2021-04-29 15:01:00
Volkswagen ID4 GTX
Volkswagen ID4 GTX
Zdroj: Volkswagen

FOTO: Volkswagen ID.4 GTX - prichádza športová verzia s novým označením

Volkswagen včera predstavil vrcholnú verziu svojho stredne veľkého crossoveru zvaného ID.4.

Nová doba si vyžaduje nové autá. A nové autá si vyžadujú nový dizajn. No a nový dizajn... to je jedno, podstatné je, že elektromobil ID.4 dostal nové označenie ID4 GTX. GTX je niečo ako GTI, GTE a GTD. Akurát pre elektromobil a akurát s pohonom všetkých kolies. 

Ale veď pohon všetkých kolies a športové označenie tu už predsa je, nie? Áno, máte pravdu. R-ko ale zostáva R-kom. Toto je nové a nové je najvác. GTX sa dobre pamätá, lebo to nie je úplne neznáma súhra písmen. To X predznamenáva pohon všetkých kolies. A ten je inteligentný. Dnes je všetko inteligentné a pohon všetkých kolies predsa nemôže byť sprostý. 

Tento je tak inteligentný, že si jednotlivé kolesá rozumejú aj bez mechaniky a spoločne dodávajú silu dvoch elektromotorov na vozovku. Ten je 220 kW (299 k) a asi milión ňútnmetrov k tomu. GTX zrýchli z 0 na 60 km/h za 3,2 sekundy a z 0 na 100 za 6,2 sekundy. Je to taký príjemný macatý trhač asfaltu so zvýšeným posedom a priestorom pre celú famíliu. Presne v duchu áut, ktoré nesú pôvodné označenie. Bez toho zvýšeného posedu, isteže. 

Odkaz pre Stropkovčanov: Nie je to najviac, čo Volkswagen do elektromobilu dokáže natlačiť, ale je to taká tá rozumná kombinácia výkonu, priestoru a jazdných vlastností, na akú sme pri Wolfsburgu zvyknutí. 

V kabíne nájdete odznačiky a písmenká, spolu s ambientným osvetlením a pekne čistým vzdušným interiérom tak, aby ste nezabudli v čom sedíte a zároveň, aby ste sa cítili príjemne. 

Auto štartuje v Nemecku na cene 50 415 eur. Akurát, že v Nemecku môžete k tomuto autu dostať štátnu dotáciu, ktorá cenu zníži o 7500 eur. 

Inak, Volkswagen v tlačovej správe spomenul, že do roku 2050 bude uhlíkovo neutrálny a do roku 2025 naleje do elektrifikácie a digitalizácie celkovo 16 miliárd eur. VW tým celkom pekne dokazuje svoju veľkosť, i keď si treba pripomenúť, že na Slovensko vlastne vôbec nemá, lebo náš HDP je 24,5 miliardy eur. Nesúvisí to spolu, ale človek si aspoň nepripadá pri tomto molochovi taký malý, no nie? U nás by sa 16 miliárd v investíciách stratilo za chvíľu a ani elektromobil by za to nebol... Možno zopár plagátov. 

Auto nájdete na fotkách v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo