2020-03-25 18:35:00
Hyundai i20
Hyundai i20
Zdroj: Hyundai

Hyundai i20 ukázal interiér, predstavil výbavu – ako z vyššej triedy

Spoločnosť Hyundai zverejnila nové fotografie interiéru novej generácie modelu i20.

Fotografie interiéru novej generácie i20 sú s exkluzívnym lemovaním Lime Green. Úplne nový Hyundai i20 má dynamický vzhľad, zlepšené funkcie bezpečnosti a konektivity a na výber je aj 48-voltová mild hybridná pohonná sústava. Prvé skice sme predstavili pred takmer dvoma mesiacmi. Teraz Hyundai uvoľnil okrem fotografií vnútrajška aj ďalšie technické informácie o aute.

V prednej časti vozidla zaujmú dve široké obrazovky, 10,25-palcový digitálny prístrojový panel a 10,25-palcový stredový dotykový displej. K dispozícii sú špičkové možnosti konektivity a zvuku - bezdrôtová nabíjacia podložka na smartfón a audio systém Bose Premium s ôsmimi reproduktormi vrátane subwoofera.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Pohľad do vnútra auta tiež odhaľuje priestrannosť a pohodlie úplne novej i20-tky. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou i20 sa batožinový priestor zväčšil až o 25 litrov na celkových 351 litrov. Nové zábery tiež odhaľujú novú možnosť úpravy interiéru v atraktívnom prevedení Lime Green. K dispozícii sú tiež farby interiéru Mono a Black & Grey.

Spoločnosť Hyundai Motor predstavila úplne nový model i20 s revolučným a ambicióznym dizajnom. Je to prvý automobil značky Hyundai v Európe, ktorý prezentuje novú dizajnovú identitu značky Sensuous Sportiness (Zmyselná športovosť). S najlepšími možnosťami konektivity a s najkomplexnejšou bezpečnostnou výbavou v triede prináša do segmentu B úplne nové štandardy.

Úplne nový model i20 predstavuje tretiu generáciu úspešného vozidla Hyundai, ktoré sa prvý raz predstavilo v roku 2008. Jeden z najúspešnejších modelov značky sa do povedomia dostal najmä kvalitou, spoľahlivosťou a praktickými riešeniami. Okrem toho má úplne nový model dynamický štýl. Vyrábať sa bude v európskom závode značky Hyundai v tureckom meste Izmir.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

V porovnaní s predchodcom dostal úplne nový model i20 dynamickejšie proporcie, jeho vzhľad zmenila znížená strecha (- 24 mm), širšia karoséria (+ 30 mm) a väčšia dĺžka (+ 5 mm), pričom rázvor sa natiahol o 10 mm. Dizajn vozidla dopĺňajú aj úplne novo tvarované 17-palcové disky kolies z ľahkých zliatin.

Tretia generácia modelu i20 má okrem kompletne prepracovaného dizajnu exteriéru aj širokú paletu technologických vylepšení. Patria medzi ne dve 10,25-palcové obrazovky pozostávajúce z prístrojovej dosky a navigačného systému s dotykovou obrazovkou, pričom obe sú vizuálne zapracované do palubnej dosky. Okrem toho sa špičkový balík bezpečnostných prvkov Hyundai SmartSense rozšíril o niekoľko noviniek vrátane novej generácie predkolízneho asistenčného systému, ktorý teraz pre väčšiu bezpečnosť vie registrovať aj chodcov a cyklistov. Novinkou je nový tempomat, využíva údaje z navigácie.

Zdroj: Hyundai

Záujemcovia o úplne nový model i20 si môžu vybrať spomedzi celkovo 10 farieb exteriéru, pričom paletu rozširujú štyri nové farby: modrá Intense Blue, sivá Aurora Gray, tyrkysová Aqua Turquoise a mosadzná Brass. K tomu sa pridáva aj možnosť voľby čiernej strechy vo farbe Phantom Black, ktorá rozširuje variabilitu individuálnych úprav o dvojfarebné vyhotovenie. Ďalšie farby exteriéru sú: Biela Polar White, Strieborná Sleek Silver, Čierna Phantom Black, Červená Dragon Red, Červená Tomato Red, Modrá Slate Blue, a strecha: Čierna Phantom Black

Väčší vnútorný priestor a lepší výhľad

Dynamické proporcie úplne nového modelu i20 sa oproti predchádzajúcej generácii spájajú so širšou karosériou a s dlhším rázvorom. To prinieslo viac priestoru na sedenie pre cestujúcich vpredu aj vzadu. Objem batožinového priestoru narástol o 25 litrov a na batožinu tak ponúka celkom 351 litrov. Okrem toho nižšia línia bokov a malé okienko za zadnými dverami znamenajú, že vodič má lepší výhľad do okolia.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Úplne nový interiér prichádza so širokým spektrom vylepšení interiéru. Ponúka lepšiu estetiku a pocit vysokej kvality. Dizajnéri vytvorili inovatívne estetické a technické riešenia so štýlovými proporciami a príťažlivým vzhľadom. Nová LED technológia umožňuje príjemné náladové osvetlenie, ktoré spríjemní cestovanie v noci. Pre lepšiu možnosť individuálnych úprav je na výber z troch farebných vyhotovení interiéru: čierna Black Mono, čierno-sivá Black & Gray, a čierno-žlto-zelená Black Mono & Yellow Green.

Vnútorný priestor je príťažlivý a vzdušný. Horizontálne výrazne dizajnové linky zdobia vysokú a plasticky stvárnenú palubnú dosku. Prináša to veľmi netradičný vzhľad. Predná časť palubnej dosky pôsobí veľmi štíhlym a širokým dojmom. Výplne dverí elegantne nadväzujú na palubnú dosku, inšpiráciu čerpali v prírode. Prepracovaný volant nesie moderné kolískové prepínače.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Najlepšia konektivita v triede a prémiová kvalita zvuku

Úplne nový model i20 ponúka najlepšiu konektivitu v triede so zaujímavými prvkami. Rozhrania Apple CarPlay a Android Auto sú v ponuke aj v bezdrôtovej verzii. Umožňujú zrkadlenie funkcií a aplikácií mobilných telefónov s operačnými systémami iOS a Android na stredovej obrazovke vozidla. Dotyková obrazovka ponúka aj možnosť rozdelenia obrazu pre vyžívanie viacerých funkcií naraz.

V stredovej konzole je plocha na bezdrôtové nabíjanie mobilov. Pasažieri na zadných sedadlách majú k dispozícii dodatočný USB konektor. Úplne nový model i20 dostáva ako prvý Hyundai v Európe prémiový audiosystém značky Bose. Osem reproduktorov vrátane subwoofera strategicky rozmiestnených vo vozidle zabezpečuje mimoriadne kvalitný zážitok z počúvania hudby.

Služby konektivity Bluelink Connected Car Services

Úplne nový model i20 má technológiu Hyundai Bluelink. Ponúka širokú paletu online služieb Hyundai LIVE Services či služby na vzdialený prístup k vozidlu cez aplikácie pre mobilné telefóny Bluelink. Táto služba sa dodáva s päťročným predplatným.

Najdôležitejšie prvky služby Hyundai LIVE Services: dopravné informácie v reálnom čase od poskytovateľa TomTom, dostupnosť a ceny čerpacích staníc a parkovísk, informácie o rýchlostných kamerách (v krajinách, ktorých to legislatíva to umožňuje), či o aktuálnom počasí.
Online hlasové povely: výkonné rozpoznávanie hlasových povelov (založené na cloude) s porozumením prirodzenej reči,

Zdroj: Hyundai

Služby aplikácie Bluelink: Nájdi moje vozidlo - vodič poľahky nájde svoje vozidlo v neznámom prostredí, Služby na diaľku - vodič môže zamknúť vozidlo na diaľku, Zaslanie cieľa do vozidla (POI) - vyhľadanie zaujímavého miesta a jeho zaslanie do navigácie vozidla, Bezpečnosť -upozornenie na spustenie alarmu vozidla, Údržba - prijímanie informácií o vozidle (tlak v pneumatikách), informácie o jazde.

Dostupné nové prvky výbavy:

10,25-palcová prístrojová doska, 10,25-palcová dotyková obrazovka pre audio, video a navigáciu, 8-palcová dotyková obrazovka pre Display Audio, Android Auto a Apple CarPlay (bezdrôtové v kombinácii s Display Audio), bezdrôtové nabíjanie.

Najkomplexnejšia bezpečnostná výbava v segmente

Úplne nový model i20 vybavený bezpečnostnými prvkami Hyundai SmartSense spĺňa najprísnejšie európske štandardy. Viacero prvkov aktívnej bezpečnosti sa vo vozidlách segmentu B doteraz vôbec neobjavovalo.  Pprináša viacero nových bezpečnostných funkcií. Patrí medzi ne Inteligentný tempomat založený na navigačných údajoch, ktorý využíva navigačný systém modelu i20 na predvídanie zákrut, alebo roviniek, takto zvyšuje bezpečnosť jazdy prispôsobením rýchlosti vozidla. Inteligentný asistent obmedzovača rýchlosti vystríha vodiča pri rýchlej jazde a prekročení povolenej rýchlosti zvukovými a vizuálnymi znameniami. Pri spojení s manuálnym obmedzovačom rýchlosti dokáže automaticky prispôsobiť rýchlosť. Systém na automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu so sledovaním vozidla pred sebou automaticky upraví riadenie, aby udržalo úplne nový model i20 uprostred jazdného pruhu. Výstraha pred kolíziou s vozidlom v mŕtvom uhle využíva radary na monitorovanie zadnej časti vozidla a pri odhalení ďalšieho vozidla spustí vizuálnu výstrahu vo vonkajších spätných zrkadlách. V prípade potreby dokáže BCA zabrzdiť motorom a vyhnúť sa kolízii, prípadne zmierniť jej následky. Vylepšený predkolízny asistent Systém autonómneho núdzového brzdenia teraz dokáže odhaliť okrem vozidiel už aj chodcov a cyklistov.

Zdroj: Hyundai

Bezpečnostná výbava úplne nového modelu i20 chráni vodiča aj pri nízkych rýchlostiach a zjednodušuje mu parkovanie. Upozornenie na pohnutie sa vedúceho vozidla upozorní vodiča, ak sa vozidlo pred ním pohlo a on ešte nezareagoval, čo sa stáva napríklad na semafore. Výstraha pred premávkou vzadu vydá varovný signál v prípade hroziacej kolízie s križujúcimi vozidlami pri cúvaní. Asistent pri vyhnutí sa kolízii pri cúvaní v prípade hroziacej kolízie automaticky zabrzdí vozidlo. Úplne nový model i20 ponúka vodičovi aj Parkovacieho asistenta, ktorý umožňuje poloautomatické parkovanie, ktoré na základe informácií z viacerých snímačov pomáha vodičovi zaparkovať aj v tesných priestoroch.

Medzi ďalšie bezpečnostné prvky dostupné pre úplne nový model i20 patria aj Systém na automatické udržanie vozidla v jazdnom, sledovanie únavy vodiča, či automatické prepínanie diaľkových svetiel. Úplne nový model i20 dostane do výbavy aj systém eCall, ktorý posádke umožňuje stlačením tlačidla privolať záchranné zložky. V prípade aktivácie airbagov sa systém spustí automaticky.

Nová ponuka motorov - lepšia spotreba a vyšší výkon

Dva motory a tri druhy prevodoviek dokážu úplne pokryť potreby vodičov a poskytnúť nižšiu spotrebu. Na vrchole ponuky je motor 1,0 T-GDi s výkonom 73,5 kW (100 k) alebo 88 kW (120 k). Prvý raz môže súčasť pohonu tvoriť 48-voltová mild hybridná technológia. Do motora s výkonom 73,5 kW sa montuje na požiadanie, v motore s výkonom 88 kW tvorí súčasť štandardnej výbavy. Tento 48-voltový systém prispieva k zníženiu spotreby a emisií CO₂ o 3 – 4 %. 48-voltový systém je dostupný so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou (7DCT) alebo s novovyvinutou 6-stupňovou prevodovkou Intelligent Manual Transmission (IMT). Ak vodič pustí plynový pedál, IMT odpája motor od prevodovky a aktivuje režim plachtenia, čím šetrí palivo.

Motor 1,0 T-GDi s výkonom 73,5 kW (100 k) bez 48-voltového mild hybridného systému sa dá kombinovať s prevodovkou 7DCT, alebo s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Ako vstupná motorizácia slúži 1,2-litrový 4-valcový motor MPi. Má výkon 62 kW (84 k) a spája sa s manuálnou 5-stupňovou prevodovkou.

Vďaka redukcii hmotnosti oproti predchodcovi o 4 % dosahuje úplne nový model i20 veľmi dobré hodnoty CO₂. To zároveň znamená, že jazdí oveľa úspornejšie aj bez obmedzovania jazdy. Systém Stop and Go podčiarkuje zameranie na ochranu životného prostredia.


FOTO: Hyundai
AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo