2020-03-16 14:20:00
Volkswagen Touareg V8 TDI
Volkswagen Touareg V8 TDI
Zdroj: Volkswagen

Zatiaľ vyrábajú všetky automobilky na Slovensku. Zajtra sa to zmení

Automobilky Kia, Jaguar Land Rover i PSA pokračujú vo výrobe. PSA do štvrtka.

Zastavenie výroby zatiaľ ohlásil len Volkswagen. Najväčší slovenský zamestnávateľ však dnes ešte pokračuje vo výrobe.

Automobilka Volkswagen Slovakia sa v koordinácii s koncernom pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov spoločnosti na Slovensku – v Bratislave, Martine a Stupave. Informáciu, ktorú po mimoriadnom rokovaní vlády prezentoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), potvrdila hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

Firma bude ešte dnes v pondelok (16.3.) v prevádzke, keďže je to nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov, aj s ohľadom na aktuálne objednávky zákazníkov nachádzajúce sa už vo výrobe. Makayová zdôraznila, že príprava na zastavenie výroby je slobodným rozhodnutím spoločnosti.

Zdroj: Jozef Vydra

"Dúfali sme, že doposiaľ zavedené zásadné opatrenia všetkých európskych vlád povedú k zmierneniu následkov rozšíreného koronavírusu a že už v priebehu tohto víkendu príde vzhľadom na okolnosti k primeranému upokojeniu situácie. To sa, žiaľ, nestalo. Požiadať koncern o prerušenie výroby považujeme za aktuálnych okolností za najzodpovednejšie riešenie. Prosíme všetkých zamestnancov, aby k situácii pristupovali s rozvahou a rešpektovali pokyny spoločnosti," vysvetlil predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

V priebehu pondelka má byť známe, ako budú jednotlivé závody Volkswagenu, predovšetkým tie európske postupovať, s prihliadnutím na individuálnu situáciu v konkrétnej krajine.
K zatvoreniu bratislavskej fabriky VW vyzval v nedeľu starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. "Pracuje tu 11.000 zamestnancov a neverím, že sú dodržané všetky hygienické a protiepidemiologické nariadenia a opatrenia. My Devínskonovovešťania, hasiči, záchranári a zdravotníci vyzývame vládu, premiéra a všetkých kompetentných, aby toto opatrenie urobili čo najskôr,“ vyhlásil Krajčír s tým, že sa cítia byť ohrození.
Makayová v reakcii na tieto vyjadrenia zdôraznila, že Volkswagen Slovakia pristupuje k situácii v súvislosti so šírením koronavírusu od začiatku s plnou vážnosťou a už niekoľko týždňov postupne prijíma všetky dostupné a odporúčané preventívne opatrenia. "Ostro sa ohradzujeme voči tvrdeniam, ktoré spochybňujú preventívne opatrenia v našej spoločnosti. Mrzí nás, že sa v týchto náročných časoch nájdu osoby a inštitúcie, ktoré túto situáciu využívajú vo svoj osobný, respektíve politický prospech," dodala.

Jaguar Land Rover zatiaľ o prerušení výroby v Nitre neuvažuje

Spoločnosť Jaguar Land Rover v nitrianskom priemyselnom parku s prerušením výroby v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom zatiaľ neuvažuje. „Každý výrobný závod Jaguar Land Rover v Spojenom kráľovstve aj v Európe je naďalej v plnej prevádzke. Podnikáme kroky na ochranu zdravia našich zamestnancov, ktoré je pre nás na prvom mieste. V tejto súvislosti sme zaviedli opatrenia, ktoré sú v súlade s nariadeniami vlády aj orgánov na ochranu zdravia, ktoré majú prispieť k zníženiu šírenia koronavírusu,“ vyjadrila sa manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová. Automobilka v Nitre aktuálne zamestnáva vyše 2800 zamestnancov.

Zdroj: Jozef Vydra

Podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu mimoriadna situácia a opatrenia, ktoré z nej vyplývajú, skôr či neskôr negatívne ovplyvnia ekonomiku firiem i samosprávy. „Veľkí zamestnávatelia zatiaľ deklarovali, že situáciu zvládajú. Tá skúška však naozaj príde v pondelok (16. 3.). To bude prvý taký väčší deň, keď budú školy úplne zatvorené. Doteraz všetky neboli mimo prevádzky, ten nábeh bol mierny a nebol to problém, ktorý by vznikol odrazu. Podniky sa súčasnému stavu už začali prispôsobovať,“ povedal Belica po stretnutí s veľkými zamestnávateľmi v kraji v piatok 13. marca.

PSA Groupe zatiaľ pokračuje vo výrobe

Spoločnosť PSA Groupe v súčasnosti necíti výpadok v dodávkach dielov a ani v dopyte po vozidlách vyrábaných v závode v Trnave. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec. To bolo ráno, poobede sa situácia zmenila.
V závode na dennej báze aplikujú prísne preventívne hygienické opatrenia, aby chránili zdravie zamestnancov. "Veľmi pozorne sledujeme situáciu. Spolupracujeme s vládou aj mestom Trnava a podľa toho sa budeme rozhodovať aj ďalej," uviedol Švec. Ako ďalej doplnil, zástupca automobilky sa zúčastňoval na krízovom štábe mesta, aby bola zabezpečená vzájomná informovanosť o podniknutých a pripravovaných opatreniach v súvislosti so šírením nového koronavírusu.
Automobilka v trnavskom závode denne informuje zamestnancov o nutnosti dodržiavania základných hygienických pravidiel. Okrem iných opatrení zrušila všetky služobné cesty do zahraničia, návštevy v priestoroch automobilky a inštalovala dávkovače dezinfekčných gélov do vstupov výroby, administratívy a jedálne.

Zdroj: Jozef Vydra

"V jedálni platia prísne hygienické opatrenia, napr. špeciálny rozvrh stravovania, čo znamená redukciu počtu pracovníkov v jedálni. Takisto aj zrušenie všetkých prenosných dochucovadiel ako soľničiek, distribútorov kečupu, zrušenie šalátového baru, kde ľudia používali spoločné naberačky," doplnil hovorca spoločnosti.

Spoločnosť PSA Groupe preruší vo štvrtok (19. 3.) výrobu vo svojom závode v Trnave. 
"Sú tri dôvody, pre ktoré automobilka pristupuje k tomuto kroku. Prvým je výskyt ochorenia COVID-19 a naša snaha chrániť zamestnancov, druhým dôvodom je fakt, že nastávajú komplikácie s dodávkami dielov a tretím, že začíname cítiť ako skupina pokles dopytu na automobilovom trhu," uviedol pre TASR Švec.

Na základe týchto faktov skupina rozhodla o prerušení výroby vo všetkých závodoch v Európe. "V Trnave to bude od štvrtka 19. marca od 6.00 h," informoval hovorca spoločnosti. Ako ďalej zdôraznil, v Trnave ide o preventívny krok a cieľom je hlavne záujem chrániť zdravie zamestnancov.

Kia Motors Slovakia vyrába v štandardnom režime

Spoločnosť Kia Motors Slovakia momentálne vyrába v štandardnom režime. Pozorne sleduje vývoj situácie okolo ochorenia COVID-19 a neustále robí preventívne opatrenia s cieľom zabrániť rozšíreniu infekcie do výrobných priestorov. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

Zdroj: KIA Slovakia

"Okrem toho bol priamo v Kia Motors Corporation a v každej jej dcérskej spoločnosti zriadený reakčný tím COVID-19, aby monitoroval situáciu a znížil riziká. Kia Motors Slovakia bude pokračovať v spolupráci so zodpovednými úradmi pri nasadzovaní ďalších preventívnych opatrení," doplnil hovorca automobilky.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo