2015-04-10 09:10:05
Rolls Royce Cullinan prototyp
Rolls Royce Cullinan prototyp
Zdroj: Rolls Royce

SUV od Rolls Royce testuje podvozok. Aj v teréne má plávať ako lietajúci koberec

Projekt Cullinan znamená začiatok programu vývoja prvého SUV od značky Rolls Royce. Prvýkrát sa objavil na verejnosti.

Rolls-Royce zverejnil fotografie zachytávajúce prvé kroky pri vývoji vozidla SUV. Na nich vidíme prvý testovací prototyp, ktorý však s budúcim SUV nemá veľa spoločného.

Tento prototyp vychádzajúci zo skrátenej karosérie modelu Phantom radu II bol vytvorený výlučne s cieľom otestovať systém zavesenia podvozku s pohonom všetkých kolies, ktorý zaručuje príjemnú jazdu a to kdekoľvek. Karoséria naznačuje rozmery nového automobilu, no neobsahuje žiadne charakterové črty výsledného vysokého terénneho vozidla ohláseného Rolls-Royce Motor Cars vo februári tohto roku.
Prototyp disponuje prvým prevedením úplne nového zavesenia kolies. Konštruktéri Rolls-Royce sa s jeho pomocou usilujú dosiahnuť efekt „jazdy na lietajúcom koberci“ typický pre značku Rolls-Royce na ceste i mimo nej.

Prvá séria skúšok sa zameria na správanie projektu Cullinan na ceste – vezme si na mušku tuhosť zavesenia aj stabilitu vysokej karosérie a podrobí nové zavesenie testom na rozličných povrchoch, a to tak na skúšobnom okruhu, ako aj na verejných komunikáciách. Medzi testovacími povrchmi nebude chýbať takzvaná belgická dlažba, mačacie hlavy, vlnitý betón, povrchy na meranie hluku či spomaľovacie prahy.

Testovacie prototypy projektu Cullinan strávia rovnaký čas na cestách i mimo nich – to preto, aby zákazníkom aj na nespevnených povrchoch a v náročnom teréne zaručili rovnakú jedinečnú kvalitu jazdy, akú si dnes užívajú na cestách. Všímnúť si treba prítlačné krídlo nad kufrom, ktoré naznačuje nie ani tak prítomnosť krídla v budúcnosti (i keď je možné), no skôr vyššiu zadnú časť podobnú tej pri modeloch 5 GT od BMW pre zlepšenie prítlaku nad veľkým zadkom, ktorú by mal mať finálny model.

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo