2014-06-25 03:35:00
Kamión dostal šmyk a
Kamión dostal šmyk a zrámoval dve auta

Viete dobre šoférovať? Bleskurýchla reakcia vám môže zachrániť život!

Nie vždy totiž stačí, že viete šoférovať vy. Ak jazdu nezvládne vodič protiidúceho auta, následky môžu byť fatálne.

Jedine bleskurýchle reakcie, skúsenosti a možno trocha šťastia vám môžu zachrániť nielen plechy a auto.

Rozhodnúť sa v milisekunde a navyše reagovať správne, to je skutočné umenie, no dosť často je to aj náhoda, či šťastie. Dnes tu máme dve videá, ktoré sa týkajú toho istého – dažďa, aquaplaningu a kamióna. Šoférovať kamión je ťažké aj za sucha, no ak je vozovka mokrá, je to ešte ťažšie. Rozum hovorí, že treba spomaliť, brzdiť motorom a predvídať nepredvídateľné.

Ale nie v každej hlave kamionistu je dostatok rozumu pre obdobné úvahy. A práve na to, môžu doplatiť nevinní. Kamión nie je žiadne desať kilové vrece zemiakov ale niekoľkotonový kolos, ktorý s bežným autom urobí krátky proces.

V prvých dvoch videách uvidíte vodičov, ktorým sa podarilo uhnúť. Prvý z nich to dokázal v podstate intiutívne iba s miernym manévrom, no druhý ukázal bleskovú reakciu, vďaka ktorej sa dokázal neovládateľnému kamiónu úplne vyhnúť.  

Vodič prvého auta mal zabudovanú kameru s pohľadom ako dopredu, tak i dozadu, obzvlášť zábery zo zadnej kamery stoja za pozretie. To podstatné sa udeje na začiatku záznamov, ďalej ísť nemusíte.

Nie vždy sa však podarí uhnúť. V nasledujúcom prípade ani nebolo kam. Najhoršie je počuť ten detský plač. Tu treba video posunúť na 1:45.

Čo mal urobiť vodič z tretieho videa? Mal vôbec šancu vyhnúť sa zrážke?

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo