2013-07-07 17:00:00
Škoda Rapid 2014
Škoda Rapid 2014 bude mať na objednávku nové xenónové svetlá.

Rapid sa po roku mení, na rade je ľahký facelift, dostane aj nový motor

Prečo sa tak Škoda ponáhľa, zatiaľ výrobca nevysvetlil, no Rapid má pre modelový rok 2014 hneď niekoľko zmien.

Od 5. augusta príde pod kapotu tohto kompaktného modelu aj slabší naftový motor s objemom 1,6 litra naladený na 66 kW (90 k). Zmeny sa dotknú tiež interiéru, ktorý čaká dizajnové osvieženie v podobe trojramenného volantu, zmenených poťahov sedadiel, ozdobných líšt a ďalších prvkov.

Zásadnou novinkou sú nové xenónové svetlomety, ktoré však budú iba na objednávku. Nízkoenergetický xenónový zdroj má svetelný tok do 2000 lumenov, vďaka čomu nepotrebuje automatickú reguláciu sklonu a ostrekovače svetlometov. Výhodou je samozrejme nižšia cena v porovnaní s xenónovými svetlometmi s vyšším svetelným tokom. Má pritom zostať zachovaná intenzita osvetlenia. To sa však preukáže až  praxi.

Nový motor dopĺňa aj nahrádza pôvodný

Ponuka motorov pre Rapid sa teraz rozširuje o naftový motor 1,6 TDI/66 kW (90 k). Tento agregát pracuje s priamym vstrekovaním common-rail, je vybavený filtrom pevných častíc a môže mať buď 7stupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku, alebo päťstupňovú manuálnu. Tiež pre tento naftový motor výrobca ponúka úspornú verziu Green tec. Paket Green tec obsahuje technológie znižujúce spotrebu auta, ako systém štart-stop, rekuperáciu brzdnej energie a pneumatiky s optimalizovaným valivým odporom. Emisie CO₂ sú iba 104 g/km, tomu zodpovedá normovaná spotreba 3,9 l/100 km.

Pre Rapid je k dispozícii celkom šesť rôznych motorov: dva naftové motory (1,6 TDI so 66 resp. 77 kW) a štyri benzínové motory (1,2 MPI/55 kW, 1,2 TSI s výkonmi 63, resp. 77 kW a ešte 1,4 TSI/90 kW).

Najviac zmien vo vnútri

Rapid bude mať teraz nové trojramenné volanty. Budú rozdielne v materiáloch podľa verzie výbavy (PUR, PUR v kombinácii s chrómom, koža s chrómom) a funkčnosti (s tlačidlami alebo bez tlačidiel multifunkčného displeja/telefonu/audiosystému). Nové sú aj ozdobné lišty v štyroch dizajnových variantoch (Graphite-Metallic, Silver-Brushed, Piano-White a Piano-Black) pre Rapid vo výbavách Ambition a Elegance. Pre ne sú určené aj nové poťahy sedadiel. Pro výbavy Active a Ambition je pripravená tiež prístrojová doska a obloženie dverí v novom sivom tóne. Na záver už len doplňme, že rádio Swing dostane modernejší panel a rádio Blues bude mať ovládacie prvky doplnené o chrómované detaily.

Zmien sa chystá viac aj v cenníku, kde vypadnú zo základnej ponuky niektoré prvky, šepká sa čosi aj o zdražení niektorých prvkov voliteľnej výbavy. No zatiaľ automobilka oficiálne ceny pre slovenský trh nevydala. Zdá sa, že po prvotnom prešľapovaní jej akosi po rozbehu predaja nového modelu stúplo sebavedomie a vďaka tomu aj ceny. To sa však naozaj uvidí, keď sa dozvieme oficiálne ceny platné pre modelový rok 2014.

Jozef Vydra
ZDROJ: internet

Komentáre k článku


Stream naživo