jej predaje výrazne trpia. To by sa ale malo zmeniť vďaka kompletnej obnove modelového portfólia...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, AP, CarThrottle

Komentáre k článku


Stream naživo