2019-11-22 10:50:00

Mýty a fakty: môže airbag vybuchnúť počas jazdy?

Medzi ľuďmi kolujú neraz nepodložený mýty. Preto neraz pochybujú, či je napríklad airbag záchrana, alebo nie.

Mnoho vodičov sa obáva, že ich bezpečnostný vzduchový vankúš môže ohroziť. Treba pripomenúť, že najviac vtedy, ak nie sú pripútaní. Sústava bezpečnostný pás + airbag je zatiaľ najúčinnejším systémom na zmiernenie následkov kolízií.

Aj na prvý pohľad banálna nehoda s „mierne“ pokrčenými plechmi môže byť v konečnom dôsledku fatálna. Napríklad pre skryté vnútorné poranenia, ktoré posádka utrpí pri náraze. Ak nie je telo zachytené a pribrzdené počas nárazu, prípadne po ňom bezpečnostným pásom a zároveň aj airbagom, môže náraz tela na otvárajúci sa airbag mať skutočne nemilé následky. Pomliaždeniny a neskoršie modriny sú len tá najmenej problematická vec.

Zdroj: Audi

Zásadou teda je, pripútať sa. Airbag sa totiž dokáže nafúknuť za jednu, či dve desatiny sekundy. To je naozaj veľmi rýchlo. Deje sa to vďaka chemickej reakcii, ktorá uvoľní obrovské množstvo plynu. Ten je pri expanzii vaku zahriaty až na 300° C. Áno, môže sa stať, že utrpíte popáleniny na tvári, či na rukách  čo znamená že ľudí majú často popáleniny v tvári, na rukách 1-2 stupne ale rozhodne lepšie ako si rozbiť hlavu o čelné sklo.1., alebo 2. stupňa. No to je stále lepšie, ako si rozbiť hlavu o čelné sklo, nemyslíte?

No a ako je to s airbagom, môže sa odpáliť počas jazdy? Za normálnych okolností nie. Zvyšok už vysvetlia Peter Krišpín a Marián Čabák zo spoločnosti SuperDRIVE. Ako už názov napovedá, ich cieľom je naučiť vodičov jazdiť bezpečne, teda super...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: SuperDRIVE

Komentáre k článku


Stream naživo