2020-07-03 01:15:00
Prístavný most
Prístavný most
Zdroj: nds

Brusel žaluje Slovensko: Hluk dopravy škodí zdraviu a zabíja. Slovensku je to jedno?

Slovensko a Portugalsko sú dva štáty EÚ, ktorých prípady idú na súd.

Z pohľadu Európskej komisie nerobí Slovensko dosť, aby ochránilo zdravie a životy svojich obyvateľov. Vysoký hluk z cestnej, vlakovej a leteckej dopravy ročne zabíja tisíce ľudí a spôsobuje vážne ochorenia srdca i chronickú nespavosť. Slovensko napriek mnohým upozorneniam roky mešká s mapovaním hlučnosti a v tejto oblasti koná nedostatočne.

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že sa preto rozhodla postúpiť Súdnemu dvoru EÚ prípady Portugalska a Slovenska. Oba štáty nezmapovali hluk a nevypracovali príslušné akčné plány.

V rámci svojho mesačného balíka právnych rozhodnutí týkajúcich sa porušení právnych predpisov EÚ, ktorých sa dopustili jednotlivé členské štáty, EK vyzvala Portugalsko a Slovensko, aby dodržiavali kľúčové ustanovenia európskej smernice o posudzovaní a obmedzení environmentálneho hluku.

EK pripomína, že hluk spôsobuje ischemickú chorobu srdca, poruchy spánku a kognitívneho systému a stres. Preto sa v pravidlách EÚ o hluku od členských štátov vyžaduje, aby prijali mapy znázorňujúce miesta so škodlivým hlukom vo veľkých aglomeráciách alebo v okolí hlavných železničných tratí, ciest a letísk. Občania a orgány na základe týchto máp určia opatrenia v akčnom pláne na zníženie hluku škodlivého pre zdravie alebo na zabránenie jeho škodlivému účinku.

Slovensko podľa správy EK nevypracovalo akčné plány pre 445 väčších úsekov hlavných ciest (z celkového počtu 622) a pre žiaden zo 16 úsekov hlavných železničných tratí.

Lehota na zmapovanie intenzity hluku uplynula ešte v roku 2012 a lehota na vypracovanie akčných plánov v roku 2013. Národné mapy a plány na posúdenie environmentálneho hluku sa musia preskúmať každých päť rokov. Hoci portugalské a slovenské orgány podnikli určité kroky na nápravu situácie, pokrok sa dosahuje pomaly. Keďže nie je jasné, kedy možno od Portugalska a Slovenska očakávať úplný súlad, Európska komisia sa rozhodla oba prípady postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

Hluk spôsobený cestnou, železničnou a leteckou dopravou je po znečistení ovzdušia druhou hlavnou príčinou predčasných úmrtí. Podľa odhadov EK hluk vedie ročne v Európe k 12.000 predčasným úmrtiam a prispieva k 48.000 nových prípadov ischemickej choroby srdca, čo je spôsobené zúžením srdcových tepien. Podľa tých istých odhadov z dôvodu nadmerného hluku okolo 6,5 milióna ľudí v EÚ trpí ťažkou chronickou poruchou spánku.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo