2022-10-18 17:00:00
Jeep Avenger
Jeep Avenger
Zdroj: Jeep

PARÍŽ: Jeep predstavil svoj nový model Avenger

Avenger sa stane najmenším SUV od značky Jeep. Preto do USA nepríde.

U nás však bude. Je to významný model, nielen preto, lebo je to prvý Jeep, ktorý zaútočí na búrlivé vody segmentu B. Zároveň je to prvý produkt značky Jeep stojaci na platforme spoločného podniku Stellantis, ktorý využíva technológie pochádzajúce ešte od značky Peugeot. S dĺžkou iba 4064 metra je Avenger ešte kratší ako sesterský model Mokka. Avenger je skutočne autom, ktoré má viacero komponentov spoločných s Mokkou, či s modelmi 2008 a 208, no tiež s novým 308. Avenger je totiž druhým elektromobilom s aktualizovanými elektrickými vnútornosťami. Táto drobná prednokolka má elektromotor s výkonom 156 koní a batérie s kapacitou 54 kWh. Vo výsledku dokáže auto odjazdiť až 400 km na jedno nabitie podľa nie úplne presného WLTP cyklu.

Keďže je to Jeep, značka si do Paríža predsa len prichystala niečo, čo bude viac Jeepom ako elektromobil s pohonom prednej nápravy. Je to totiž elektromobil s pohonom všetkých kolies. Zatiaľ len koncept, no raz možno skutočne dostane tento drobček možnosť zakúpiť elektromotor aj na zadnú nápravu a stane sa konkurentom napríklad modelu od Toyoty menom Yaris Cross.

Auto z Paríža sa chváli svetlou výškou cez 200 milimetrov, ktorá mu dodáva naozaj obdivuhodné prechodové uhly (vzhľadom na krátku stavbu i rázvor). S pohonom 4x4 by sa tak mohol Avenger stať populárnym aj tam, kde to bežný malý elektromobil nezvládne.

Auto nesie dizajnový jazyk značky a aj keď sa dnes hovorí o tomto modeli len ako o elektromobile, platforma, na ktorej stojí umožňuje osadenie aj benzínovými motormi. Elektrický Avenger by časom mali doplniť mild-hybridné verzie.

Elektrický Avenger sa okrem dojazdu a dizajnu môže popýšiť aj nabíjaním s výkonom do 100 kW, ktoré umožní nabiť auto z 20 na 80% za 24 minút. V batožinovom priestore má pekných 380 litrov. A vraj ponúkne aj predný batožinový priestor - tam však len 34 litrov.

Pozrite si tento nový Jeep v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jeep

Komentáre k článku


Stream naživo