2014-08-04 14:14:50
Prevoz žiráf v Južnej
Prevoz žiráf v Južnej Afrike skončil smrťou jednej z nich
Zdroj: Twitter

FOTO: prevážaná žirafa zomrela potom, čo hlavou vrazila do mosta

Môže byť niekto tak sprostý ako sprostí sú ľudia stojaci za prevozom týchto žiráf v Južnej Afrike? Prevážali ich v otvorenom kontajneri a pred cestou nerozmýšľali.

Udalosť spred niekoľkých dní by bola smiešna, keby nebola skutočná. Neznáme osoby prevážali dve žirafy po diaľnici v Južnej Afrike. Pred cestou ich nahnali do obyčajných nákladných kontajnerov, ktoré sa tiež používajú na prevoz veľkých zvierat, zavreli ich a nechali tak. Očividne si nerobili žiadne starosti s tým, že žirafám trčia von tri štvrtiny krku a hlavy sa týčia vo výške niekoľkých metrov (samci žiráf môžu byť vysokí až 5,5 metra, v kamióne boli minimálne o meter vyššie).

Netreba priveľa fantázie na to, aby sme vedeli ako sa skončil prevoz. Jedna zo žiráf (podľa všetkého samec) vrazila do betónovej mostovky nadjazdu hlavou v rýchlosti minimálne 80 km/h.

Na diaľnici bola zhodou okolností v tej dobe i reportérka lokálnej televízie Pabi Moloi v aute, ktoré šoférovala jej neter. Práve ona zachytila obe žirafy na mobilný telefón tesne pred nadjazdom.

„Vybrala som mobil, aby som si to odfotila. Nie je bežné vidieť prevoz žiráf. Ako som fotografovala, kamión sa dostal pod most a jedna zo žiráf vrazila hlavou tvrdo do betónu. Bol to taký hlasný zvuk, že neter, ktorá šoférovala sa ma spýtala, či niekto strieľal, keďže to znelo ako výstrel...  V spätnom zrkadle sme videli, že kamión zašiel ku krajnici a zastavil. Iba jedna žirafa stála.“

Žirafy si počas prevozu fotografovali viacerí, fotky teraz kolujú po sociálnych sieťach. Prečo nikomu z nich nenapadlo, čo by mohlo nastať a prečo sa všetci spoliehali na to, že takýto prevoz je v poriadku, nevieme.

Bežne sa tieto ohromujúce zvieratá prepravujú v špeciálne upravených prívesoch a ak nič iné, cesta sa dopredu veľmi dobre plánuje, aby sa zodpovední pracovníci ZOO vyhli podobným nehodám.

Je jasné, že pred týmto prevozom k poriadnemu plánovaniu neprišlo, podľa všetkého žirafy vlastnil súkromník. Potvrdil, že jedna zo žiráf zomrela, no nechcel pripustiť, že je to pre náraz do nadjazdu. Tvrdil, že mala problémy s krkom...

Prípadom sa zaoberá Spoločnosť pre ochranu zvierat, majiteľovi hrozí trest.

Viacerí užívatelia twitteru vo fotografiách okamžite našli podobnosť s úryvkom z filmu Hangover III, kde si Alan (Zach Galifianakis) kúpil žirafu a prevážal ju v podstate rovnako. Filmárom určite nenapadlo, že sa niečo podobné môže udiať aj v skutočnosti.

Náklad si treba pred cestou zabezpečiť, ak ide o zvieratá obzvlášť. V dobe, keď ľudia mobilné telefóny vyťahujú nie preto aby telefonovali, ale preto aby urobili fotografie a tie následne odoslali na sociálne siete sa ani nemôžeme čudovať, že prevoz žirafy skončil tak ako skončil. A vlastne môžeme, zvaliť vinu na svedkov nehody je absurdné, aj keď ich konanie nebolo úplne okej.

Ján Hargaš
ZDROJ: Mashable, thinusb_

Komentáre k článku


Stream naživo