2013-07-16 12:05:00
Škoda Rapid Spaceback
Škoda Rapid Spaceback pôsobí ako celkom iné auto, aj keď je to vlastne Rapid.
Zdroj: Škoda auto

Škoda odhalila kratšiu verziu modelu Rapid, má meno Spaceback

Po rôznych únikoch „zaručene pravých“ fotografií ďalšej verzie modelu Rapid sa nakoniec ukázala jej pravá tvár.

Aj v tomto prípade sa Škoda trocha pohrala s fanúšikmi a na svojej stránke na sociálnej sieti postupne sama ukázala pár celkom vydarených obrázkov. Ale dosť bolo naťahovania, pozriem sa, čo novinka prináša.

Ako urobiť z limuzíny chutné vozidlo s inou zadnou časťou? Návod je jednoduchý: ako základ vezmete liftback Rapid, zoberiete mu zadné výklopné „mólo“, skrátite a pridáte nové dvere. Ocukríte, ozdobíte – hotovo. Ó a ešte čosi – dostane druhé meno do rodného listu: také trocha „vesmírne“: Spaceback. To môže (zároveň to aj robí) pripomínať, že sa zmenšila nielen dĺžka auta, ale aj jeho batožinový priestor. Rapid zmenený na hatchback je totiž kratší približne o 18 centimetrov.

Celkom vydarená premena - pre koho je

Dizajn modelu Škoda Rapid Spaceback je až po stĺpik B zhodný s dizajnom modelu Rapid. Hoci je celková dĺžka modelu menšia, ako má Rapid, ponuku priestoru pre cestujúcich majú oba modely zhodné. Rázvor totiž zostal zachovaný.

Značka Škoda sa zamerala Rapidom Spaceback hlavne na mladšie kategórie vodičov. Vozidlo je kratšie ako liftback, preto sa to prejavilo aj na veľkosti batožinového priestoru. Jeho objem klesol z 540 litrov na 415 litrov s nesklopenými sedadlami. Po sklopení operadiel zadných sedadiel stúpne objem na 1380 litrov. To spĺňa “škodovácke” zameranie na veľký objem pri minimálnom priestore. Komu sa čo páči – aj preto má Rapid Spaceback je v rámci voliteľnej výbavy k dispozícii napríklad jednodielnu pevnú panoramatickú strechu. Plynule prechádza do predĺženého okna zadných dverí, ktoré sa končí asi o desať centimetrov nižšie, ako v bežnom vyhotovení.  Oba prvky vytvárajú dojem celistvej sklenenej plochy.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Oficiálnu výstavnú premiéru bude mať Spaceback v septembri na tohtoročnom medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Na európskych trhoch sa novinka začne predávať od októbra tohto roka.

Rovnaký a predsa celkom iný

Pre toho, komu je Rapid príliš veľký a Fabia malá, to bude akurátna voľba. Spaceback síce nie je kombi, ale nesie jeho znaky. Možno sa Škoda rozhodne zo základného modelu „ukuchtiť“ ešte aj dlhšiu a priestrannejšiu kombiverziu. Celkom v štýle svojich plánov. Mladoboleslavská značka totiž priemerne chce každých šesť mesiacov uviesť jeden nový, alebo prepracovaný model. Cieľom zvýšiť predaj automobilov Škoda na 1,5 milióna vozidiel ročne. Škoda Rapid Spaceback je najmladšou novinkou v rámci najväčšej modelovej ofenzívy značky Škoda v jej takmer 118 ročnej histórii. V najbližších rokoch automobilka obnoví celú modelovú paletu a rozšíri ju aj na ďalšie segmenty.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pod kapotou šesť motorov

Nová Škoda Rapid Spaceback príde na európske trhy v so štyrmi benzínovými a dvoma naftovými motormi. Ich výkony budú v rozmedzí od 55 kW (75 k) do 90 kW (122 k). Najúspornejším z nich bude výkonovo “priškrtený” motor 1,6 TDI s výkonom 66 kW (90 k). Vo verzii GreenLine má mať priemernú spotrebu 3,8 l nafty na 100 kilometrov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo