2020-03-16 12:05:00
Hispano Suiza Carmen Boulogne
Hispano Suiza Carmen Boulogne
Zdroj: Hispano Suiza

FOTO: Hispano Suiza Carmen Boulogne – unikátny a retro hyperšport

Hovorí vám niečo značka Hispano Suiza? Nebude to náhoda.

Hispano Suiza je legendárnou v minulosti španielsko-francúzskou, dnes už len španielskou značkou, ktorá sa v časoch svojej najväčšej slávy porovnávala aj so značkami ako Rolls Royce. Hispano Suiza existuje naďalej, no dlhé dekády nepriniesla žiadne nové auto. Zašlá sláva z dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia je dávno preč, no už druhý rok po sebe značka púta pozornosť fanúšikov motorizmu na autosalóne v Ženeve. Aj pre tento rok si pripravila premiéru nového automobilu. Žiaľ, autosalón sa pre koronavírus nekonal.

Zdroj: Škoda, auta5p

A odkiaľ si môžete pamätať značku Hispano Suiza? Ak sa špeciálne nevenujete motorizmu z medzivojnového obdobia, bude to súvisieť so značkou Škoda. Lebo áno, model H6B bol v licencii prvým automobilom vyrobeným pod značkou Škoda, ešte pred fúziou so spoločnosťou Laurin a Klement. H6B bolo superluxusné auto, ktoré od roku 1926 do roku 1935 používal aj prezident republiky T.G. Masaryk. Škoda Hispano-Suiza sa vyrábala v rokoch 1926 až 1929, celkovo sa vyrobilo cca 100 kusov a o dielenskom spracovaní sa hovorilo ako o lepšom, než mal originál. Do dnes sa malo zachovať celkovo 5 kusov. Podkapotou mala škodovácka špecifikácia radový šesťvalec s objemom 6,6 litra s maximálnym výkonom 99,4 kW.

Zdroj: Škoda, auta5p

Ale poďme späť z fascinujúcich časov minulých do súčasnosti. To sa v skutočnosti Hispanu Suiza vlastne nikdy nepodarilo. Po rozdelení na španielsku a francúzsku časť sa po vojne značka nikdy neobnovila a nedostala sa k výrobe áut. Prvý pokus o obnovenie značky prišiel v roku 2010. Druhý pokus bol minulý rok na autosalóne v Ženeve. Práve tam prišiel automobil, z ktorého vychádza auto z titulku. Hispano Suiza Carmen je automobil vychádzajúci z dizajnu zo zlatých čias automobilky. Predloha bolo auto postavené na tom istom podvozku ako auto od Škody – H6B. H6B Dubonnet Xenia - to je narozdiel od luxusnej limuzíny Škoda Hispano Suiza športový aerodynamický automobil, ktorý bol vyrobený špeciálne na základe požiadaviek pretekárskeho jazdca André Doubonneta v roku 1938 v počte 1 kus.

Zdroj: Alden Jewell via wikimedia

Hispano Suiza Carmen má dizajn inšpirovaný práve týmto unikátnym vozidlom. Podkapotou tohto nového auta však veľký spaľovací motor nenájdete. Ide o elektromobil s poháňanou zadnou nápravou a s karbónovou konštrukciou i karosérskymi dielcami. Auto má maximálny výkon 750 kW.

Zdroj: gims.swiss

Hispano Suiza Carmen Boulogne je ešte ostrejším elektromobilom. Má výkonnejší motor ako základná Carmen, má tiež nižšiu hmotnosť. Carmen Boulogne má maximálny výkon 820 kW. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 2,6 sekundy. Je o 60 kilogramov ľahšia (1630 kg) a to najmä vďaka odhalenej karbónovej karosérii, streche a upravenému podvozku. Carmen Boulogne má lítium-ión-polymérové batérie s kapacitou 80 kWh, čo by autu malo poskytnúť dojazd až 400 kilometrov. Teda pokiaľ nebudete využívať silu motora príliš intenzívne...

Zdroj: Hispano Suiza

Cena automobilu bude štartovať na úrovni 1,65 milióna eur a značka chce vyrobiť 5 kusov tohto exkluzívneho vozidla. Prvé kusy by sa majiteľom mali dostať v roku 2022. Viac fotografií nájdete v galérii. 

Zdroj: Hispano Suiza


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo