2014-03-21 14:48:15
Toyota bude nabíjať batérie
Toyota bude nabíjať batérie bezdrôtovo
Zdroj: Toyota

Toyota musí zaplatiť 1,2 miliardy dolárov za problémy s bezpečnosťou!

A to nie je všetko. Pre problémy so samovoľným zrýchľovaním sa s automobilkou súdia stovky zákazníkov. Toyota platí a platí...

Japonská Toyota zaplatí v Spojených štátoch vyše 1 miliardu USD s cieľom ukončiť vyšetrovanie amerických úradov za jej postup pri sťažnostiach zákazníkov na bezpečnostné problémy jej áut. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Toyota zaplatí pokutu vo výške 1,2 miliardy USD (862,50 milióna eur). Ako dodalo, automobilka priznala, že spotrebiteľom poskytovala zavádzajúce informácie súvisiace s bezpečnostnými problémami, ktoré viedli k nečakanému zrýchľovaniu áut. Dohoda nasledovala po štyroch rokoch vyšetrovania zo strany amerických úradov.

Japonská automobilka stále čelí stovkám žalôb v dôsledku náhleho zrýchľovania svojich automobilov, ktoré sa do popredia dostalo v roku 2009, keď po náhlom zrýchlení Lexusu na diaľnici v USA zahynula štvorčlenná rodina. Toyota neskôr spustila masívne zvolávanie na opravy, väčšinou v USA, ktoré presiahlo 10 miliónov áut, pričom dôvodov na zvolávanie bolo vtedy viacero - od problémov s brzdami,  plynovým pedálom až po rohože pod nohami vodiča.

Od roku 2010 do konca roku 2012 zaplatila Toyota na pokutách len za oneskorené informovanie o náhlom zrýchľovaní vozidiel viac než 66 miliónov USD. Minulý rok získala povolenie na urovnanie žalôb v hodnote asi 1,6 miliardy USD, ktoré podali majitelia áut Toyota za zníženie hodnoty vozidiel po zverejnení problémov. Zároveň rokuje s ďalšími stovkami zákazníkov, ktorí oznámili, že v dôsledku spomínaných problémov utrpeli zranenia.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo