2022-10-23 20:30:00
Jeep Avenger 4x4 Concept
Jeep Avenger 4x4 Concept
Zdroj: Jeep

PARÍŽ: Jeep Avenger 4x4 Concept - aj malé SUV vie urobiť veľa muziky

Jeep síce predstavil malé SUV Avenger s pohonom iba prednej nápravy, no tam príbeh nekončí.

Má totiž to aj koncept s pohonom 4x4. Či bude aj sériová štvorkolka? To nechajme zatiaľ tak. Poďme sa pozrieť na konceptuálny výtvor Jeepu, ktorý z čerstvého Avengera urobil drsného Avengera. Drobec s dĺžkou necelých 4,1 metra dostal terénne obutie, elektromotor na zadnú nápravu, vyššiu svetlosť a ešte lepšie nájazdové uhly ako má pôvodný variant. Pre drsnejší vizuál má navyše niekoľko modrých detailov, strešný nosič a širšie blatníky.

Čo za motor je na zadnej náprave? Najjednoduchším riešením (aspoň z hľadiska papierového) je predpokladať prítomnosť rovnako silného elektromotora, aký sa nachádza medzi prednými kolesami. Pri elektromobiloch to tak často býva, no časté je tiež osadenie slabšieho, menšieho a hlavne lacnejšieho elektromotora, ktorý nepomôže ani tak pri vrcholnom výkone, ako skôr pri krútiacom momente a najmä v okamihoch, keď predný náhon stráca pevnú pôdu pod nohami.

Nech už má koncept akýkoľvek prístup, isté je, že teoretický sériový model by pri aspoň štipke racionality skôr uplatnil úspornejšiu metódu so slabším zadkom. Koniec koncov, Jeep nie je ani tak o výkone na ceste, ako o priechodnosti v teréne. Či sa to však dá písať aj pri mestskom drsniakovi menom Avenger, to zatiaľ nechajme tak.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jeep

Komentáre k článku


Stream naživo