2020-07-02 13:19:00
Suzuki Across Plug-in hybrid
Suzuki Across Plug-in hybrid
Zdroj: Suzuki

FOTO: Suzuki dnes predstavuje nové väčšie SUV s menom Across. Príde na jeseň

Suzuki práve oficiálne predstavila svoje nové plug-in hybridné SUV strednej veľkosti zvané Across.

Suzuki pridá do svojho európskeho modelového portfólia už na jeseň nové stredne veľké SUV. Ide o prvý model, ktorý vyvinula a aj bude vyrábať pre Suzuki Toyota.

Ak sa vám zdajú byť krivky modelu známe, nebude to náhoda. Ide o preznačenú plug-in hybridnú verziu modelu RAV4. Dôvod? Naozaj to treba písať? Nuž, tak dobre. Dôvodom sú pochopiteľne emisie.

Zdroj: Suzuki

Plug-in hybridný model sa môže popýšiť mimoriadnou kombináciou dvoch svetov. Svet termických motorov zabezpečuje 2,5 litrový výkonný a pritom úsporný štvorvalec s kódovým označením A25A-FXS Dynamic Force. Jeho maximum výkonu je 136 kW a maximum krútiaceho momentu je 227 Nm. Kombinovaný je prostredníctvom prevodovky e-CVT s elektromotorom s výkonom 134 kW a s krútiacim momentom 270 Nm. K tejto dvojici sa navyše za zhoršených podmienok na ceste, či v prípade potreby maximálneho výkonu môže pripojiť ďalší trakčný elektromotor umiestnený nad zadnou nápravou. Výkon zadného elektromotora je 40 kW a krútiaci moment 121 Nm. Inteligentný pohon všetkých kolies môže v okamihu zmeniť pomer rozdelenia krútiaceho momentu medzi nápravami zo 100:00 na 20:80.

Zdroj: Suzuki

Plug-in hybrid má na dnešné pomery obdivuhodne veľkú lítiovú batériu s celkovou kapacitou 18,1 kWh. To zabezpečuje emisie na úrovni 22 g/km CO2 podľa metodiky WLTP. Dojazd výhradne v elektrickom režime by tak mal bezpečne pokoriť úroveň 75 kilometrov aj podľa WLTP. Pritom ani celkový dojazd určite nebude malý, pretože palivová nádrž má kapacitu 55 litrov. Hybridná RAV4 vie bezproblémov jazdiť za 6 až 6,5 litra. Toto auto je vďaka veľkej batérii o niečo ťažšie, no aj keby žralo 7 litrov, na nádrž by v prípade takejto nádrže malo poľahky prejsť ďalších vyše 700 kilometrov.

Plug-in hybridná Toyota RAV4 má systémový výkon 225 kW (306 k) a z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,2 sekundy. Pri Acrosse to nebude iné. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 180 km/h.

Zdroj: Suzuki

Aj napriek veľkej batérii v priestore pod zadnými sedadlami a batožinovým priestorom poskytne Across 490 litrov objemu v kufri, čo je už naozaj pekná hodnota, obzvlášť na plug-in.

Auto má celkovú dĺžku 4635 mm, rázvor 2690 mm, šírku 1855 mm, výšku 1690 mm a svetlú výšku 190 mm. Pohotovostná hmotnosť sa udržala pod úrovňou 2 ton. Presnejšie je to 1940 kg. Nosnosť je 570 kg.

Že má auto veľký batožinový priestor, to už som písal. No RAV4 i Across sa môžu popýšiť priestrannou kabínou, pohodlným sedením a robustným SUV dizajnom. Veľký 9-palcový displej infotainmentu môže v prípade Acrossu niesť aj konektívne služby v podobe CarPlay a Android Auto. Auto má v základe 19-palcové disky kolies a Full LED svetlomety.

Zdroj: Suzuki

Z vyššie uvedeného teda zreteľne vyplýva, že Across sa postaví na úplný strop ponuky značky Suzuki a bude lajkovou vloďou vlajkovou loďou. Viac fotografií auta, farebných prevedení i interiéru nájdete v galérii.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Suzuki

Komentáre k článku


Stream naživo