2019-12-22 19:13:55
Nissan Leaf TREE
Nissan Leaf TREE
Zdroj: Nissan

VIDEO: Nissan vyrobil revolučný vianočný stromček

Nissan predstavil nový variant modelu Leaf, najpredávanejšieho elektromobilu na svete.

Nebude sa však sériovo vyrábať, je to bohužiaľ iba jediný takýto kúsok. Vianočná nálada doľahla už aj na automobilky. Marketingové oddelenia už nevedia, čím by zaujali. Skúšajú otvárať... nie adventný kalendár, to nie, ale kreatívne možnosti. Tak to bolo aj v Nissane.

Práve v Nissane mali skvelý nápad. Svoj model Leaf prevtelili do vianočného stromčeka. Veľmi bohato ozdobený automobil dostal názov (aké to prekvapenie!) Nissan TREE (TR33)

Zdroj: Nissan

Na jeho povrchu je 190 metrov vianočných reťazí, pričom svetielok by ste narátali 15 200. To je však len „povinná štatistika.“ Nie je to však to, čím je toto auto také zaujímavé. Ak majú svetlá svietiť, potrebujú na to energiu. Nuž a na ich na napájanie slúžilen energia získaná z rekuperovania.

Podľa údajov Nissanu dokáže priemerný model Leaf nazbierať až 744 kWh energie počas najazdenia 18 000 kilometrov len vďaka rekuperácii. Vysoká úroveň rekuperácie je v Leafe vďaka funkcii e-Pedal. Umožňuje vozidlu akcelerovať a spomaľovať iba s plynovým pedálom.

Zdroj: Nissan

Brzdenie počas rekuperácia je totiž také výrazné, že stačí uvoľniť nohu na pedále akcelerátora a auto intenzívne brzdí. Takto získaná energia zvykne putovať späť do batérie. V prípade špeciálneho vianočného stromu si Nissan Leaf takto napája svoje svetielka.

Nissan pre zaujímavosť zrátal, čo všetko by 744 kWh elektrickej energie mohlo napájať:

    266 vianočných stromčekov so sedemsto svetielkami - jednu hodinu

    297 elektrických rúr - jednu hodinu

    744 televízorov - päť hodín

    10 783 domov s 1000 LED svetielkami - päť hodín

Komentáre k článku


Stream naživo