2013-03-15 08:17:11
Autovlak pomôže ušetriť pri
Autorampa v Košiciach, tam sa autá naložia pred cestou vlakom.
Zdroj: ZSSK

Autovlak pomôže ušetriť pri cestovaní hlavne na dlhých trasách

Ak sa potrebujete prepraviť ďaleko, jazda autom vie poriadne otráviť život. Pohodlne a lacno sa však dá cestovať autovlakom.

Tých možností zatiaľ nie je veľa, ale cestovanie autovlakom medzi Košicami a Prahou, respektíve stanicami Poprad-Tatry a Praha sa pre mnohých motoristov stalo dobrou alternatívou cesty autom. Výhod je niekoľko, hlavne pohodlie, ale aj úspora času a nákladov.

Keď sa rozhodnete pre cestovanie v noci lôžkovým vozňom, ušetríte aj náklady na ubytovanie. Pri dennom spoji môžete počas jazdy vlakom pracovať, nemusia vás trápiť dopravné zápchy a vo vlaku Košičan môže posádka vozidla cestovať v 1. triede za cenu 2. triedy. Počas nočných spojov je k dispozícii lôžkový vozeň a cez deň môžu cestujúci využiť občerstvenie v reštauračnom vozni. Momentálne zabezpečujú prepravu rýchliky Šírava, Košičan a Slovakia.

Rastie záujem, výhody sú zrejmé

Výhody cestovania autovlakom využíva čoraz viac cestujúcich. Napríklad Košičania žijúci, či pracujúci v Prahe využívajú túto možnosť najmä pred Veľkou nocou, aby sa prepravili spolu s rodinami domov na sviatky. Autovlak je zároveň ideálne riešenie pre Slovákov, ktorí by radi strávili voľné dni na výlete v Prahe. Podľa Železničnej spoločnosti Slovenska neustále stúpa počet prepravených vozidiel. V minulom roku sa medzi Slovenskom a Českou republikou prepravilo viac ako 13 200 áut a 464 motocyklov. Je to podstatne viac ako napríklad v roku 2005, keď túto možnosť využilo 3865 áut s posádkou.

Zdroj: ZSSK
Zdroj: ZSSK

Ušetriť sa dá čas aj peniaze

Nejde o drahé riešenie, skôr naopak. Ak uvažujeme o ceste z Košíc do Prahy autom, vyjde cena paliva na 666 kilometrov pri priemernej spotrebe 7 litrov na 100 kilometrov približne na  70 eur. Cesta autovlakom stojí v tomto prípade menej než prejazdené palivo. Pritom trvá iba niečo vyše 7 hodín. Podľa platného cenníka ŽSSK stojí jednosmerná cesta z Košíc do Prahy denným autovlakom pre jedného cestujúceho s autom do výšky 160 cm približne 54 eur, za auto do 200 cm zaplatí 90 eur a motocykel s vodičom sa prepraví za 45 eur. O niečo drahšia je nočná preprava, v ktorej je však aj cena lôžka. Za auto zaplatíte podľa výšky približne 60, alebo 100 eur a za motorku  52 eur. V podrobnom cenníku ŽSSK nájdete aj časy odchodov a príchodov vlakov.

Odvezú aj vany a SUV

Každé auto musí sprevádzať najmenej jedna dospelá osoba s vodičským preukazom. V špeciálnom dvojpodlažnom autovozni sa prepravujú len motocykle a osobné autá. Od novembra roku 2012 sa posunula maximálna výška vozidla dostala na 2000 mm. Oceňujú to hlavne majitelia vozidiel kategórií SUV, vanov a off-roadov. Pritom nesmie šírka strechy presiahnuť 1350 mm a maximálna šírka vozidla nemôže byť väčšia ako 1850 mm.

Rezervačné doklady na prepravu autovlakom v oboch smeroch sa na Slovensku vydávajú na všetkých železničných staniciach, ktoré sú vybavené terminálom komplexného vybavenia cestujúcich (KVC) a predajom medzinárodných cestovných dokladov. Rezervácia je možná najskôr dva mesiace a najneskôr dve hodiny pred pravidelným odchodom vlaku.

jv
ZDROJ: ZSSK

Komentáre k článku


Stream naživo