2020-06-30 17:30:00
Salón elektromobilov 2020
Salón elektromobilov 2020
Zdroj: Jozef Vydra

Schvaľovanie dotácií na elektro autá pokračuje. Zatiaľ za 4,5 milióna

MH už schválilo 521 žiadostí o dotáciu na kúpu elektromobilu za 4,5 mil. eur.

Dotačný program na kúpu nového elektromobilu alebo plug-in hybridu pokračuje schvaľovaním ďalších dotácií z decembrovej výzvy.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR do konca júna schválilo 521 žiadostí v celkovej výške 4,5 milióna eur a rezort už vyplatil 426.000 eur pre prvých 55 žiadateľov. Informovalo o tom v utorok MH.

Komisia na ostatnom júnovom zasadnutí vyhodnotila a schválila ďalších 185 žiadostí a prerozdelila tak viac ako 1,8 milióna eur. Úspešným žiadateľom je postupne doručovaná na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Tí majú od termínu podpísania zmluvy 12 mesiacov na kúpu vozidla. Ministerstvo eviduje aj 79 storno žiadostí. V  súlade s podmienkami výzvy Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá administruje túto výzvu, oslovuje ďalších žiadateľov zo zásobníka.

Výška dotácie na nákup nového vozidla s čisto elektrickým pohonom je 8000 eur, v prípade plug-in hybridného vozidla to je 5000 eur. O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré je možné získať dotáciu, je 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty. Pre situáciu spôsobenú koronakrízou rezort dotačný program na začiatku apríla dočasne pozastavil, opätovne bol spustený koncom mája. Celková suma určená na túto výzvu je šesť miliónov eur.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo