2023-07-18 15:32:00
Hyundai Santa Fe 2024
Hyundai Santa Fe 2024
Zdroj: Hyundai

FOTO: Nový Hyundai Santa Fe vpredu ohúri, vzadu vystraší

Nové veľké SUV od značky Hyundai sa doslova nevmestí do kože súčasného modelu. Vyrastie a "zhranatie".

Hyundai novú generáciu modelu Santa Fe volá piatou, no nech rátam ako rátam, ja už rátam šiestu. Lebo bez obáv možno napísať, že súčasná piata generácia prešla v strede cyklu takým veľkým "faceliftom" až to zvonku skoro nevidieť, no v skutočnosti presadla na novú platformu a vymenila pohonné jednotky. Hyundaiu to však nestačilo a teraz prichádza s ďalšou novou generáciou. Čo vynechal pri štvrtej a nazvime ju štyriapoltej generácii, to dobieha pri piatej generácii - celkom nový dizajn. A práve o dizajne bude tento článok, pretože dizajn nového "Santiča" predstavil Hyundai a nič viac než dizajn zatiaľ neodhalil.

Na prvý pohľad nový model ohromí hranatými tvarmi a celkovo výraznou boxy siluetou. Vraj sú tvary auta odvodené od jeho dlhého rázvoru a širokej plochy dverí batožinového priestoru. Najmä sú však odvodené od predsavzatia značky Hyundai robiť každý jeden model originálny tak, aby nevynikali len v porovnaní s konkurenciou, ale aj v porovnaní s ostatnými modelmi značky. Uniformita choď do hája!

Predná časť vozidla má vytvárať dojem majestátnosti vďaka vysokej kapote, svetlometom v tvare písmena H a výrazným, ostro tvarovaným blatníkom.

Predĺžený rázvor, výrazná línia strechy pri pohľade zboku, ostro ohraničené blatníky, skrátený predný previs a 21-palcové kolesá - to všetko dodáva tomuto SUV robustný, dobrodružný vzhľad.

Zadná časť vozidla, definovaná väčšími dverami batožinového priestoru, je jednoduchšia, čím vyvažuje celkový dizajn exteriéru. Zadné svetlá v tvare písmena H sú zjednotené s prednými svetlami, s cieľom vytvoriť harmóniu a poskytli novému modelu Santa Fe typický svetelný podpis viditeľný vo dne aj v noci. Zadná časť je viditeľne tvarovaná v prospech priestoru v kabíne. Práve tu však cítiť najkontroverznejšie prijatie automobilovými fanúšikmi. Mne to napríklad pripomína inú kórejskú značku a jej starší model... A ten nebol zvlášť krásavec.

Aj v interiéri si treba pamätať tvar písmena H. Aj tu ho možno badať na palubnej doske, či výduchoch ventilácie. Prioritou je priestor pre posádku, zvieratá a všetky koníčky, ktoré by zákazníci mohli vykonávať. Aj spať vzadu, napríklad...

12,3 palcový digitálny prístrojový panel a informačno-zábavný systém dominujú vrchnej časti palubnej dosky, dolu si všimnete predovšetkým duálnú bezdrôtovú nabíjačku na smart zariadenia. K tomu nejaká tá imitácia dreva, koža Nappa, ale aj recyklované plasty, či ekologická koženka na krytoch dverí zvnútra.

Úplne nové Santa Fe bude mať svetovú premiéru v auguste. Ale nejaká tá šepkanda a zopár pozorných ôk si všimlo a zašepkalo niečo o veľkom 2,5 litrovom motore, nejakom tom hybride a pohone všetkých kolies HTRAC, ale nechajme tieto fámy a oči napokoji. Zatiaľ. Fotečky v galérii ako inak.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo