2018-06-07 04:55:00
BMW X5 2018
BMW X5 2018
Zdroj: BMW

FOTO + VIDEO: Nové BMW X5 – väčšie, robustnejšie a technologicky vyspelejšie

BMW dnes predstavilo svoje nové veľké SUV. Model X5 prichádza s evolučným dizajnom a najnovšími technológiami.

Žiadnemu motoristickému fanúšikovi netreba dvakrát opakovať, že model BMW X5 bol jedným z prvých SUV (SAV) na trhu vôbec. Prvá generácia prišla pred dvadsiatimi rokmi. Cieľom auta bolo spojiť typické športové jazdné vlastnosti BMW na ceste so schopnosťami pravých offroadov v teréne. Z génofondu modelov offroad zostala azda len veľkosť a rešpekt, no vysoký posed a pocit luxusu z toho prameniaci bol pre zákazníka viac ako marketingové žvásty o vysokej priechodnosti terénom. Pravda, s dobrým obutím a s niekoľkými dramatickými úpravami vie aj SUV ako X5 prechádzať čímkoľvek. Ale to aj sedan BMW radu 3 s xDrive... V skutočnosti pravý offroad nikto nepotrebuje, zato jeho vzhľad a rešpekt, ktorý budí, určite áno. Úspech auta menom BMW X5 je vďaka jeho silným stránkam zreteľný, veď doterajšie tri generácie automobilu zaznamenali celkový predaj na úrovni 2,2 milióna áut.

Nové BMW X5 sa bude opäť vyrábať v americkom závode v meste Spartansburg v Južnej Karolíne. Toto špecializované centrum pre modely BMW X zaobstaráva výrobu modelov BMW X3, BMW X4, BMW X6 a do zoznamu čoskoro pribudne aj BMW X7. Nové BMW X5 príde na svetové trhy v novembri 2018.

Pred pokračovaním masívneho textu zahŕňajúceho neuveriteľne širokú paletu noviniek v aute sa osviežme trochou dramatickosti a vizuálnej radosti v podobe produktového videa novej generácie modelu X5:

Pri štarte štyri motory, z toho tri v Európe

Európska emisná legislatíva nepustí. Konkrétne do Európy nevpustí verziu X5 50i s osemvalcovým motorom. Normy plní a svoj priestor dostane zatiaľ iba jedna verzia papkajúca benzín – model X5 xDrive 40i. Model má Podkapotou benzínový radový šesťvalec s výkonom 340 koní a s krútiacim momentom 450 Nm od 1500 ot/min. Spojený je s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic a s pohonom všetkých kolies xDrive.

Dôležitejšiu naftovú ponuku zastupuje najpredávanejší motor pod označením X5 xDrive 30d s maximálnym výkonom 265 koní a maximálnym krútiacim momentom 620 Nm. Vrcholnou verziou zostáva aj po prechode na novú normu najsilnejší naftový šesťvalec v ponuke – X5 xDrive M50d. Ten dosiahne maximálny výkon 400 koní a maximálny krútiaci moment 760 Nm. Keďže BMW uvádza spätne prepočítané spotreby paliva z WLTP do NEDC (údajne preto, aby sa dali porovnávať s inými vozidlami), nemá zmysel ich uvádzať. Reálne spotreby ukážu buď ďalšie detailnejšie info, alebo až testy novinárskej obce. Výrazné zmeny v porovnaní s predchádzajúcou generáciou nečakajte.  

Nový xDrive

Nový systém xDrive je optimalizovaný pre maximálnu účinnosť, údajne pripája zadnú nápravu len v prípade potreby. V prípade potreby ale ponúka aj nastavenie, ktoré uprednostňuje iba pohon zadných kolies. Ten sa využíva pri zvlášť dynamickom jazdnom štýle. Elektronicky ovládaná uzávierka zadného diferenciálu (dostupná v spojení s verziou výbavy M Sport a s balíkom Off-Road) dáva ovládateľnosti ešte športovejší nádych. Obmedzením vyrovnávania otáčok medzi vonkajším a vnútorným kolesom pri jazde v zákrutách vylepšuje pri dynamickej jazde prenos výkonu na vozovku. Výsledkom je, že nové BMW X5 vychádza zo zákrut s ešte väčším nadšením. Pod taktovkou elektronického stabilizačného systému Driving Stability Control (DSC) dokáže uzamykanie zadného diferenciálu zlepšiť trakciu a prenos výkonu a to najmä ak zadné kolesá jazdia po nespevnenom povrchu či po povrchoch s rozdielnymi úrovňami priľnavosti. Vďaka tomu sa nemusia kolesá zbytočne pretáčať. Diferenciál uzatvára elektromotor a na pomalšie sa otáčajúce koleso tak môže smerovať až 1 500 Nm krútiaceho momentu.

Zdroj: BMW

Adaptívne tlmiče už v základe, aktívne riadenie zadných kolies za príplatok

Technika podvozka dopĺňa dizajn vozidla. Na prednej náprave využíva dvojité trojuholníkové ramená, vzadu je to päťprvková náprava. To znamená splnenie všetkých podmienok pre maximálnu trakciu v teréne ako aj na bežných cestách. Nové SAV prichádza už v základnej výbave s elektronicky ovládanými tlmičmi Dynamic Damper Control, ktoré vylepšujú dynamiku ovládania a zároveň zvyšujú komfort pruženia a jazdy. Vodič si môže ovládačom jazdného zážitku vybrať z dvoch nastavení - pre komfortnejší alebo športovejší jazdný štýl. Štandardnou súčasťou nového modelu BMW X5 M50d je špeciálne nastavená kinematika a uloženie tlmičov, individuálne nastavené tlmiče a pružiny ako aj 21-palcové disky kolies z ľahkých zliatin M so zmiešanými rozmermi pneumatík. Na mieru zvolená konfigurácia zvyšuje ovládateľnosť a precíznosť riadenia modelu BMW M Performance, umožňuje rýchlejší prejazd zákrutami a upravuje reakcie vozidla.

Adaptívne M odpruženie Professional s aktívnymi stabilizátormi a Integrálnym aktívnym riadením všetkých kolies Integral Active Steering prepožičiava vozidlu mimoriadne agilné a dynamické jazdné vlastnosti. Systém aktívnych stabilizátorov využíva elektromotory, ktoré pri dynamickom prejazde zákrutami pôsobia proti nakláňaniu karosérie. Zároveň pomáha aj pri zrýchľovaní na výjazde zo zákrut. Systém má pozitívny vplyv aj na zvýšenie stability a komfortu pri jazde v priamom smere, pretože aktívne potláča vplyv možných nerovností na okraji vozovky. Elektromechanicky sa ovláda aj Integrálne aktívne riadenie všetkých kolies Integral Active Steering dostupné ako prvok na želanie. V závislosti od rýchlosti sa zadné kolesá natáčajú v rovnakom alebo opačnom smere ako kolesá predné. Prispieva to k rýchlejšiemu prejazdu zákrut, jednoduchšej zmene jazdných pruhov ako aj k svižnejšiemu kľučkovaniu cez hustú mestskú premávku. Takéto riadenie uľahčuje manipuláciu vozidla v úzkych parkovacích miestach a zvyšuje stabilitu pri predbiehaní na diaľniciach.

Zdroj: BMW

Milovníci vyššieho komfortu jazdy uvítajú Adaptívne vzduchové odpruženie na oboch nápravách s automatickým udržiavaním svetlej výšky. Tlak v odpružení kontrolujú elektricky ovládané kompresory so zásobníkmi stlačeného vzduchu pre každé koleso zvlášť, čo umožňuje vyrovnávanie nerovnomerného zaťaženia vozidla. Adaptívne vzduchové odpruženie na oboch nápravách spolupracuje so stabilizačným systémom Dynamic Stability Control (DSC) a môže tak aktívne pomáhať pri zlepšení brzdného výkonu. V režime SPORT sa pri rýchlostiach nad 138 km/h automaticky zníži svetlá výška o 20 milimetrov. Svetlú výšku môže vodič individuálne nastaviť, napríklad pri jazde v teréne. Stlačením tlačidla vo vozidle sa svetlá výška zvýši vo dvoch stupňoch až o 40 milimetrov nad štandardné nastavenie. Tlačidlom v batožinovom priestore sa môže nakladacia hrana o 40 milimetrov znížiť. Po naštartovaní motora sa vozidlo vráti na naposledy nastavenú výšku. Svetlá výška vozidla sa môže nastaviť aj pri vypnutom motore. Na to poslúži na požiadanie dodávaný kľúč s displejom BMW Display Key.

Zákazníci si prvý raz môžu výbavu vozidla z rodiny BMW X rozšíriť o balík Off-Road. Je dostupný pre všetky verzie okrem modelu BMW X5 M50d a obsahuje odolnú ochranu podvozka v prednej aj zadnej časti vozidla, adaptívne vzduchové odpruženie a elektronicky ovládanú zadnú uzávierku diferenciálu. Súčasťou balíka Off-Road je aj špeciálna grafika prístrojovej dosky a stredovej obrazovky Control Display ako aj špeciálny ovládač na stredovej konzole na výber jedného zo štyroch jazdných režimov. Vodič tak môže zvoliť ideálne nastavenie svetlej výšky, systému xDrive, reakcie na plyn, režimu prevodovky a systému DSC, aby čo najlepšie prešiel cez povrchy ako piesok, skaly, štrk či sneh.

Zdroj: BMW

Auto je väčšie v každom smere

Rázvor sa oproti predchodcovi predĺžil o 42 mm (teraz má 2 975 milimetrov), dĺžka pridala 36 mm (na 4 922 milimetrov), ďalších 66 mm šírka (teraz 2 004 milimetrov) a výška narástla o 19 mm (na 1 745 milimetrov), čo dodáva novému BMW X5 nielen viditeľnejšiu a väčšiu siluetu (akoby bola X5 doteraz malá a anonymná) a tiež prináša výrazne väčší priestor pre pasažierov a ich batožinu. Výrazne tvarovaná kapota, krátky predný previs, jemne šesťuholníkové blatníky a dynamická linka strechy sú ďalšími prvkami, ktoré odkazujú na športový, no zároveň robustný charakter nového BMW X5.

„BMW X5 stelesňuje základy rodiny BMW X5 a vo svojej štvrtej generácii vysiela výrazný odkaz o svojej osobnosti a modernosti,” vraví Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „Definuje nový dizajnový jazyk X - robustný, jasný a precízny.”

Nové BMW X5 sa bude štandardne dodávať s LED svetlometmi, na požiadanie s laserovými svetlometmi BMW Laserlight s adaptívnymi LED svetlometmi Adaptive LED Headlights. Tento systém využíva svetelný lúč laserových svetiel, aby zlepšil funkciu diaľkových svetiel. Výsledkom je svetelný dosah neoslňujúcich diaľkových svetiel do vzdialenosti 500 metrov. Výnimočným dizajnovým prvkom sú modré elementy v tvare X, ktoré rozdeľujú typické dvojité šesťuholníkové svetelné zdroje. Zadné svetlomety taktiež využívajú LED technológiu.

Zdroj: BMW

Modelové verzie xLine a M Sport, na želanie dodávané prvky BMW Individual.

Modelové verzie xLine a M Sport nového BMW X5 sa vyznačujú výraznými dizajnovými prvkami. Verzia xLine dostala matné hliníkové lamely obličiek, ochranu spodnej časti, strešné nosiče a orámovanie okien lešteným hliníkom. Nechýbajú ani chrómové prvky s perlovým efektom. Verzia M Sport dostala lemy blatníkov, zadnú ochranu spodnej časti a bočné prahy nalakované vo farbe vozidla. Na aute s výbavou M Sport môžete nájsť prvky ako hliníkové matné lamely obličiek a strešných nosičov, či orámovanie okien a ďalších prvkov vo vysokolesklej čiernej farbe.

Nové BMW X5 sa bude štandardne dodávať s 18-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin, model xLine dostane špeciálne 19-palcové disky kolies z ľahkých zliatin a M Sport príde s 20-palcovými M diskami kolies z ľahkých zliatin s dizajnom s dvojitými lúčmi. Na požiadanie budú k dispozícii ďalšie druhy diskov kolies s priemerom od 18 až do 22 palcov.

Pri predstavení nového modelu BMW X5 bude v ponuke aj viacero špeciálnych prvkov z oddelenia BMW Individual. Zákazníci tak dostanú možnosť zvýšiť exkluzivitu exteriéru svojho vozidla metalickou farbou Sunstone z palety BMW Individual, rozšírenou ponukou BMW Individual s vysoko lesklými prvkami obsiahnutými v balíku Shadow Line, tónovanými prednými aj zadnými svetlometmi, lakovanými brzdovými strmeňmi BMW Individual či 21-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin BMW Individual.

Kabína v znamení luxus: Hviezdna obloha ako v Rolls Royce

Nemusíme si mazať medové motúzy, aj v kabíne ide o evolučné posuny. Vidieť ich na kompletne prepracovanej palubnej doske i na nových materiáloch použitých naprieč kabínou.

Medzi novými prémiovými materiálmi sa nachádza aj štandardne dodávané kožené čalúnenie Vernasca. Rovnako ako rozšírené kožené čalúnenie Merino z ponuky BMW Individual, aj toto sa dodáva v piatich farebných vyhotoveniach. Nové BMW X5 sa štandardne dodáva s elektricky nastaviteľnými a vyhrievanými športovými sedadlami. Zákazníci si môžu vybrať aj na požiadanie dodávané multifunkčné sedadlá vodiča a spolujazdca s masážnou funkciou a s aktívnou ventiláciou. 

Zdroj: BMW

Medzi nové prvky navrhnuté pre zvýšenie pohodlia a pocitu luxusu na palube nového BMW X5 patria 4-zónová klimatizácia či panoramatická presklená strecha. Jej plocha je o 30 percent väčšia než v prípade predchodcu. Panoramatická strecha Sky Lounge vytvára po zotmení veľmi špeciálny efekt hviezdnej oblohy, o čo sa stará 15 000 LED svetelných bodov. Farebná schéma tohto náladového osvetlenia sa dá nastaviť podľa aktuálnych predstáv. Na požiadanie dodávané náladové osvetlenie obsahuje aj uvítací svetelný koberec Welcome Light Carpet. Ten po otvorení alebo odomknutí dverí osvetľuje okolie vstupu do vozidla. Ďalšou súčasťou je dynamické osvetlenie interiéru Dynamic Interior Light, ktoré v presne definovaných momentoch vydáva pulzujúce svetlo. Aktivuje sa vo výplni dverí či v otváraní dverí pri bežiacom motore a na prístrojovej doske pri prichádzajúcom hovore.

Súbor prvkov Ambient Air umožňuje ionizáciu vzduchu a vypúšťa do interiéru jednu z ôsmich individuálne voliteľných vôní. Luxusný zvukový zážitok má na starosti zvukový systém Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System s 20 reproduktormi a s výkonom 1 500 W (očakáva sa dostupnosť od 12/2018). Na požiadanie dodávaný zábavný systém pre zadné sedadlá Professional (očakáva sa dostupnosť od 12/2018) obsahuje pár 10,2-palcových dotykových obrazoviek s vysokým rozlíšením, prehrávač Blue-Ray a DVD, dva USB porty, vstup HDMI a dva konektory jack na slúchadlá. Systém je súčasťou nového zobrazovacieho a ovládacieho konceptu a zadným pasažierom umožňuje výber a ovládanie zábavných funkcií. Pasažieri na zadných sedadlách môžu využívať svoj vlastný zdroj zábavy, alebo sa pripoja na to, čo je vpredu. Na zadných sedadlách sú dostupné aj funkcie ako BMW ConnectedDrive či navigácia.

Zdroj: BMW

Súčasťou nového BMW X5 môžu byť aj termo držiaky na poháre a to predovšetkým v stredovej konzole. Podľa požiadaviek sa môžu nápoje udržiavať teplé alebo studené. Na niektorých ovládacích prvkoch môže byť nanesený sklenený povrch, čo dodáva interiéru BMW X5 nový nádych. Tento dizajnový prvok má svoje miesto na voliči automatickej prevodovky, ovládači iDrive Controller, na štartovacom tlačidle a na ovládači hlasitosti audio systému.

 Tri rady sedadiel, alebo typická zadná jaskyňa

Spolu s vyššou mierou komfortu a exkluzivity sa zvýšili aj možnosti variability. Operadlá zadných sedadiel delené v pomere 40 : 20 : 40 zvyšujú po svojom sklopení objem batožinového priestoru zo 645 dm3 na 1 860 dm3. Pre zlepšenie nakladania má nové BMW X5 dvojdielne veko batožinového priestoru. Ak je súčasťou výbavy prvok Komfortný vstup, dajú sa obe časti ovládať bezdotykovo. Kryt batožinového priestoru sa dokáže elektronicky zapustiť do dna batožinového priestoru (očakáva sa dostupnosť od 12/2018).

Zdroj: BMW

Ak sa vo vozidle nachádza na požiadanie dodávaný tretí rad sedadiel, môžu si záujemcovia rozšíriť výbavu vozidla aj o elektricky ovládané posúvanie zadných sedadiel. Ovládací panel v batožinovom priestore umožňuje posúvanie sedadiel v druhom rade a sklápanie operadiel sedadiel v druhom a treťom rade. Sedadlá v druhom rade sa navyše môžu naklopiť, aby uľahčili nastupovanie a vystupovanie z tretieho radu sedadiel. Pravdaže to všetko automaticky.

Predtým, než sa ponoríme do veľkej kapitoly o asistenčných systémoch a konektivite auta, opäť sa osviežme trochou akčnej audiovizuálnej tvorby. Konkrétne ide o videozostrih z testovania ešte zahaľenej X5-ťky v náročných podmienkach. Je sa na čo pozerať:

Asistenčné systémy vodiča a konektivita - mobil ako kľúč a update na diaľku

S výrazne rozšírenou ponukou asistenčných systémov vodiča oproti priamemu predchodcovi sa nové BMW X5 rozhodlo jasne ukázať, že stále dokáže posúvať svoje schopnosti v oblastiach komfortu a bezpečnosti na nové úrovne. Spracovaním obrazov z kamery a údajov získaných z radarových snímačov dokážu nové systémy poskytnúť vodičovi v rôznych situáciách ešte lepšiu podporu. V rámci balíka BMW Personal CoPilot predstavujú nový míľnik na ceste k automatizovanej jazde.

Súčasťou štandardnej výbavy nového modelu BMW X5 sú prvky ako Systém udržiavania rýchlosti s funkciou brzdenia a Kolízne varovanie a Varovanie pred chodcami v meste s funkciou City Braking, ktoré teraz vystríha vodiča aj pred možnou kolíziou s cyklistami. Na požiadanie dodávaný Aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go dokáže automaticky zastaviť vozidlo a opäť ho rozbehnúť. Pre komfortnejšiu jazdu v dopravných zápchach sa doba zastavenia a automatického rozbehnutia predĺžila na 30 sekúnd. Rýchlostné obmedzenia identifikované systémom Speed Limit Info umožnia automatické prebratie rýchlostného limitu do udržiavania rýchlosti s rozdielom až do 15 km/h.

Automatizovaná zmena pruhov a mnohé ďalšie v balíku Driving Assistant Professional

Na želanie dodávaný balík Driving Assistant Professional obsahuje prvky ako Varovný systém zmeny a opustenia jazdného pruhu, vrátane Asistenta pre jazdu v dopravnej zápche, ako aj Asistent udržiavania jazdného pruhu s aktívnou ochranou pred bočnou kolíziou. Asistent zmeny jazdného pruhu sa dá využívať na diaľniciach a dvojprúdových cestách spolu s aktivovaným Asistentom riadenia a so systémom Asistent riadenia a jazdného pruhu. Pomáha vodičovi komfortným automatickým preradením sa do vedľajšieho pruhu pri jazde v rozsahu rýchlosti 70 – 180 km/h. Stačí na to dlhšie podržanie ovládača smerovky. Ďalšou súčasťou tohto balíka je Automatický vyhýbací manéver. Poskytuje pomoc v kritických situáciách, keď sa ešte dá vyhnúť sa kolízii. Na želanie vodiča sa pri prejazde okolo iných vozidiel aktivuje zásah do riadenia. Paletu asistenčných systémov dopĺňa viacero bezpečnostných a komfortných prvkov vrátane Varovného systému pre križovatky. Pri rýchlosti jazdy do 85 km/h poskytuje upozornenie na vozidlá prichádzajúce zo strán a to najmä za zníženej viditeľnosti. Zadný varovný systém pred premávkou zboku, Varovanie pred zmenou prednosti v jazde, Varovanie pred vjazdom do protismeru a Varovný systém zmeny jazdného pruhu. To sú len niektoré z bezpečnostných prvkov obsiahnuté v balíku Driving Assistant Professional.

Zdroj: BMW

Novinkou v oblasti bezpečnostných systémov je Asistent núdzového brzdenia, ďalšia súčasť balíka Driving Assistant Professional. Používa sa v momente akútnej zdravotnej nevoľnosti vodiča a aktivuje sa potiahnutím páčky parkovacej brzdy. Systém v závislosti od jazdnej situácie automaticky zastaví vozidlo v aktuálnom jazdnom pruhu, na kraji cesty alebo na spevnenej krajnici. V rýchlostiach od 70 do 100 km/h sa nevyhnutné manévre spojené so zmenou jazdného pruhu vykonajú automaticky. Zároveň sa spustia výstražné svetlá a Inteligentné tiesňové volanie automaticky upovedomí kontaktné centrum, aby zalarmovalo záchranné zložky. Nové BMW X5 je štandardne vybavené Parkovacími senzormi vpredu aj vzadu (PDC). 

Parkovací asistent v novom modeli BMW X5 využíva lineárne navádzanie na plne automatické pozdĺžne zaparkovanie vozidla. Systém premeriava potenciálne parkovacie miesta pri jazde okolo nich. Keď nájde vhodné miesto, vodič iba zapne smerovku, stlačí tlačidlo na stredovej konzole a Parkovací asistent prevezme riadenie, ako aj zaradenie patričného režimu prevodovky, akceleráciu a brzdenie. Na vodičovi ostáva povinnosť sledovať proces parkovania.

Zdroj: BMW

Ďalšou novinkou je Asistent cúvania. Táto funkcia poskytuje doteraz nevídanú podporu pri vychádzaní z parkovacích priestorov alebo pri cúvaní v stiesnených oblastiach. Systém prevezme riadenie vozidla na trasách, ktoré vozidlo už predtým prešlo smerom vpred. V novom modeli BMW X5 je tak cúvanie na vzdialenosť až do 80 metrov mimoriadne komfortnou záležitosťou. Vodič iba pridáva, brzdí a kontroluje okolie. Systém sa aktivuje stlačením tlačidla pri stojacom vozidle a pri voliči automatickej prevodovky v polohe P. Pohyby volantu sú uložené v pamäti z ostatnej jazdy vpred a dajú sa vyvolať aj po dlhšom čase. To znamená, že Asistent cúvania sa v novom BMW X5 môže použiť na jazdu vzad z parkovacieho miesta aj na druhý deň po zaparkovaní.

Vodič si pritom užíva ideálny výhľad do okolia. Pomáha mu pri tom obraz z parkovacej kamery, pohľad zhora, panoramatický pohľad a 3D pohľad, ktoré sú súčasťou balíka Rozšíreného asistenta parkovania. S pomocou funkcie Remote 3D View sa môže prenášať aktuálny pohľad na okolie vozidla priamo na obrazovku majiteľovho mobilného telefónu.

Zdroj: BMW

Zobrazovacie a ovládacie systémy, BMW Connected a ConnectedDrive

BMW Live Cockpit Professional v novom BMW X5 spája nový koncept zobrazovania a ovládania a prvotriednu konektivitu, čím vytvára vynikajúci celkový dojem. Najnovšia generácia zobrazovania a ovládania obsahuje digitálnu prístrojovú dosku za volantom s 12,3-palcovou obrazovkou a Control Display na palubnej doske s rovnakou 12,3-palcovou uhlopriečkou.

Ostatná verzia zobrazovacieho a ovládacieho systému využíva najnovší operačný systém BMW Operating System 7.0 so špičkovým plne digitálnym dizajnom a ešte bližšie sa prispôsobuje vodičovým potrebám pri úprave kontroly pozornosti. S jasným zobrazovaním a prehľadnou štruktúrou ako aj s nastaviteľnými displejmi je pripravený na to, aby vodičovi v správny čas poskytol tie správne informácie. Prepracovaná grafika displeja na prístrojovej doske vytvorila priestor na čiastočný náhľad na navigačnú mapu. Hlavné menu na stredovej obrazovke Control Display sa môže rozdeliť až na 10 stránok, pričom každá zobrazuje dve až štyri dlaždice so živým obsahom. Intuitívna viacúrovňová komunikácia medzi vodičom a vozidlom dostala ďalšie vylepšenia. Vodič si tak môže podľa aktuálnej situácie vybrať medzi dotykovým ovládaním cez obrazovku Control Display, cez známy dotykový ovládač iDrive, cez tlačidlá na volante, hlasové ovládanie či ovládanie gestami BMW gesture control.

Ďalšími prvkami ovládania BMW Live Cockpit Professional sú adaptívny navigačný systém, multimediálny systém s harddiskom s kapacitou pamäte 20 GB a s dvoma USB portmi vrátane rozhrania Bluetooth a WiFi. Vozidlo pomocou digitálneho kľúča BMW Digital Key odhalí konkrétneho vodiča a prispôsobí všetky nastavenia jeho potrebám. Vodič sa môže identifikovať aj výberom užívateľa a zadaním správneho PIN kódu na stredovej obrazovke Control Display.

Zdroj: BMW

Vodič si môže užívať aj výhody schopností inteligentnej konektivity vozidla, ktoré mu prináša zabudovaná SIM karta s neobmedzenými dátami. Vďaka tomu má prístup k aplikáciam ako aktuálne správy, počasie, kancelária a online vyhľadávanie. Užívateľ má k dispozícii aj Inteligentné núdzové volanie, ktoré v prípade núdze automaticky privolá pomoc. Konektivita slúži aj na pravidelné aktualizácie mapových podkladov.

Výber digitálnych služieb sa prvý raz dostane do spoločného balíka a v novom modeli BMW X5 sa bude ponúkať ako Connected Package Professional. Užívatelia si tak ľahšie vyberú mimoriadne atraktívne digitálne služby pre ich vozidlo. A je jedno či pri kúpe nového modelu BMW X5 alebo neskôr. Súčasťou balíka Connected Package Professional sú služby ako Remote Services, Concierge Services či Real Time Traffic Information. Ďalšie služby si zákazník kedykoľvek môže stiahnuť cez obchod ConnectedDrive Store.

Premiéra v novom BMW X5: kľúč BMW Digital Key

Kľúč BMW Digital Key využíva technológiu komunikácie blízkych polí Near Field Communication (NFC). Vďaka tomu sa dá vozidlo odomykať a zamykať pomocou mobilného telefónu, čím odpadá nutnosť klasického kľúča od vozidla. Stačí, ak vodič podrží svoj mobilný telefón pri kľučke dverí. Po nastúpení do vozidla sa telefón uloží do priestoru na bezdrôtové nabíjanie alebo do držiaka, čo je signál pre bezproblémové naštartovanie motora.

Zdroj: BMW

Digital Key je dostupný cez aplikáciu BMW Connected a jedno vozidlo tak môže ovládať až päť ľudí. Funkcia BMW Digital Key bude zo začiatku dostupná iba pre vybrané telefóny s funkciou NFC.

Stále aktuálny vďaka Remote Software Upgrade

Služba Remote Software Upgrade umožňuje neustále aktualizácie softvéru vozidla. Všetky aktualizácie sa dajú stiahnuť vzduchom rovnako akoby boli určené pre mobilné telefóny. Aktualizácia sa dá stiahnuť do mobilného telefónu prostredníctvom aplikácie BMW Connected ak je pripojená do domácej WiFi siete alebo priamo pomocou zabudovanej SIM karty. To sa deje najmä pri dôležitých aktualizáciách vozidla. To šetrí zákazníkom čas a komplikácie spojené s aktualizáciou u BMW Service Partner. Remote Software Upgrade zvyšuje flexibilitu a udržiava vozidlá značky BMW v neustálom kontakte s aktuálnym technologickým vývojom.

Mobilná kancelária: Microsoft Office 365 a Skype for Business

Zabudovanie softvéru Microsoft Office 365 premení nové BMW X5 na mobilnú kanceláriu. Užívatelia účtov Business Essential alebo Business Premium s funkciou Exchange tak majú z vozidla bezpečný prístup k mailom a ľahko môžu spravovať stretnutia a kontakty, pričom za volantom nemusia vôbec používať mobilný telefón. Všetky informácie a údaje sa zobrazia priamo na stredovej obrazovke Control Display. Vodič si z neho môže prečítať maily a následne nadiktovať odpoveď či novú správu priamo pomocou hlasového ovládania. Stretnutia z kalendára sa dajú priamo potvrdiť, zrušiť alebo nastaviť priamo ako adresy do navigačného systému.

Od jesene 2017 môžu užívatelia softvéru Microsoft Office 365 používať vo svojich vozidlách aj službu Skype for Business. Služba je plne zabudovaná do vozidla, takže sa dá ovládať cez stredovú obrazovku Control Display. Blížiace sa Skype stretnutia sa automaticky identifikujú a zobrazia sa spolu s menami ostatných účastníkov. Na pripojenie sa do telekonferencie stačí iba stlačiť ovládač iDrive Controller.

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo