2015-06-15 12:38:04
V USA bojujú proti
V USA bojujú proti alkoholu systémom DADSS
Zdroj: NHTSA

V USA bojujú proti alkoholu za volantom, vedia ho merať aj z dotyku

Alkohol v Amerike je veľký problém, aj keď nemajú nulovú hranicu, bojujú proti nemu všetkými spôsobmi.

Minulý týždeň predstavil americký Úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) nového bojovníka proti alkoholu za volantom. Špeciálne zariadenia, ktoré  podľa tvorcov dokáže efektívne zabrániť opitému vodičovi v jazde, vyvíjali sedem rokov. Prvú generáciu prototypu s pokročilým zariadením pre detekciu alkoholu predstavil Mark Rosekind z americkej agentúry Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS). Premiére prístroja, ktorý jeho spoločnosť vyvíjala od roku 2008, sa prizerali stovky členiek organizácie Matky proti jazde v opitosti (Mothers Against Drunk Driving).

Systém využíva dva rôzne snímače. Jeden je nad prístrojovou doskou pri volante a druhý potom priamo na tlačidle štart/stop systému. Oba dokážu vďaka analýze svetelného spektra rozoznať v dychu a v krvi vodiča alkohol a zabrániť jeho jazde tým, že zablokujú elektronické systémy.

Obrovskou výhodou systému je, že vodič nemusí fúkať do žiadneho špeciálneho náustku, snímač pri volante dokáže zmerať alkohol aj z obyčajného výdychu. Výsledky potvrdzuje tiež snímač na tlačidle spúšťanie motora. Ak sa hranica alkoholu pohybuje pod hranicou povoleného množstva (v USA je to 0,8 promile alkoholu), DASS umožní naštartovať motor. Pre vodičov do 21 rokov však možno nastaviť na nulovú toleranciu alkoholu.

Ako to funguje?

Dych aj krv analyzuje systém pomocou infračerveného svetla. Analýza dychu využíva fakt, že molekuly CO₂ a alkoholu absorbujú odlišné množstvo svetla. No a snímač ukrytý v štartovacom tlačidle využíva spektroskopickú analýzu, alkohol totiž absorbuje svetlo špecifickej vlnovej dĺžky. Oba spôsoby merania sú vraj veľmi presné a dokážu odhaliť aj minimálne koncentrácie alkoholu.

„Stále máme na čom pracovať, ale podpora Kongresu a priemyselných firiem nám pomohla ku kľúčovému výskumu a dosiahnutiu medzných míľnikov v celom projekte“, vyhlásil Rosekind. Podľa neho má DADSS obrovský potenciál zabrániť riadeniu v opitosti hlavne v špecifických prípadoch, ako sú mladí a neskúsení vodiči, alebo profesionáli s firemnými automobilmi. Rosekind tvrdí, že agentúra zatiaľ nemá žiadne plány na uvedenie prototypu do reálnej prevádzky. V nasledujúcich rokoch sa pripravuje jeho dôsledné testovanie, pravdepodobne v autách štátnych úradov a niekoľkých súkromných firiem. Nutnosť dlhoročného výskumu priznávajú aj zástupcovia automobiliek, ktorí sa podieľali na vývoji systému.
Rosekind dúfa, že hneď ako DADSS dokáže svoje presvedčivé výsledky, ostatné firmy sa samy pridajú.
Ľudia podľa neho dokonca dospejú aj do štádia, keď sa budú sami seba pýtať, ako vôbec mohli doteraz bez takéhoto systému existovať... No zatiaľ má systém DADSS k nadšenému prijatiu verejnosťou pomerne ďaleko. Záporné ohlasy sa už ozvali z Americkej asociácie reštaurácií (The American Beverage Institute). Asociácii prekáža, že DADSS napríklad nedokáže posúdiť, či si za volant sadá človek, ktorý sa práve napil alkoholu a jeho množstvo v krvi sa bude ešte zvyšovať počas jazdy, alebo, alebo zodpovedný vodič, ktorý si dal len pohárik vína pri večeri.

Majú to tí Američania problémy! Keby mali nulovú toleranciu ako u nás, nemuseli by sa takými otázkami vôbec zaoberať... No a ako to celé funguje, približuje nasledujúce video:

Jozef Vydra
ZDROJ: NHTSA

Komentáre k článku


Stream naživo