2018-05-28 14:30:00
BMW bezdotykové nabíjanie
BMW bezdotykové nabíjanie
Zdroj: BMW

Nabíjanie bude ešte jednoduchšie ako tankovanie

BMW uvádza ďalšiu svetovú novinku v podobe - prvé sériovo vyrábané, plne integrované indukčné nabíjacie zariadenie.

Je určené pre vysokonapäťové batérie plug-in hybridných vozidiel. Výroba sa začne v júli.  BMW Group sa v rámci stratégie NUMBER ONE > NEXT opäť raz stavia na čelo vývoja revolučných nabíjacích technológií, ktoré zásadne uľahčujú používanie elektrifikovaných vozidiel a sú tak ešte praktickejšie.

Systém bezdrôtového nabíjania BMW je možné už dnes objednať na lízing v rámci voliteľnej výbavy modelu BMW 530e iPerformance (kombinovaná spotreba benzínu v testovacom cykle podľa legislatívy EÚ: 2,1 – 1,9 l/100 km, kombinovaná spotreba elektriny: 14,1 – 13,1 kWh/100 km, kombinované emisie CO2: 49 – 44 g/km). Najprv sa začne predávať v Nemecku, po ktorom bude nasledovať Spojené kráľovstvo, USA, Japonsko a Čína.

 Elektromagnetické pole je kľúčom k bezkontaktnému prenosu elektriny

Bezdrôtové nabíjanie BMW umožňuje prenos elektrickej energie zo siete do vysokonapäťovej batérie vozidla bez pomoci káblov – keď je vozidlo umiestnené nad špeciálnou základňou. Tú je možné nainštalovať napríklad v garáži a nabíjanie sa spustí ihneď po zaparkovaní vozidla (bez ďalšieho zásahu vodiča). Uvedením tejto technológie sa BMW Group posúva o ďalší krok bližšie k infraštruktúre, vďaka ktorej sa nabíjanie batérie elektrifikovaného vozidla stane ešte jednoduchším než tankovanie automobilu s konvenčným motorom.

Zdroj: BMW

Systém bezdrôtového nabíjania BMW, ktorý si zákazníci môžu objednať v rámci voliteľnej výbavy, pozostáva z indukčnej nabíjacej stanice (GroundPad), určenej na montáž v garáži či exteriéri, a sekundárneho komponentu vozidla (CarPad), ktorý sa upevňuje na spodnú časť automobilu. Bezkontaktný prenos energie medzi zariadeniami GroundPad a CarPad prebieha na vzdialenosť približne osem centimetrov. GroundPad vytvára magnetické pole. V zariadení CarPad sa elektrický prúd indukuje a následne nabíja vysokonapäťovú batériu.

Systém má nabíjací výkon 3,2 kW, ktorý umožňuje plné nabitie vysokonapäťových batérií automobilu BMW 530e iPerformance za približne tri a pol hodiny. Pri účinnosti približne 85 percent je navyše nabíjanie bezdrôtovým systémom BMW aj veľmi efektívne.

Indukčné nabíjanie: ešte jednoduchšie ako tankovanie

Bezdrôtové nabíjanie BMW využíva rovnakú indukčnú nabíjaciu technológiu, ktorá sa už bežne uplatňuje na nabíjanie zariadení, ako sú mobilné telefóny a elektrické zubné kefky, na to, aby nabíjala vysokonapäťové batérie elektrifikovaných vozidiel. Kľúčovou výhodou v tomto prípade je bezkonkurenčná jednoduchosť používania, keďže vodič na doplnenie energetických rezerv vozidla už nemusí k plug-in hybridnému vozidlu pripájať kábel. Namiesto toho sa proces nabíjania spustí ihneď po zaparkovaní vozidla na správnom mieste nad nabíjacou stanicou a jednoduchom stlačení tlačidla Štart/Stop. Keď sa batéria plne nabije, systém sa automaticky vypne.

Zdroj: BMW

Bezdrôtové nabíjanie BMW taktiež vodičovi pomáha s navádzaním na to správne miesto. Vozidlo prostredníctvom rozhrania Wi-Fi nadviaže komunikáciu s nabíjacou stanicou. Na ovládacom displeji sa následne zobrazí horný pohľad na vozidlo a jeho okolie spoločne s farebnými čiarami, ktoré vodiča pri parkovaní navigujú. Zobrazenie grafickej ikony následne potvrdí dosiahnutie správnej parkovacej polohy. Tá sa od optimálnej polohy môže líšiť o maximálne sedem centimetrov pozdĺžne a štrnásť centimetrov postranne.

GroundPad je taktiež možné nainštalovať v exteriéri, pričom umožňuje použitie bez ohľadu na poveternostné podmienky. Všetky komponenty, ktoré vedú elektrickú energiu, sú chránené proti dažďu aj snehu, pričom zariadenie GroundPad sa nepoškodí, ani keď cezeň prejde auto. Elektromagnetické vyžarovanie do okolia počas nabíjania pôsobí iba na podvozok vozidla. Zariadenie GroundPad sa nepretržite monitoruje a v prípade zaznamenania akýchkoľvek cudzích predmetov sa vypne. BMW Group na vyžiadanie taktiež ponúka službu inštalácie systému bezdrôtového nabíjania BMW.

Uvedenie systému bezdrôtového nabíjania BMW dokazuje záväzok spoločnosti vybudovať praktickú infraštruktúru, ktorá používateľom uľahčí život. Ešte v roku 2015 jej úspechy ocenila Organizácia spojených národov udelením ceny Momentum for Change. BMW Group sa ako jeden zo spoluzakladateľov spoločného podniku IONITY v súčasnosti spája s ostatnými výrobcami automobilov na projekte budovania s cieľom vybudovať celoeurópsku sieť rýchlonabíjačiek s výkonom až 350 kW pre elektrické vozidlá, ktorú by do roku 2020 malo tvoriť približne 400 staníc. Služba ChargeNow, pôvodne uvedená pod značkou BMW I, navyše dnes umožňuje prístup k viac než 130 000 nabíjacím bodom v 32 krajinách. To predstavuje najväčšiu globálnu sieť svojho druhu.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: BMW Group Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo