2021-07-23 11:30:00
Zatopené vozidlo v Zvolenskej
Zatopené vozidlo v Zvolenskej Slatine
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

VIDEO: Čo má väčšiu šancu prežiť povodne? Spaľovák, alebo elektromobil?

Nedávne povodne v Nemecku prispeli do diskusie o elektromobilite svojou troškou.

 

Mnohí odporcovia elektromobilov v diskusiách pod príspevkami o hrozivých povodniach v Nemecku potrebovali vyjadriť svoje presvedčenie, že situáciu opäť zachránili jedine naftové špeciálne vozidlá. Odporcovia tvrdia, že bez „poriadnych strojov“ by sme boli nahraní a nedokázali pomôcť v zatopených lokalitách. Toto tvrdenie pritom môže mať reálny základ. Logicky – tam kde je voda, tam príde k skratu a tam kde je skrat, fén nebude fénovať a mixér domixuje – teda elektromotor prestane pracovať. Takýto pohľad na problematiku je ale v značnej miere obmedzený a v realite môže súvisieť azda len s nabíjacou infraštruktúrou. Zatopené nabíjačky nebudú nabíjať. Budú však zatopené čerpačky čerpať?

Skôr než by sme celú vec rozoberali z každého uhla, zamerajme sa na základný problém. A síce: má väčšiu šancu na ďalšie funkčnosť auto so spaľovacím motorom, alebo elektromobil? Isteže sú špeciálne vozidlá upravené tak, aby odolávali náročným podmienkam, schopnejšie zdolávať prejazd zatopenou cestou lepšie. Avšak ak porovnávame štandardné autá a iba ich pohony, vec ani zďaleka nie je taká jednoznačná.

Zdroj: SITA/AP/DPA/Andr' M'rz

Kým štandardné auto so spaľovacím motorom riskuje, že sa voda priamou cestou cez nasávanie dostane do motora a tým motor zadusí a vážne poškodí, elektromobil tento problém nemá. Elektromotor sa nachádza priamo na podvozku, teda na miestach kde sa voda dostane aj bez povodní, musí byť dobre izolovaný a dobre izolované musia byť aj batérie, ktoré sú tiež umiestnené „dolu“. Elektromotor nepotrebuje pre svoju činnosť vzduch, preto je riziko jeho poškodenia vysokou vodou omnoho nižšie. Ak teda porovnávame brodivosť – schopnosť bezpečne prejsť cez vodnú prekážku – pri štandardnom spaľovacom aute akejkoľvek karosérie s elektromobilom rovnakej karosérie, vždy vyhráva elektromobil. Ďalšou vecou je, že pokiaľ by ste elektromobil chránili pred vodou do obdobnej miery ako spaľovací motor v záchrannom vozidle, či vozidle armády, odviedol by rovnakú službu. A to už nehovoriac o minimalizovaní poškodenia pohyblivých komponentov, keďže ich má elektromobil podstatne menej. Tá podstatná vec je, či by napríklad elektrické armádne záchranné vozidlo bolo kde nabíjať a či by to malo vôbec zmysel. Ak však ide o odolávanie zatopeným cestám, elektromobil jednoznačne vyhráva. V prípade oboch áut ale príde skôr, či neskôr moment, keď úroveň zatopenia presiahne znesiteľnú hranicu. Aj následky takejto situácie sú pri elektromobile menšie – ak pravda nepríde k mechanickému poškodeniu jednotlivých kľúčových komponentov. Alebo nepôjde o elektromobil od výrobcu, ktorý na odolnosť voči vode nemyslí. Jedna vec je však zahrávať sa s funkcionalitou rádia, úplne iné vec je zahrávať sa s funkčnosťou celého pohonu. 

 

 

A vidieť to aj na videách z povodní z celého sveta, kde elektromobily značky Tesla prechádzajú aj tam, kde majú spaľováky plné motory vody. Internety doslova píšu o Tesla lodiach. Najviac takýchto videí pochádza z nedávnych záplav v Číne. Tu je pohľad priamo z kabíny auta.

 

 

Svoj názor si urobte sami, no ešte predtým vás upozorním na druhé video v článku. Je zo štandardnej výstupnej kontroly kvality výroby sériových osobných áut Tesla vo fabrike v Číne. I keď sa vodeodolnosť karosérie a podvozku skúša aj pri spaľovacích autách (dôkladne prostredníctvom vody striekanej na auto pod vysokým tlakom), schopnosť odolávať vysokej vode počas jazdy netestuje len tak hocikto. A nikto ani oficiálne netvrdí, že auto na krátky čas dokáže prechádzať cez zatopené cesty. Tesla áno. Nezabúdajme, že budúci Cybertruck má byť schopný krátku dobu naozaj slúžiť ako loď. Či ide o nesplniteľnú úlohu, to uvidíme až časom.   


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Youtube.com, Insideevs.com, Sita

Komentáre k článku


Stream naživo