2013-05-31 23:00:00
VW Cross up! sa
VW Cross up! sa práve začal vyrábať v Bratislavskom závode VW SK.
Zdroj: Volkswagen, Volkswagen Slovakia

Na Slovensku odštartovali výrobu dvoch nových modelov automobilov

Automobilový priemysel drží Slovenskú ekonomiku, zamestnáva skoro 70 000 ľudí.

Je celkom samozrejmé, že každá podobná správa v tomto duchu je dobrá, nech sa týka ktorejkoľvek z troch automobiliek, ktoré sú na Slovensku. Teraz máme dokonca naraz dve správy.

Novinka z Bratislavy

Volkswagen Slovakia začal vo štvrtok 30. mája sériovú výrobu modelu Volkswagen cross up!. Lifestyleová rodina cross vozidiel značky Volkswagen sa tak rozrastá aj o najmenší Volkswagen, vyrábaný v Bratislave. Z linky bratislavského závodu VW SK bude okrem Volkswagenu up! v troj- i 5-dverovej verzii a Volkswagenu eco up!, ktorý jazdí na stlačený zemný plyn (CNG), schádzať ďalší model. Výroba cross up! si vyžiadala technické úpravy najmä v montáži, kde bolo potrebné do produkčných liniek zakomponovať špecifické výrobné procesy.

Zdroj: Volkswagen, Volkswagen Slovakia

Cross up! sa vyrába v piatich farbách v 5-dverovej verzii. Jeho terénny charakter určujú čierne plastové prahy, blatníky a úzka lišta na dverách v rovnakom odtieni. Dopĺňajú ich strieborné veľkoplošné nárazníky, pričom na prednom sú štandardom hmlové svetlá. Rovnakou farbou sú lakované aj kryty podvozku a strešné nosiče. Spätné zrkadlá sú v kombinácii oboch odtieňov. Robustný charakter vozidlu dodáva vyššia svetlá výška o 15 mm, 16-palcové kolesá a pneumatiky rozmeru 185/50. Cross up!poháňa benzínový trojvalec s výkonom 55 kW (75 k) v kombinácii 5-stupňovou prevodovkou.

Interiér cross up!má nezameniteľný vzhľad. Sčasti lakovaná prístrojová doska môže byť v  červenom, čiernom alebo tmavo striebornom odtieni. Štýlové sedačky majú kombináciu antracitovej a šedej. V koži sú volant, radiaca páka a rukoväť parkovacej brzdy. Prístroje a vetracie otvory majú chrómované olemovanie, prahové lišty dopĺňa nápis cross.

Dobrá správa zo Žiliny

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (Kia) v piatok spustila sériovú výrobu svojej úplne prvej športovej verzie modelu Kia cee’d GT, ktorá vhodne dopĺňa už existujúci modelový rad. Dlho očakávaný model sa v závode vyrába v trojdverovej (pro_cee’d GT) a päťdverovej verzii (cee’d GT). Vďaka svojmu športovo-elegantnému dizajnu, výkonu 150 kW (204 k) a maximálnej rýchlosti 230 km/h dokáže splniť požiadavky najnáročnejších zákazníkov. Spoločnosť Kia Motors Slovakia očakáva, že sa jej tohtoročný výrobný plán podarí úspešne naplniť aj práve vďaka novému modelu Kia cee’d GT. Obe verzie nového modelu Kia cee’d GT poháňa nový 1,6-litrový zážihový motor s priamym vstrekovaním paliva T-GDi, vybavený dvojvstupovým turbodúchadlom a zosilnenými vnútornými prvkami. Motor má výrazne zlepšené výkonové parametre: maximálny výkon stúpol o 51 % a krútiaci moment o 61 % na 265 Nm. Obe verzie spotrebujú v priemere 7,4 litra benzínu na 100 km a vyprodukujú 171 g/km emisií CO2.

Zdroj: Kia Motors Slovakia

Modely Kia pro_cee’d GT a Kia cee’d GT boli navrhnuté v Európe pod vedením hlavného dizajnéra Petra Schreyera. Majú novú masku chladiča a svetlomety, nižšie uložené nárazníky, štvorbodové LED denné svetlá, pripomínajúce drahokamy, modifikované svetlá do hmly, dvojitú koncovku výfuku, 18-palcové zliatinové disky kolies, atraktívne červené brzdové strmene a lak karosérie v šiestich špeciálnych farbách. Interiér modelu GT ponúka športové sedadlá Recaro, zliatinové pedále, sedempalcovú dotykovú obrazovku a kvalitné povrchové materiály, ktoré dotvárajú športový charakter priestoru pre vodiča a jeho spolucestujúcich.

S príchodom nového vysokovýkonného modelu sa Kia rozhodla uviesť 500 kusovú limitovanú edíciu. Každý model Kia pro_cee’d GT spomínanej edície má biely lak karosérie a unikátne 18-palcové kolesá z ľahkých zliatin s čiernymi vysokolesklými lúčmi,  čierne vysokolesklé kryty vonkajších spätných zrkadiel, nerezové prahové lišty s červeným logom GT a poradovým číslom auta limitovanej série, červené osvetlenie priestoru pod kabínou a podlahové koberce s červeným dvojitým prešívaním.

Jozef Vydra
ZDROJ: VW SK, Kia Motors Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo