2021-07-13 14:20:00
Opel Astra 2021
Opel Astra 2021
Zdroj: Opel

FOTO: Vizor nového modelu Opel Astra je odhalený

Nový Opel Astra nasadil nový výzor menom Vizor. Auto opúšťa americkú platformu. 

Aj keď stojí na modulárnej platforme koncernu Stellantis, vývoj vozidla i jeho stavba idú na vrub materskému závodu Oplu v Rüsselsheime. 

Astra J prichádza po šiestich rokoch existencie Astry K, ktorá na trh dorazila v roku 2015. Pod jej kapotou sa vystriedalo viacero motorov, no K-čko už neponúklo športovejšiu verziu a od začiatku bolo tŕňom v oku nového majiteľa značky. Jednoducho využívalo zastarané agregáty neschopné splniť najnovšie emisné normy. To sa zmenilo v roku 2019, keď facelift priniesol novšie modernejšie agregáty priamo z vývoja automobilky Opel. 

Nová Astra by mala mať Podkapotou už motory s francúzskym pôvodom. Auto má najbližšie k sesterskému hatchbacku Peugeot 308. Podobne ako model 308, aj Astra by mala získať praktickejšiu kombi verziu. Zatiaľ nepoznáme viac detailov o motorizáciách, no už čísla hovoria jasnou rečou. Výkon bude v rozmedzí 81 až 165 kW, pričom o najvyššie cifry sa budú starať dve plug-in hybridné motorizácie. Tie doplnia benzínové a naftové agregáty kombinovateľné s manuálnou 6-stupňovou, alebo automatickou 8-stupňovou prevodovkou. 

Nová Astra je od predchodkyne o väčšia presne o 4 milimetre. Prechod na platformu EMP2 by ale mal pomôcť zvýšiť priestor pre pasažierov. Auto má celkovú dĺžku 4374 mm, rázvor 2675 mm (+ 13 mm) a šírku 1860 mm (+ 51 mm). Podstatný je nárast objemu batožinového priestoru, ktorý sa vyšplhal na 422 litrov. 

Auto ponúkne novodobú palubnú dosku značky Opel s dvojicou 10-palcových displejov natočených na vodiča, pričom ten vpravo bude dotykový. Opel v aute ponechá niekoľko samostatných tlačidiel, no väčšinu úloh zvládne vodič cez dotykový displej, či multifunkčný volant. 

Z nových technológií na palube treba spomenúť vylepšené LED Matrix svetlá s 84 samostatnými diódami v rámci jedného svetlometu. Nasleduje adaptívny tempomat, kamerový systém s 360° uhlom zobrazenia okolia vozidla, head-up displej a mnohé ďalšie. Auto sa má ukázať verejnosti na autosalóne v Mníchove a prvé objednávky budú môcť záujemcovia klásť na stoly dílerom koncom roka. Prvé kúsky dorazia do šourúmov v priebehu prvého kvartálu roka budúceho.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo