2019-03-05 09:30:00
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 2020
Zdroj: Mercedes

FOTO: Mercedes CLA Shooting Brake práve odhalený – väčší a dynamickejší

Mercedes-Benz práve teraz odhalil vzhľad svojho najnovšieho modelu. CLA s batohom vyzerá ešte lepšie.

Atraktívne, inteligentné a pritom praktické, také by malo byť CLA Shooting Brake. Aspoň podľa výrobcu. Súhlasiť je ale ľahké. Mimoriadne športovo a dynamicky pôsobiace kombi je vlastne štvordverový shooting brake. Kombinuje eleganciu a dynamický vzhľad štvordverového kupé CLA s praktickosťou kombi. Pochváliť sa môže až 505 litrovým kufrom a lepšou ponukou priestoru pre pasažierov.

Interiér vozidla sa nesie v rovnakom duchu ako pri CLA Coupé. Okamžite si všimnete nový volant, nový touchpad i nový vzhľad celej palubnej dosky. Auto podobne ako všetky nové doteraz predstavené kompaktné modely značky disponuje systémom MBUX. Na margo inteligentného asistenta s rozpoznávaním hlasu stačí napísať, že sa ďalej vyvíja a že v CLA Shooting Brake nájdete jeho najnovšiu verziu s ešte širšou paletou hlasových príkazov a lepším chápaním i ovládaním. Hlasové ovládanie rozumie čoraz širšej palete otázok a dokáže odpovedať vďaka čoraz širšej a hlbšej úrovni vedomostí. Významným benefitom nového a neustále sa vyvíjajúceho systému je tiež fakt, že ho už nebudú miasť hlasy ostatných členov posádky, sústredí sa iba na toho kto začal. Nemusí to byť teda len vodič. Pochopí tiež žiadosť pasažiera a nastaví tak napríklad jeho sedadlo. Dokáže rozlišovať i žiadosti pasažierov vzadu. Súčasťou doplnkovej výbavy je samozrejme aj funkcia Energizing.

Zdroj: Mercedes

Dôležitou súčasťou dizajnu zvonka i zvnútra je okrem uplatnenia najnovšej verzie dizajnového jazyka značky tiež možnosť optimalizácie vďaka líniám výbavy Progressive a AMG. Automobil nedokáže ponúknuť takú aerodynamiku ako kupé, väčší zadok jednoducho tvorí väčšie víry, ale súčiniteľ aerodynamického odporu na úrovni cd 0,26 je taktiež vynikajúci. Cieľom konštruktérov tak nebolo v tomto prípade ani tak prekonávať vlastné rekordy, ako skôr maximálne stlmiť zvuk svištiaceho vzduchu okolo karosérie v kabíne.

CLA Shooting Brake je rovnako ako CLA mimoriadne dôležitým modelom. Dokáže totiž oslovovať zákazníkov, ktorí doteraz o kúpe Mercedesu nerozmýšľali. Jednoducho toto auto omladzuje balík zákazníkov značky. Tak ako predchodca, aj Shooting Brake sa bude vyrábať výhradne v maďarskom závode v Kecskeméte a na trh sa dostane v septembri tohto roka.

Zdroj: Mercedes

Zdroj: Mercedes

Auto je medzigeneračne dlhšie o 48 milimetrov o 53 milimetrov širšie a o 2 milimetre nižšie. Tieto parametre zreteľne vidieť už pri prvom pohľade. Žraločí nos a mnoho ďalších dizajnových prvkov podčiarkuje zmeny vonkajších rozmerov a z auta robí na oko masívnejšie, športovejšie a dynamickejšie vozidlo s takpovediac roztekajúcou sa vizážou a mimoriadnou aerodynamikou.

Praktickú stránku nového modelu podčiarkuje výrazne širší otvor piatych dverí, z nárastu vonkajších rozmerov ťažia pasažieri vpredu i vzadu. Kufor je väčší síce len o 10 litrov, no jeho obsah je výrazne dostupnejší ako predtým.

Skutočnosť, že je auto dlhšie a širšie a že stojí nižšie naznačuje, že zmeny možno čakať aj od nastavenia podvozku a správania sa auta na ceste. A presne tak to je. Ťažisko vozidla je nižšie, multilink je štandardom, zlepšila sa akustika, zlepšila sa jazdná stabilita ale i komfort. Aj ESP bolo nanovo kalibrované v prospech naplnenia potenciálu auta v zákrutách. Odlíšiť medzi športovou a komfortnou dennodennou jazdou pomôžu doplnkové adaptívne tlmiče. K dispozícii sú disky s rozmerom od 16 do 19 palcov.

Zdroj: Mercedes

Aj Shooting Brake získava mnohé technológie z triedy S. Vrátane zlepšených senzorov, kamery a radarového systému. Auto skrátka vidí lepšie a ďalej (až do 500 metrov pred vozidlo). Miera autonómnosti riadenia sa taktiež výrazne zvyšuje. Auto je vybavené najnovšími aktívnymi asistenčnými systémami vrátane aktívnej zmeny jazdného pruhu, aktívneho parkovania, či aktívneho asistenta Distronic so schopnosťou čítať mapové a navigačné podklady.

Poďme na to najzaujímavejšie. Motory.

CLA začína svoju púť s benzínovým štvorvalcovým motorom s objemom 2,0 litra, ktorý dosahuje maximálny výkon 165 kW (225 k) a maximálny krútiaci moment 350 Nm. Spojený je s prednými kolesami prostredníctvom 7 stupňovej DCT prevodovky. Motor je štandardne vybavený filtrom pevných častíc.

Zdroj: Mercedes

V čase spustenia predaja štartovací motor doplnia ďalšie naftové a benzínové verzie a to ako s manuálnymi, tak automatickými prevodovkami a tiež s pohonom všetkých kolies.

Na záver prikladáme detailnú tabuľku vonkajších a vnútorných rozmerov i porovnanie s predchádzajúcou generáciou.

Rozmery: CLA Shooting Brake 2020

   

CLA Shooting Brake

Predchodca

Rozdiel

Vonkajšie rozmery

 

 

 

Dĺžka

mm

4688

4640

+48

Šírka

mm

1830

1777

+53

Šírka vrátane zrkadiel

mm

1999

2032

-33

Výška

mm

1442

1444

-2

Rázvor

mm

2729

2699

+30

Rozchod vpredu

mm

1612

1549

+63

Rozchod vzadu

mm

1602

1547

+55

Vnútorné rozmery

 

 

 

Maximálna výška nad hlavou vpredu

mm

1025

1016

+9

Maximálna výška vzadu

mm

955

947

+8

Priestor pre nohy vpredu

mm

1062

1063

-1

Priestor pre nohy vzadu

mm

861

860

+1

Priestor v oblasti lakťov vpredu

mm

1457

1422

+35

Priestor v oblasti lakťov vzadu

mm

1454

1410

+44

Priestor v oblasti ramien vpredu

mm

1400

1391

+9

Priestor v oblasti ramien vzadu

mm

1372

1350

+22

Maximálna šírka batožinového priestoru

mm

1394

1328

+66

Maximálna hĺbka batožinového priestoru

mm

1054

1003

+51

Šírka otvoru piatych dverí

mm

871

635

+236

Objem batožinového priestoru

l

505

495

+10

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo