2016-06-09 15:00:00
Parkovacie miesta pre ženy
Parkovacie miesta pre ženy

Špeciálne parkovacie miesta pre ženy? Sú extra veľké a ružové!

V Číne sa miestne autority slovíčkom sexizmus príliš nezaoberajú. Ženy jednoducho nevedia parkovať, či?

Stereotyp? Určite. Ale podľa čínskych úradov v meste Chang-čou je to dokázateľný fakt, a tak je úplne ľudské vytvoriť pre nešikovné ženy špeciálne parkovacie miesta, aby dokázali zaparkovať a náhodou šikovnejším mužom neobúchali zaparkované autá.

Parkovacie miesta pre ženy sú 1,5-krát širšie ako štandardné parkovacie miesta a sú natreté rúžovou farbou. Že ide o parkovacie miesta pre ženy zistíte okrem šírky, farby aj vďaka piktogramu aký možno nájsť na ženských toaletách – určené pre postavy v sukni (chudáci Škóti).

Informácia, ktorú pred nedávnom priniesli štátne noviny Qianjiang Evening News okamžite vzbudila búrilivú diskusiu na čínskej sociálnej sieti Sina Weibo (čínsky Twitter). Odtiaľ putovala do celého sveta.

Osoba zodpovedná za toto riešenie, šéf služieb v danej oblasti mesta Pan Tietong povedal novinám: „Väčšie parkovacie miesta sú pre vodičky, ktorých šoférske zručnosti nie sú vynikajúce.“ Tvrdil, že videl množstvo vodičiek, ktoré mali problém zacúvať na parkovacie miesto a občas žiadali pomoc od ochranky parkoviska, aby zaparkovali za nich. Pan Tietong ďalej tvrdí, že je to ľudský prístup, ktorý ženám uľahčí stresujúce parkovanie.

Aj napriek tomu, že Čína je sexizmom nasiaknutá (stačí si uvedomiť ako ťažko berú páry, ak sa im má narodiť dcéra, namiesto syna) i v Číne tento krok vyvolal pohoršenie. Parkovacie miesta napriek tomu podľa všetkého fungujú ďalej, pričom prvýkrát sa v meste objavili v marci.

Čína nie je jediná krajina, kde sú špeciálne parkovacie miesta pre ženy. Také sa dajú nájsť aj v Južnej Kórei, ba dokonca v Nemecku. Lenže zatiaľ čo tie v čínskom Chang-čou vychádzajú z nepotvrdeného stereotypu, že ženy sú horšie vodičky (ak sa šoférovať naozaj naučia, sú často lepšie ako muži), parkovacie miesta v Nemecku musia byť napríklad na dobre osvetlených miestach, aby tak predchádzali prípadným prepadnutiam.

Každopádne nápad s väčšími parkovacími miestami pre menej skúsených vodičov nie je vôbec zlý. Iba by nemuseli byť výhradne pre „nešikovné ženy“ ale pre začínajúcich vodičov. Nehovoriac o tom, že pri súčasných čoraz širších vozidlách sú súčasné parkovacie miesta pomerne úzke.

jh
ZDROJ: LA Times, autoevo

Komentáre k článku


Stream naživo