2023-07-25 13:31:00
Tesla vs. naftový ťahač
Tesla vs. naftový ťahač
Zdroj: Twitter @hinrichzane

VIDEO: Tesla Semi predbieha silné naftové kamióny vo veľkom stúpaní akoby nič

Tesla chystá svoj ťahač Semi na masovú produkciu, a pritom vznikajú takéto zábery.

 Že má ťahač od Tesly zvaný Tesla Semi naozaj obdivuhodné parametre, o tom netreba pochybovať. Ak sme doteraz o niečom pochybovali - bola intenzita produkcie a najmä reálnosť schopností a predovšetkým dojazdu. Kým nasledujúce videá neriešia ani jednu z týchto pochybností, tým  správnym Tesla spôsobom vzbudzujú obdiv. Nuž skrátka, je sa na čo pozerať.

Videá od twitterového účtu Zanegler, ktorý sa vyslovene špecializuje na Teslu Semi vyvolávajú intenzívnu diskusiu, no zároveň vyzerajú naozaj obdivuhodne. Biela Tesla Semi s návesom na horskom priesmyku, kde sa stúpanie pohybuje od 7 až do 16% predbieha naložené ťahače akoby sa nechumelilo a doslova ich necháva zahanbených v pomalom pruhu. Americké diaľnice v horách sú naozaj ťažkou skúškou pre plne naložené nákladné vozidlá, no zdá sa, že Tesla Semi je pripravená aj na toto. A Zanegler tvrdí, že náves Tesly je poriadne naložený, i keď čísla prezradiť zatiaľ nesmie. Môžete veriť, nemusíte, pozrite si to.

A čo za parametre tento stroj má? Okrem kontroverznej jednej sedačky vpredu a výrazne aerodynamickej karosérie má mať až do 900 kWh batérií stojacich na 1000 V architektúre. Aj to spôsobuje, že tento masívny batériový balík by mal byť schopný prijímať nabíjanie výkonom až 1 MV. Dojazd má byť buď 300 alebo 500 míľ v závislosti od vybranej verzie, teda do 800 km na nabitie. PepsiCo, firma, ktorá tieto ťahače dostala ako prvá však tvrdí, že pri naozaj vysokej záťaži (prevoz vôd vo flašiach) je dojazd cca 160 km na nabitie...

Vozidlo má trojicu nezávislých motorov a práve ich kombináciou dokáže dosahovať výsledné jazdné vlastnosti ako na videu. A Tesla tvrdí, že firma, ktorá toto auto zakúpi, za prvé tri roky ušetrí cca 200-tisíc dolárov v porovnaní s naftovým ťahačom. A tých vyjadrení a sľubov je omnoho viac, no už tieto stačia. A tu je druhé video z Donner Passu.

_

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo