2013-02-01 06:00:00
Najrýchlejšia Kia bude zo
Modelom Pro_cee´d GT mieri Kia medzi vozidlá hot-hatch.
Zdroj: Kia

Najrýchlejšia Kia bude zo Žiliny

Ambície niektorých značiek sú jednoduché - predávať. Iné majú na viac a pri stálom raste pripravujú rozšírenie svojej ponuky.

V marci na autosalóne v Ženeve sa odohrá historický debut automobilky Kia. Svetovou premiérou modelu pro_cee´d GT vstúpi medzi takzvané hot - hatch vozidlá. Týmto autom mieni automobilka konkurovať vozidlám Ford Focus ST, SEAT Leon FR, alebo Volkswagen Golf GTI. Kia zvolila štylisticky podobné riešenie ako konkurenti a prináša konzervatívny vzhľad.

Najprv nás Kia "naťahovala" prvými skicami. Potom uniklo pár oficiálnych fotiek a Kia sa poponáhľala s ďalšími, pričom potvrdila niektoré údaje. Čím sa teda líši verzia GT od „civilného“ riešenia? Zaujme čierna strecha. Prepracovaný predný nárazník s veľkým otvorom pre prívod vzduchu k chladiču patrí k najzaujímavejším prvkom novinky. Jeho športový vzhľad zdôrazňuje aj červená linka predného spoilera. Výrazné diódové denné svetlá sú zložené zo štyroch blokov. Až pod nimi majú svoje miesto hmlovky. Pri bočnom pohľade z profilu sú zrejmé odlišnosti – dominujú hlavne 18 palcové zliatinové disky kolies, v ktorých sú červené strmene bŕzd a „svalnatejšie“ prahy karosérie. Auto "sedí" nižšie k vozovke. To, čo si automobilka necháva pravdepodobne až na premiéru, je interiér a zadná časť vozidla. Tá by mala mať zadný nárazník s imitáciou difúzora.

Zdroj: Kia
Zdroj: Kia

Ale aby sme automobilke nekrivdili, z interiéru predsa len uverejnila aspoň fotografie palubnej dosky a sedadlá. Nápis Recaro na nich naznačuje, že anatomicky tvarované predné športové sedadlá by mohli znížiť pozíciu za volantom viac, ako tie bežné. Čakal sa volant s hrubším vencom, ale zostal prakticky sériový, pribudlo akurát logo GT na spodku strednej priečky. Možno sa ešte nejakého prekvapenia v interiéri dočkáme. Predpokladáme, že to budú nové obklady a hliníkové pedále.

Technika tiež o krok vyššie

Dnes je už jasné, že Kia pro_cee´d GT absolvuje výstavnú premiéru na marcovom autosalóne v Ženeve. Pár oficiálnych fotografií ako správnu chuťovku ukazuje trojdverovú karosériu. V rovnakej verzii však pribudne aj auto s piatimi dverami. Poháňa ho štvorvalec 1,6 T-GDi z koncernového modelu Hyundai Veloster Turbo s priamym vstrekovaním paliva a prepĺňaním twin-scroll turbodúchadlom. Po úpravách má výkon 149 kW (202 k) a najvyšší krútiaci moment 265 Nm, ktorý sa prenáša na predné kolesá cez šesťstupňovú manuálnu prevodovku. Podvozok by mal byť naladený športovejšie, pravdepodobne nebude chýbať elektronická uzávierka diferenciálu. Zrýchlenie 0 - 100 km/h trvá 7,9 sekundy.

To však znamená, že „GéTéčko“ nebude súperiť s VW Golf GTI alebo Fordom Focus ST. Lov na zákazníkov bude o triedu nižšie. V kategórii, kde doteraz bojové pole ovládali Peugeot 308 GTI, Renault Mégane GT alebo SEAT Leon FR. Výroba novinky sa má začať v žilinskej fabrike Kia Motors v polovici mája. Na trhy v Európe má prísť v polovičke roka 2013.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia

Komentáre k článku


Stream naživo