2021-01-04 15:35:00
Aspark Owl
Aspark Owl
Zdroj: Aspark

Rýchlejšiu Sovu nenájdete: Aspark Owl je už v predaji

Model, ktorý sa svetu ukázal pred vyše rokom prichádza na trh cez vlastnú dílerskú sieť.

 

Radosť motoristických nadšencov môže pokaziť jedine fakt, že ide o elektromobil. Ale tí, ktorí sa v superšportovom elektromobile už zviezli, vedia svoje.

Máločo dokáže zrýchliť tak ako Aspark Owl. Oficiálne čísla hovoria jasne: je to najrýchlejšie akcelerujúce sériové vozidlo na svete. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 1,72 sekundy. Dotiahne to až do rýchlosti 400 km/h. Potom mu pravdepodobne dôjde šťava, lebo jeho batéria má len 64 kWh. To pre čo najnižšiu celkovú hmotnosť – pochopiteľne. Dojazd je napriek tomuto tvrdeniu uvádzaný na úrovni 450 km. Avšak podľa staršieho cyklu NEDC.

Zdroj: Aspark

Aspark Owl má štvoricu elektromotorov – každý pre jedno koleso. Systémový výkon výrobca udáva na úrovni 2012 koní. Krútiaci moment je zaokrúhlený na 2000 Nm.

Owl si budete môcť kúpiť cez „sieť“ odhodlaných predajcov. Sieť tvorí jeden v Miami v USA, druhý vo Francúzskom Beure. Ďalší má pribudnúť v Osake v Japonsku a vraj sa pridajú ďalší. Možno ich bude aj 50, tak aby každý mohol predať aspoň jedno auto. Lebo veď hej, výroba je nastavená na 50 kusov. Asi sa to aj tak oplatí, veď jeden kúsok má štartovaciu cenu na úrovni 2,9 milióna eur. Postavený je na karbónových základoch s desaťpiestikovými brzdami a batériami v strede vozidla. Výroba prebieha v Turíne v Taliansku.

Zdroj: Aspark

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo