2023-07-28 15:25:00
Freemantle Highway horí
Freemantle Highway horí
Zdroj: Kustwacht Nederland

VIDEO Loď s 3000 autami stále horí. Tvrdili, že je tam len pár EV, no je to inak

Prvotné správy o požiari na lodi Freemantle Highway naznačovali, že na palube bolo len malé percento elektromobilov.

Aktualizácia (pondelok 31.7. 15:30): Loď sa podarilo odtiahnuť na dočasné kotvisko. Požiar stále neuhasili. Takmer 200-metrovú loď odťahovali dva remorkéry smerom na východ už od nedele – do vzdialenosti približne 16 kilometrov od ostrovov Schiermonnikoog a Ameland. Transport horiacej nákladnej lode prebehol podľa úradov bez problémov a situácia je v súčasnosti stabilná.

Aktualizácia (sobota 29.7. 7.30 h): Podľa Suddeutche Zeitung sa včera vďaka poklesu intenzity požiaru podarilo záchranným zložkám konečne vstúpiť na palubu a loď bezpečne upevniť k remorkérku, ktorý ju v priebehu víkendu potiahne na kotvisko ďalej na východ, aby sa vzdialila od prírodnej rezervácie. V priebehu piatka sa znížila intenzita požiaru, zmenšila tvorba dymu a klesla teplota lode, no podpalubie stále horí a stále sa nedarí uhasiť. Nasleduje pôvodná správa. 

Podľa najnovších informácií ich tam však sú stovky. Konkrétne takmer 500 z celkovo 3800 nových áut, ktoré smerovali z Nemecka do Egypta a ďalej do Singapuru.

Freemantle Highway je veľká nákladná loď, ktorá bola postavená na prevoz osobných automobilov. Naraz ich dokáže odviezť vyše 3000. Plne naloženú loď však krátko po vyplávaní zachvátil požiar, ktorý stál život minimálne jedného námorníka. Požiar údajne vypukol v blízkosti elektromobilu/elektromobilov, no na palube ich nemalo byť viac, než 25. Teraz sa hovorí až o piatich stovkách elektromobilov. Oficiálne však dôvod požiaru zatiaľ nie je potvrdený.

Holandská pobrežná stráž dostala informáciu o požiari na palube Freemantle Highway ešte v utorok večer. Loď sa v tom čase nachádzala cca 17 kilometrov od ostrova Ameland. Posádka sa pokúšala požiar uhasiť, no nepodarilo sa. Niekoľko členov z 23-člennej posádky sa nadýchalo dymu, no záchranné zložky hlásili aj zlomeniny a popáleniny. Viacerí museli byť hospitalizovaní. Jeden člen posádky pri požiari zahynul. Plamene sa šírili extrémne rýchlo, sedem ľudí muselo skočiť do mora, aby sa zachránili.

Požiar na palube je extrémny a neutíchol ani po niekoľkých dňoch. Záchranné zložky sa snažia loď ochladzovať tak, aby sa nepotopila. Zatiaľ nie je jasné o aké konkrétne autá išlo, no Mercedes potvrdil, že na palube mal cca 350 vozidiel. Podľa prevádzkovateľa lode, spoločnosti K Line bolo na palube 498 elektromobilov, potvrdili to pre holandskú agentúru ANP

Podľa NY Times sa na lodi stále tvorí množstvo dymu a zatiaľ na ňu nemôže nikto vstúpiť. Hasenie teda naďalej prebieha z diaľky. Loď ťahá remorkér, ktorý zabezpečuje, aby sa nedostala do námorných trás a nekomplikovala dopravu. Loď s toxickým nákladom sa nachádza neďaleko Waddensee, veľkej prírodnej rezervácie s unikátnej prímorskou faunou, flórou a s nesmiernou ekologickou hodnotou (zapísaná v UNESCO).


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: NyTimes, ANP, Kustwacht Nederland

Komentáre k článku


Stream naživo