2020-10-02 12:00:00
Maserati MC20
Maserati MC20
Zdroj: Maserati

VIDEO Maserati MC20: Unikátne auto s unikátnym motorom čerpajúcim technológie z F1

Maserati nazvalo svoj nový model MC20 ako prirodzeného následníka posledného auta s motorom uprostred od tejto značky.

MC12 bolo auto postavené na základoch Ferrari Enzo. Aj nové Maserati má DNA spojenú so sesterskou značkou, navyše aj s F1. Pojítkom je okrem použitých materiálov aj použitá technológia. Konkrétne ide o motor Nettuno s dvomi sviečkami a tzv. predkomorou. Trojlitrový motor V6 disponuje maximálnym výkonom 463 kW (630 k) pri 7500 ot/min a maximálnym krútiacim momentom 730 Nm. Motor kombinuje priame a nepriame vstrekovanie s pasívnou predkomorou, ktorej úlohou pomôcť k ideálnemu horeniu použitej zmesy. Tým zlepšuje ovládateľnosť motora, znižuje riziko klepania a zvyšuje čistotu spalín. Zároveň umožňuje získať rovnaký výkon z menšieho motora pri vyššej efektivite. Detailne to vysvetľuje Jason Fenske z youtube kanála Enginering Explained, ktorého video o danom motore nájdete na konci článku. 

Zdroj: Maserati

MC20 prichádza so šesťvalcovým srdcom, ktoré cez 8-stupňovú dvojspojkovú prevodovku posiela všetkú svoju silu na zadné kolesá cez LSD diferenciál. Automobil bude mať aj elektrickú verziu, no o nej toho veľa nevieme. MC20 s benzínovým srdcom zrýchli z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 325 km/h. Elektrická verzia by mala byť z 0 na 100 km/h ešte rýchlejšia a ponúkne čas 2,8 sekundy. Maximálka bude 310 km/h a dojazd na jedno nabitie na úrovni 323 km. 

Zdroj: Maserati

MC20 je prvým superšportovým automobilom od značky Maserati po 15-tich rokoch. Auto má motor umiestnený rovno za prednými sedadlami pre ideálne rozloženie hmotnosti. Využíva nožnicové dvere pre maximálny efekt z vystupovania a nastupovania. V kabíne je cítiť zreteľné zameranie na minimálnu celkovú hmotnosť.

Zdroj: Maserati

Nájdete tu Alcantaru, trošku kože a 10 palcový centrálny displej infotainmentu a digitálny prístrojový štít s rovnakou veľkosťou. Auto má hmotnosť pod 1500 kg, takže je autom s najlepším pomerom výkonu a hmotnosti vo svojej triede. Maserati doslova píše o rekorde. Cena auta by mala štartovať na úrovni cca 200 000 eur a neskôr by okrem elektromobilu mal byť aj kabriolet. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube, Maserati

Komentáre k článku


Stream naživo