2013-08-28 15:00:00
Škoda Rapid StylePLUS
4 000 000 - teda štyri milióny troch generácií modelu Škoda Octavia - to už je pekné číslo.
Zdroj: Škoda auto

ŠKODA: štyri milióny vozidiel Octavia a akčný Rapid StylePlus

Česká automobilka má okrem modelovej ofenzívy v tomto roku v talóne ďalšie novinky.

Iba pred pár dňami zišiel z výrobných liniek v hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi jubilejný štvormiliónty automobil Octavia tretej generácie vo farbe Race Blue. Od roku 1996, keď prišla prvá generácia, je Octavia absolútne najpredávanejším modelom značky Škoda všetkých čias. Aj vďaka nej je dnes značka Škoda zastúpená na viac ako 100 trhoch sveta.

​Pri začiatku výroby bola Octavia prvým kompletne vyvinutým modelom značky Škoda po páde železnej opony a po odštartovaní spolupráce s koncernom Volkswagen. Štyri milióny vyrobených Octavií od roku 1996 predstavuje približne 38 % celkového odbytu značky za tento čas. Octavia je v takmer 118ročnej histórii automobilky nesporným bestsellerom.

Nová Octavia je najdôležitejším modelom najväčšej produktovej ofenzívy v histórii značky, pričom automobilka posilňuje nastúpený kurz rastu celkom novými modelmi. Cieľom je zvýšiť do roku 2018 celosvetový predaj značky na minimálne 1,5 milióna áut ročne. V prvom polroku predstavila česká automobilka svoj nový bestseller v štyroch variantoch, postupne prišla Octavia, Octavia Combi, Octavia Combi 4x4 a športová Octavia RS. Tá je s maximálnou rýchlosťou 248 km/h najrýchlejšou sériovo vyrábanou Octaviou všetkých čias.

Vozidlo je úspešné aj medzinárodne. Okrem výroby v hlavnom závode v Mladej Boleslavi schádza tiež z liniek v Rusku (Nižný Novgorod), Indii (Aurangabad), na Ukrajine (Solomonovo) a v Kazachstane (Usť-Kamenogorsk). Od roku 2014 sa navyše plánuje začiatok výroby v Číne, na najväčšom trhu značky Škoda.

Škoda Rapid StylePLUS prináša novú výbavu

Na atraktivite pridávajú novému akčnému modelu sériovo montované xenónové svetlomety, čierne dizajnové prvky karosérie, ako je zadný spojler na hrane piatych dverí, kryty vonkajších spätných zrkadiel a lišty na prednom nárazníku a na dverách, okrem toho dvojfarebné , strieborno-čierne 17 palcové kolesá Ray z ľahkých zliatin a športový interiér s novými dekoračnými lištami. Pre novinku je k dispozícii ponuka štyroch motorov a škála piatich farieb karosérie : biela  Candy, žltá Sprint, červená Corrida, zelená Rally a modrá Denim. Súčasťou výbavy sú predné hmlovky s funkciou Corner  (svietenie do zákrut).

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Interiér  vozidla je v čiernej farbe Satin má okrem iného športové sedadlá s výrazne tvarovanými bočnými časťami, kryty pedálov z ušľachtilej ocele s protisklzovými gumovými plochami. Multifunkčný volant s prvkami pre ovládanie autorádia Swing je obšitý kožou a j súčasťou takzvaného malého koženého paketu, do ktorého patrí aj kožou potiahnutá hlavica radiacej páky a rukoväť ručnej brzdy. Volant má lesklý dekor pianového laku, zladený s novým obložením palubnej dosky vo vyhotovení Piano Black. Štandardne dodávané rádio Swing disponuje CD prehrávačom, ktorý si poradí aj s formátom MP3. Ako navigačný systém sa dá objednať Amundsen+, voliteľne s funkciou digitálneho príjmu rozhlasových staníc DAB. Komfort na palube zaistí klimatizácia v spojení so zatmavením bočných skiel SunSet.

V ponuke akčného modelu Škoda Rapid StylePLUS sú štyri motory - dva zážihové motory 1,2 TSI s výkonmi 63 kW, alebo 77 kW a dva naftové 1,6 TDI s výkonom 66 kW a 77 kW. Silnejší benzínový motor má manuálnu šesťstupňovú prevodovku, manuálne prevodovky ostatných troch motorizácií sú päťstupňové.

No a na záver ešte jedna veta: Škoda pred časom začala aj sériovú výrobu hatchbacku Škoda Rapid Spaceback, ktorý sa predstaví na autosalónevfo Frankfurte:

Zdroj: Škoda auto

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo